Nieuws Vitaliteit
Het belang van werkgeluk: dit geheim maakte retailer Zappos groot
Gelukkige medewerkers zijn betrokken, creëren meer ideeën en zorgen voor innovatie. Ze zijn bereid om de extra stappen te zetten die nodig zijn en ze zijn productiever. Een bewijs daarvan levert de Amerikaanse schoenenverkoper Zappos, die mede door het stimuleren van werkgeluk uitgroeide tot een van 's werelds grootste online retailers.

Nieuwe medewerkers van Zappos, nadat zij geslaagd zijn voor hun eerste training. Foto: Zappos
Hart in de Zaak
Dit is een fragment uit het boek Hart in de zaak. Met werkgeluk naar bedrijfssucces van voormalig De Ondernemer-hoofdredacteur Quinty Danko en oprichter van Happy Results Sybrich Willemsma. In dit boek leggen Danko en Willemsma uit waarom niets belangrijker is voor je bedrijfssucces dan trotse, betrokken medewerkers. Met een voorwoord van Bas van der Veldt (AFAS) en ondernemersverhalen van onder meer Elske Doets (Doets Reizen), Henk Jan Beltman (Tony’s Chocolonely) en Atilay Uslu (Corendon).
Uit onderzoeken blijkt dat het ervaren van werkgeluk voor een groot deel wordt bepaald door de kwaliteit van het leiderschap. Een positieve benadering door een leidinggevende heeft direct een meetbaar effect op de betrokkenheid en daarmee op de productiviteit van de medewerkers.
Schoenenbedrijf Zappos: klanttevredenheid door werkgeluk medewerkers
Een inspirerend voorbeeld komt van het succesvolle bedrijf Zappos. Om Zappos als online schoenenverkoper te laten vliegen stelde Tony Hsieh, de co-ceo van Zappos, een heel hoge klanttevredenheid als ultiem doel. Hij realiseerde zich daarbij ook dat tevreden klanten alleen kunnen ontstaan door tevreden, betrokken en enthousiaste medewerkers – medewerkers die zo betrokken en enthousiast zijn dat zij bereid zijn het uiterste te doen om hun klanten tevreden te stellen.
Lees ook: Zo boekt 'beginbaas' Pieter Zwart megasucces met webwinkel Coolblue
Een bonus voor vertrekkende medewerkers
Daarom is Hsieh begonnen met het vergroten van de medewerkerstevredenheid door werkgeluk centraal te stellen. Hij deed er alles aan om het geluk op de werkvloer te vergroten. In het wervings- en selectiebeleid werd de bedrijfscultuur een belangrijke factor: mensen moeten passen bij de cultuur van Zappos en bewust voor deze cultuur kiezen. Om te testen of nieuwe medewerkers deze keuze bewust maken, krijgen ze na de inwerk- en trainingsperiode eenmalig een bonus van tweeduizend dollar aangeboden om Zappos te verlaten. Nieuwe medewerkers die deze bonus niet accepteren, kiezen daardoor heel bewust voor Zappos.
Ook zocht Tony Hsieh uit waar medewerkers blij van worden en wat ze nodig hebben zodat ze bereid zijn het uiterste te doen om klanten tevreden te stellen. Hij ontdekte dat er verschillende dingen zijn die bijdragen aan het verhogen van het geluk, variërend van praktische zaken zoals voetbaltafels op de werkvloer en de beschikbaarheid van gezonde shakes tot het betrekken van medewerkers bij de strategie.
Lees ook: Het personeelsbeleid van Netflix: innovatief en tegendraads
Niet alleen qua cultuur is Zappos een bijzonder bedrijf, maar ook financieel gezien. Sinds de oprichting in 1999 is het bedrijf uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste online retailers. retailers. Het is gestart als een van de eerste online schoenenwinkels en werd in 2009 overgenomen door Amazon.com voor ongeveer 1,2 miljard dollar.
Delivering Happiness
Het uitgangspunt om blije en enthousiaste medewerkers centraal te stellen gaf Hsieh zoveel voldoening en leverde zoveel resultaat op dat hij op basis van deze ervaringen met zijn hr-directeur, de Chief Happiness Officer Jenn Lim, in 2011 het bedrijf Delivering Happiness is gestart, met als doel het verhogen van geluk op de werkvloer ook buiten Zappos verder te brengen.