Nieuws Personeel

Vertrouwen horecaondernemers duikelt omlaag door tekort personeel

Het vertrouwen van ondernemers in de horeca is gedaald naar het laagste niveau in zes jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven meer dan zeven op tien kroegbazen, hoteliers en restauranthouders aan belemmerd te worden door een of meerdere oorzaken.

De Ondernemer / ANP 28 februari 2020

Laatste update: 28 februari 2020 08:30

Vertrouwen horeca omlaag personeel cbs

Foto: Unsplash.

Ruim een kwart van de horecabedrijven kampt naar eigen zeggen met personeelstekort. Eind vorig jaar had de horeca 20.500 openstaande vacatures. Andere veelgenoemde belemmeringen zijn onvoldoende vraag (14 procent) en ongunstige weersomstandigheden (14 procent).

''Van de eet- en drinkgelegenheden deden fastfoodrestaurants, waaronder cafetaria’s, lunchrooms, snackbars en eetkramen, het het best''

Centraal Bureau voor de Statistiek

Omzet horeca neemt toe

De omzet in de horeca is afgelopen kwartaal wederom toegenomen, met 1,6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Al bijna zeven jaar op rij neemt de omzet van de horeca ieder kwartaal toe. Van de eet- en drinkgelegenheden deden fastfoodrestaurants, waaronder cafetaria’s, lunchrooms, snackbars en eetkramen, het het best. Zij voerden hun verkopen het sterkst op.

Voor heel 2019 kwam de omzetgroei van de horeca uit op 3,8 procent. Dat kwam deels door hogere prijzen. Er werden ongeveer 1,5 procent meer consumpties en hotelovernachtingen aan de man gebracht.

Lees ook: Dieptepunt bereikt? Personeelstekort horeca naar recordhoogte