Aangeboden door a.s.r.

Branded Content Vitaliteit

Van onderhoudsmonteur naar mede-eigenaar van een tuinhuisbedrijf

Guus werkte als allround onderhoudsmonteur op jachtschepen. Een job waar je flexibel voor moet zijn, letterlijk en figuurlijk. Toen Guus zich net iets te vaak enthousiast in vreemde bochten wrong, kreeg hij een kapotte knie. Guus raakte arbeidsongeschikt. Gelukkig was daar Christ Smulders, arbeidsdeskundige van a.s.r. Hij hielp Guus goed op weg.

Van onze redactie 15 november 2022

Arbeids ongeschiktheid asr

Personen komen niet in het verhaal naar voren.

Als allround onderhoudsmonteur weet Guus maar al te goed dat de dingen die gerepareerd moeten worden, altijd ergens achter of onder blijken te zitten. „Om erbij te kunnen, voeg je je naar de omstandigheden en ruimte die je tegenkomt. Je moet jezelf soms letterlijk en figuurlijk in bochten wringen om je werk uit te kunnen voeren. Dat had voor mij de nodige gevolgen.” Na verloop van tijd kreeg Guus knieklachten, waar hij ook aan geopereerd werd, maar de klachten gingen niet weg. Gewone fysiotherapie hielp niet, dus ging Guus, samen met arbeidsdeskundige Christ op zoek naar andere mogelijkheden. Hij wees Guus op Workfits: een specialist in bedrijfsfysiotherapie. En bracht Guus in contact met een arbeidsmarktcoach die hem hielp oriënteren op ander werk. „Na onderzoek van een orthopeed bleek dat het werk als onderhoudsmonteur met die knie echt niet meer kon. Toen wist ik dat ik definitief iets anders moest gaan doen."

Onder begeleiding van een coach naar ander werk

Gelukkig is Guus een breed georiënteerd monteur en waren er genoeg opties op ander werk. Christ zette ondernemerscoach Theo Kropman in om samen met Guus de mogelijkheden te onderzoeken. „Guus droomde ervan om met een partner een bedrijf te starten in het laten maken en importeren van tuinhuizen uit Polen. Daarnaast wilde hij een monteursploeg aansturen voor het plaatsen van die tuinhuizen. Theo stond de heren als coach bij in het soepel optuigen van de nieuwe onderneming, zodat Guus duurzaam terug kon keren naar werk”.

"Zo kon ik de kennis en ervaring die ik had opgebouwd als onderhoudsmonteur één-op-één overbrengen op mijn monteursploeg”

In tweewekelijkse sessies hield Theo vinger aan de pols en begeleidde hij de zakenpartners bij verschillende ondernemersvraagstukken. Guus: „Mijn compagnon nam de commerciële activiteiten voor zijn rekening en ik stuurde, via een bedrijf gespecialiseerd in tuinhuizen, de monteursploeg aan. Zo kon ik de kennis en ervaring die ik had opgebouwd als onderhoudsmonteur één-op-één overbrengen op mijn monteursploeg."

Samen op zoek naar de beste oplossing

Na verloop van tijd bleek het importeren en verkopen van de tuinhuizen echter lastiger dan verwacht. De onderneming kwam niet van de grond, dus besloten de partners afscheid van elkaar te nemen, vertelt Guus. In de tussentijd was ik nog steeds, via de eerdergenoemde tuinhuizenspecialist, met de monteursploeg bezig. Dat beviel van beide kanten heel erg goed. Zo goed, dat ik me besloot in te kopen bij het bedrijf en mede-eigenaar te worden.”

"Dat betekent: afscheid van het zware werk, maar niet van zijn kennis en ervaring, want die kan hij in blijven zetten”

Ook in die periode, van opstarten en afscheid nemen, verzorgden Theo en Christ de begeleiding. Christ: We hebben echt samen naar de beste oplossing gezocht, ook nadat het eerste bedrijf niet het succes werd waarop we hoopten. In zo’n traject weet je ook nooit precies wat het gaat worden. Het belangrijkste is dat je een ondernemer van A naar B helpt. Guus is nu zelfstandig ondernemer binnen het bedrijf in tuinhuizen en stuurt daar de monteursploeg aan. Dat betekent: afscheid van het zware werk, maar niet van zijn kennis en ervaring, want die kan hij in blijven zetten.”

Wat als je arbeidsongeschikt raakt?

Guus wist met hulp vanuit zijn AOV een mooie switch te maken. Wat heb jij geregeld, mocht je arbeidsongeschikt raken? Hoe doe je dat met werk en wat het betekent voor je financiële situatie? Bekijk op de site van a.s.r. of het voor jouw specifieke situatie verstandig én wenselijk is om een AOV af te sluiten. Zo kom je niet voor financiële verrassingen te staan!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws