Aangeboden door a.s.r.

Branded Content Vitaliteit

Werknemers onder elkaar: over collegialiteit, vitaliteit en saamhorigheid

Vergrijzing, personeelstekort, krapte op de arbeidsmarkt, hoge werkdruk en hoge verzuimcijfers. Het wordt voor werkgevers steeds belangrijker om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Wat merken werknemers daarvan? En vooral: wat doen zij ermee?

Van onze redactie 7 juli 2023

Haak Solution BV De Ondernemer Marieke Balk Fotografie 12

Hoofd inkoop Jan Siebe Veenstra (voorgrond) van Haak Solutions werd geinterviewd door collega Richard de Vries. Foto Marieke Balk

We vroegen twee werknemers van technisch maakbedrijf Haak Solutions in het Friese Gorredijk om elkaar over duurzame inzetbaarheid en vitaliteit te interviewen. In dit artikel stelt computer-metaalbewerker Richard de Vries (41, 25 jaar bij Haak) de vragen en komen de antwoorden van collega en hoofd inkoop Jan Siebe Veenstra (58, vijf jaar bij Haak).

Richard: Jan Siebe, jij zit vijf jaar bij ons. Wat doe je precies?

,,Ik werk hier als hoofd inkoop. Ik ben lid van het MT en doe of deed nog wel wat meer dingen, zoals personeelszaken. Een beetje manusje van alles bij een mooi bedrijf. En daarnaast ben ik muzikant. Heavy metal. We gaan binnenkort een nieuwe single uitbrengen en er komt een nieuw album. Het houdt me jong en ik ben ook als muzikant met mijn mentale en fysieke fitheid bezig. Genieten van de muziek die we samen maken en geen vette broodjes onderweg, bijvoorbeeld.”

'Sinds corona werkt de arbodienst op afstand. Maar op afstand kun je niet beoordelen wat iemand mankeert'

Wat houdt hoofd inkoop bij Haak in?

,,Inkoop was nog niet geautomatiseerd. Er werd besteld wat nodig was, maar er zat geen plan achter. Mijn opdracht is om optimaal gebruik te gaan maken van programma’s waarmee inkoop soepel verloopt. Dat er altijd voorraad is. Verder doe ik prijsonderhandelingen, leverancierskeuze. Maar soms denken collega’s ook: daar komt die inkoper weer met zijn grote bek! Het mooie van Haak is dat er altijd wordt gedacht in oplossingen. Er worden wel eens dingen verkocht of ontworpen die niet handig te maken zijn, of niet concurrerend. Dan staat er wel inkoper op je kaartje. Maar ja, daar bemoei ik me ook tegenaan.”

En dat deel personeelszaken?

,,Dat ging vooral om mensen die langdurig ziek zijn. Sinds corona werkt de arbodienst op afstand. Maar op afstand kun je niet beoordelen wat iemand mankeert. We hadden iemand die overspannen was en daardoor niet kon werken. Wij hebben veel contact gehouden en a.s.r. heeft geholpen door middel van een verzekering.”

'Ik wist dat onze eigenaar Freddy Haak als oud profwielrenner heel sportgezind is, dus een gezondheidsprogramma was snel bedacht'

Je hebt zelf ook zo’n ervaring gehad?

,,Ik was ondernemer en kreeg verschijnselen van een burn-out. Ik woog toen bijna 120 kilo, voetbalde zelfs met dat gewicht, totdat ik een kruisband scheurde en iets anders moest gaan doen om te bewegen. Mijn vrouw werkte bij een fitnessbedrijf en daar hadden ze een vitaliteitsprogramma lopen waarmee je punten kon verdienen. Ik deed mee en scoorde zelfs het hoogste. Dat scoren is me bijgebleven. Ik ben gaan hardlopen met een loopclub, heb zelfs de marathon van Berlijn gelopen.”

Dat heb je hier ook ingevoerd.

,,Ik wist dat onze eigenaar Freddy Haak als oud profwielrenner heel sportgezind is, dus een gezondheidsprogramma was snel bedacht. Als klant van a.s.r. kozen we voor a.s.r. Vitality. Je ziet toch slijtage ontstaan bij mensen die lange tijd lichamelijk werk doen: schouders, rug, nek. Zeker voor ouderen die niet veel aan sport doen of collega’s die, dat kan ik nu wel zeggen, om de hoek wonen en toch met de auto komen. Eentje rookte ook nog. Ze hebben allebei de omslag gemaakt en dat zie je elke dag aan de manier waarop ze met hun werk omgaan. Daarnaast bewegen ze meer en doen ze mee aan a.s.r. Vitality. Daarmee kun je punten verdienen, die je uiteindelijk kunt omzetten in tegoedbonnen. Maar je kunt je punten ook omzetten naar een gift voor een goed doel. Ik doe daar ook aan mee, het stimuleert ook als je met collega’s vergelijkt hoeveel punten zij hebben.”

