Aangeboden door a.s.r.

Branded Content Vitaliteit

Werknemers onder elkaar over vitaliteit: ‘toon ze foto’s van vroeger en nu’

Vergrijzing, personeelstekort, krapte op de arbeidsmarkt, hoge werkdruk en hoge verzuimcijfers. Het wordt voor werkgevers steeds belangrijker om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Wat merken werknemers daarvan? En vooral: wat doen zij ermee?

Van onze redactie 21 juli 2023

Haak Solution BV De Ondernemer Marieke Balk Fotografie 13

Haak Solutions werknemers Richard de Vries, computer-metaalbewerker (voorgrond) en hoofd inkoop Jan Siebe Veenstra. Foto: Marieke Balk Fotografie

We vroegen twee werknemers van technisch maakbedrijf Haak Solutions in het Friese Gorredijk om elkaar hierover te interviewen. In dit artikel stelt hoofd inkoop Jan Siebe Veenstra (58, vijf jaar bij Haak) de vragen en komen de antwoorden van collega computer-metaalbewerker Richard de Vries (41, 25 jaar bij Haak).

Hoi Richard, ik weet het natuurlijk al, maar sinds wanneer zit jij bij Haak en wat doe je precies?

,,Ik ben hier met een basis metaalopleiding gekomen toen ik zeventien was en werk hier nu 25 jaar. Ik ben CNC-frezer. Ik maak met computergestuurde freesmachines onderdelen voor de machines die we produceren. Dat zijn vrijwel dagelijks andere onderdelen. Ik programmeer de machines, stel alles in en dan verwerkt de machine ‘s avonds en ‘s nachts het materiaal. Als ik de volgende dag weer begin is alles gedaan.”

'De machines werden natuurlijk ook steeds slimmer, computergestuurd. We kregen extra opleiding om daarmee om te gaan'

Je hebt veel meegemaakt. Hoe heb je het bedrijf en het werk zien veranderen?

,,We begonnen aan de overkant en hebben hier enkele loodsen bijgebouwd. Het werk begon vooral met plaatwerk. Daar kwam steeds meer montage bij, zeker toen eigenaar Freddy Haak het van zijn vader overnam en er nieuwe klanten bij kwamen. De machines werden natuurlijk ook steeds slimmer, computergestuurd. We kregen extra opleiding om daarmee om te gaan.”

Lees ook: Werknemers onder elkaar: over collegialiteit, vitaliteit en saamhorigheid

Je zit hier nu 25 jaar. Heb je nooit het idee gehad om ergens anders aan de slag te gaan?

,,Op een gegeven moment heb ik wel even gedacht: de machines worden wat ouder, ik wil eens wat anders doen. Daar heb ik met Freddy over gesproken en die vertelde dat er nieuwe machines zouden komen en dat ik daarmee aan de slag kon gaan. Dat doe ik nu drie jaar en het is een leuke uitdaging. Computers maken het werk gemakkelijker, maar jij moet de volgorde bepalen en het gereedschap dat je daarbij nodig hebt.”

Richard de Vries aan het werk bij zijn machine. 'Computers maken het werk gemakkelijker, maar jij moet de volgorde bepalen en het gereedschap dat je daarbij nodig hebt.' Foto: Marieke Balk Fotografie

Ik weet dat je veel fietst. Ben je altijd zo sportief geweest?

Ja, korfbal, zaalvoetbal. Toen ik hier kwam op mijn zeventiende, woog ik 65 kilo. Maar ja, dan ga je op een gegeven moment op stap, roken, een auto... Ik woog na verloop van tijd meer dan 100 kilo en kreeg maagproblemen. De verandering kwam toen ik met vrienden met een boot weg was geweest en een foto van mezelf zag…

Wat zag je?

,,Een slanke man, dat was een collega van me, en een klein, dik mannetje. Dat was ik. Toen dacht ik: nu moet het anders. Ik heb radicaal de knop omgedraaid. Door die maagproblemen was ik al gestopt met drinken en roken. En ik ben veel meer gaan sporten.”

'Ik heb een gewone fiets voor werk en verder doe ik veel aan mountainbiken'

Ik zie je op de fiets naar je werk komen.

,,Klopt. Elke dag. Ongeveer 20 minuten heen en 20 minuten terug. Niet-elektrisch, nee! Ik heb een gewone fiets voor werk en verder doe ik veel aan mountainbiken. Daar heb ik dan wel weer de auto voor nodig, want ik doe ritten van 200 kilometer in een dag en daarvoor moet je eerst naar de start ergens in Nederland.”

En dat heeft je het gewenste gezonde resultaat opgeleverd. We hebben ook mensen hier aan het werk die nog wel wat vitaler kunnen worden. Hoe kunnen we hen motiveren?

