Nieuws Vitaliteit
Alleen een appel houdt werknemers niet gezond
Om werknemers fit en gezond te houden, is het niet voldoende ergens een schaal appels neer te zetten, zegt vitaliteitsdeskundige Pauline Goddijn.

Het begint ermee dat een ondernemer alle zaken faciliteert die betrekking hebben op een gezonde leefstijl. Op sommige punten is dat makkelijk. Zet salades in de bedrijfskantine aan het begin van de looproute en maak gefrituurde snacks niet te goedkoop. Zorg dat medewerkers in de pauze een wandeling kunnen maken. Wanneer ze zich loskoppelen van het werk en het liefst ook van hun smartphone, kunnen ze daarna weer fris aan de slag.
Goed voorbeeld
De vitaliteit van medewerkers is niet alleen hun eigen zaak, het is ook een verantwoordelijkheid van de werkgever. Ondernemers zouden werknemers die vaak ziek zijn kunnen vragen hoe het bedrijf hen kan helpen. Dat zijn misschien lastige gesprekken, maar mkb’ers zijn daarbij in het voordeel. Dat een ondernemer loon tijdens ziekte doorbetaalt, vormt immers een geaccepteerde aanleiding. Uiteraard moet die ondernemer zelf wel het goede voorbeeld geven. Wie zelf elke dag vette hap eet en altijd de lift pakt, kan anderen daar niet op aanspreken.
Sociale verbinding
Andere belangrijke aspecten die te maken hebben met de inrichting en cultuur van een bedrijf zijn autonomie, competenties en sociale verbinding. Zorg dat mensen hun werk zo kunnen inrichten dat het prettig is. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Toen medewerkers de snelheid van de lopende band zelf konden instellen, werd er even hard gewerkt, maar was alle stress verdwenen. Zorg dat mensen kunnen doen waar ze goed in zijn en dat aan hun vaardigheden wordt geappelleerd. En zorg ten slotte dat mensen zich verbonden voelen met elkaar.
Uitwonen
Ondernemers zouden vaker aan hun medewerkers kunnen vragen waar ze over tien jaar denken te staan. Niet voor iedereen geldt dat hij dan nog hetzelfde werk zal doen. Om te voorkomen dat ze hun werknemers als het ware uitwonen, zouden ondernemers opleidingen kunnen bieden die personeel kansen geven buiten het bedrijf. Er is nog veel te winnen op het gebied van vitaliteit in organisaties.
Vitaliteitsdeskundige Pauline Goddijn vervulde managementfuncties bij bedrijven en overheid. Tegenwoordig werkt ze als onderzoeker, consultant en interim-manager.
Ondernemers zouden werknemers die vaak ziek zijn kunnen vragen hoe het bedrijf hen kan helpen