Veenstra (rechts) tegen de Jong: 'Je ziet toch slijtage ontstaan bij mensen die lange tijd lichamelijk werk doen: schouders, rug, nek. Zeker voor ouderen die niet veel aan sport doen of collega’s die om de hoek wonen en toch met de auto komen.' Foto Marieke Balk

Zie je wanneer het bij mensen de verkeerde kant opgaat?

,,Het is in ieder geval belangrijk dat je erover nadenkt. Net als af en toe bij jezelf checken of je je werk nog leuk vindt of wat je kunt doen om het weer leuker en uitdagender te maken. Wat vitaliteit betreft: niet iedereen hoeft te gaan hardlopen, maar ga dan wandelen of fietsen. Denk na over wat je eet en drinkt. Ik wijs collega’s daar ook wel eens op. Mensen die geen ontbijt eten, niets te eten meenemen naar werk. Waarom doen ze dat? Ik probeer de personeelsvereniging ook te motiveren: organiseer activiteiten voor iedereen, ook de mensen die fysiek niet alles aan kunnen. We zijn ook begonnen met een nieuwsbrief waarin we dit soort zaken communiceren. Nu vragen collega’s zelfs al wanneer er weer eentje komt.”

Duurzame inzetbaarheid is veel meer dan vitaliteit

Jan Siebe en Richard praatten over collegialiteit, vitaliteit en saamhorigheid. We vroegen Freerk Tuinenga, consultant duurzame inzetbaarheid bij a.s.r. naar een korte reactie op het gesprek.

,,Ze praten over een deel van duurzame inzetbaarheid. Logisch, want dat is tastbaar en ze zijn er zelf regelmatig mee bezig. Maar duurzame inzetbaarheid gaat over veel meer: cultuur en leiderschap, mobiliteit en flexibiliteit bijvoorbeeld. Die verantwoordelijkheid ligt zowel bij de werkgever als de werknemer.”

Kunnen, willen, mogen

Tuinenga heeft het tijdens een bezoek aan een bedrijf vaak over kunnen, willen en mogen als belangrijke factoren voor een goede werksfeer. ,,En ook dat is een zaak voor werkgever én werknemer. Wat doe jij als werknemer om de werksfeer goed te houden? Wat doe je als een collega het zwaar heeft? Zit je nog wel op je plek, is er nog bevlogenheid en erkenning? Veel daarvan heb je zelf in de hand, net als je vitaliteit en de arbeidsvoorwaarden en faciliteiten die daarvoor beschikbaar zijn. Natuurlijk is een goed salaris dan een vorm van beloning, maar je ziet vaak dat erkenning en waardering meer waard blijken te zijn. Zij zorgen ervoor dat een werknemer blijft en niet meteen vertrekt als hij ergens anders een paar euro meer kan verdienen.”

Heb je nog een tip? Wat is voor jou het perfecte bedrijf om voor te werken?

,,Zorg voor een goede verzekeraar! En dat is niet om a.s.r. nog meer te promoten dan we al doen door middel van dit gesprek. Je kunt niet zonder. Verder: uitdaging en groei in je werk. Collegialiteit. Maar ook een bedrijf dat ervoor zorgt dat iedereen die voor dat bedrijf werkt zich bewust is van het feit dat het niet alleen maar werk is, maar dat je er ook samen voor zorgt dat je mentaal en fysiek gezond blijft. Dan snijdt het mes aan twee kanten, want je krijgt ook een gevoel van saamhorigheid. Wat dat betreft mag Freddy er trots op zijn dat jij hier al 25 jaar werkt. Dat moet hij koesteren. Ook al heeft hij er een hekel aan als je hem inhaalt met fietsen.”

Aandacht voor duurzame inzetbaarheid binnen je bedrijf

Werknemers zijn een onmisbare schakel binnen jouw organisatie. Door de arbeidskrapte is het extra belangrijk om goed voor hen te zorgen. Zo houd je je huidige personeel duurzaam inzetbaar en vitaal en ben je een aantrekkelijke werkgever voor nieuw talent. Dat kan met goede arbeidsvoorwaarden die de fysieke, mentale én financiële fitheid stimuleren. Denk aan een passend salaris en pensioen, tools voor financieel inzicht zoals ‘Ik denk vooruit’ en een gezondheidsprogramma zoals a.s.r. Vitality. Daarnaast helpen wij je graag bij duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie met onze preventieve diensten. Ga voor al onze zakelijke producten en diensten naar asr.nl/zakelijk.

tracking pixel