,,Misschien moeten we ze foto's laten zien van toen en nu. Er zijn mensen die net als ik dun zijn binnengekomen en dat nu niet meer zijn. Dat ligt niet aan hier, maar aan de luxe die we vandaag de dag allemaal ervaren. Denk aan telefoons waar je de hele dag naar kunt kijken en waarmee je je afsluit van de mensen om je heen, ook op je werk. Zo weet je ook niet wat er bij collega’s speelt.

Je bent een belangrijk deel van je leven met werk bezig. Dan zou je daar ook iets aan moeten koppelen voor je vitaliteit. Naar je werk fietsen helpt al. Stoppen met roken, of wandelen tijdens de pauze. Dat kunnen we ook samen als personeel oppakken. Bepaalde routes uitzetten, misschien zelfs een soort speurtocht met prijzen.”

En sport en spel in het bedrijf? Pingpong, tafelvoetbal?

,,Zeker, maar ik denk meer aan dat sportprogramma van Wilfried de Jong, vroeger op tv, Holland Sport. Daar zetten ze twee gasten naast elkaar op racefietsen op rollen en die moesten zo hard mogelijk trappen om een speelgoedpaardje in een bak in beweging te krijgen. Wie het hardste fietste en het vol hield, won. Dan moeten we alleen wel de boel een beetje veranderen als Freddy meedoet. Want hij was vroeger profwielrenner.”

Vier je successen (en je fouten)!

Het jubileum van Richard (25 jaar bij de zaak) is natuurlijk aanleiding voor een feestje. Maar het zijn niet alleen jubilea en successen die je hoeft te vieren op de werkvloer. Ook fouten verdienen een feestje, of op z’n minst positieve aandacht, zegt Freerk Tuinenga, consultant duurzame inzetbaarheid bij a.s.r. in een korte reactie op dit gesprek. ,,Fouten vieren betekent dat je durft toe te geven dat je kunt leren en dat is belangrijk voor het zelfvertrouwen en de sfeer op de werkvloer. Het voorkomt stress en medewerkers die het gevoel hebben dat ze voortdurend worden gecontroleerd. Ook dat hoort bij het in stand houden van duurzame inzetbaarheid.”

Autonomie en competentie

Tuinenga benadrukt bij de verklaring van duurzame inzetbaarheid ook op de rol van autonomie en competentie. ,,Autonomie wil zeggen dat je regie hebt over wat je doet. Het gevoel van: ik beslis mee en dat wordt erkend door mijn werkgever. Die mag zich namelijk best realiseren dat zijn mensen vaak de oplossing voor een probleem in handen hebben. Competentie is ook belangrijk: zit iemand wel op zijn plek? Bij Richard is dat zeker het geval, hij ziet zich nog wel 25 jaar bij Haak werken. Maar wat als iemand dat niet ziet? Knoop daarover eens een gesprek aan. Waar ziet iemand zichzelf over 5 of 10 jaar staan? Dat betekent soms ook dat je afscheid van elkaar neemt, zonder de inzetbaarheid van je medewerker of collega te schaden.”

Richard, verwacht je nog een feest omdat je 25 jaar in dienst bent?

Nee, hoeft ook niet. We vieren twee keer per jaar de jubilea, voor de bouwvak en aan het einde van het jaar. Nu ben ik aan de beurt, samen met een collega. Dan moet je naar voren komen en dan doet Freddy het verhaal. Hij weet wel wat meer over mij, want ik kom hem ook wel eens privé tegen.”

Wat wil je dat hij zegt? Nog 25 jaar?

,,Dat maakt me niet zoveel uit. Maar nog 25 jaar? Het kan, ik ben 42. Het werk is gevarieerd. Ik voel me fit. Ik zou eigenlijk niet weten waarom niet.”

Aandacht voor duurzame inzetbaarheid binnen je bedrijf

Werknemers zijn een onmisbare schakel binnen jouw organisatie. Door de arbeidskrapte is het extra belangrijk om goed voor hen te zorgen. Zo houd je je huidige personeel duurzaam inzetbaar en vitaal en ben je een aantrekkelijke werkgever voor nieuw talent. Dat kan met goede arbeidsvoorwaarden die de fysieke, mentale én financiële fitheid stimuleren. Denk aan een passend salaris en pensioen, tools voor financieel inzicht zoals ‘Ik denk vooruit’ en een gezondheidsprogramma zoals a.s.r. Vitality. Daarnaast helpen wij je graag bij duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie met onze preventieve diensten. Ga voor al onze zakelijke producten en diensten naar asr.nl/zakelijk.

tracking pixel