Aangeboden door Ondernemen tegen Eenzaamheid
Branded Content Vitaliteit
Deze ondernemers maakten van een sociale missie een succesvolle organisatie
Ondernemen tegen eenzaamheid, door jongeren en ouderen of nieuwkomers en Nederlanders samen te brengen. Hoe doe je dat? Aan het woord zijn Ilse Nieuwland (Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan) en Sylvia de Groot Heupner (Stichting Het Begint met Taal) „Gaandeweg wordt je missie een heuse organisatie. Je neemt mensen in dienst, krijgt te maken met begrotingen en bent ineens ondernemer geworden!”

Met het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid willen het KPN Mooiste Contact Fonds en Oranje Fonds, eenzaamheid verminderen en de sociale organisaties die zich daarvoor inzetten versterken. Lees hier meer.
Ilse Nieuwland staat, samen met Enny van Arkel, aan het roer van Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Middels interactieve seniorencolleges, gegeven door studenten, brengt zij oud en jong samen. „Na mijn studie Sociale Psychologie kon ik niet starten in mijn vakgebied. Toen ben ik eigenlijk per ongeluk de zorg ingerold. Wat ik daar zag, verbaasde mij: het activiteitenaanbod voor senioren sloot totaal niet aan bij hun wensen en behoeften. Tegelijkertijd viel het mij op dat er heel weinig contact was tussen oud en jong. Terwijl ouderen zich soms eenzaam voelden, hadden jongeren een negatieve beeldvorming over die ouderen. Dat wilden we doorbreken door ouderen en jongeren samen te brengen en van elkaar te laten leren, middels interactieve colleges, op locatie en online.”
Maak het verschil in iemands leven
Die vereenzaming, van een bepaalde groep, herkent ook De Groot Heupner van Stichting Het Begint met Taal. Daarom startte zij ‘Kletsmaatjes’, een programma voor online taalcoaching, waarin zij nieuwkomers (statushouders en arbeidsmigranten) en locals (Nederlanders) samenbrengt. „In coronatijd merkten wij een vereenzaming bij de nieuwkomers op. Zij hadden plotseling geen contact meer met de buitenwereld en ervoeren niet alleen een taalachterstand, maar ook een afstand tot de maatschappij. Diezelfde eenzame gevoelens merkten wij bij de locals op.”
De Groot Heupner: „We dachten toen nog dat dit online programma slechts tijdelijk succesvol zou zijn. Nu merken we dat het een gat in de markt is.”
Volgens de onderneemster willen nieuwkomers en Nederlanders elkaar best ontmoeten, maar weten ze niet zo goed hoe. Daarom bracht zij hen in coronatijd online samen. „We dachten toen nog dat dit online programma slechts tijdelijk succesvol zou zijn. Nu merken we dat het een gat in de markt is. Heel veel mensen vinden het fijner, want praktischer, om elkaar online in plaats van face-to-face te ontmoeten.”
En dan ben je ineens ondernemer
En dan is je sociale missie ineens succesvol en groeit een programma uit tot een landelijke organisatie. Zo verging het ook Nieuwland. „Wij startten onze stichting niet vanuit groot ondernemerschap, maar vanuit noodzaak. Ik zag een behoefte en speelde daar met een concrete oplossing op in. Kortom: het ging mij niet om het grote geld, maar om de missie. Gaandeweg veranderde die missie echter in een heuse organisatie. Ik nam mensen in dienst, kreeg te maken met begrotingen en was ineens ondernemer geworden!”
„Als sociaal ondernemer heb je een wat atypische drijfveer. Je wilt niet per se groter en beter worden, maar de wereld een beetje mooier maken.”
Het is volgens Nieuwland daarom ontzettend belangrijk om je dit ondernemerschap, leuk of niet, eigen te maken. „Als sociaal ondernemer heb je vaak een wat atypische drijfveer. Je wilt niet alleen groter en beter worden, maar de wereld ook een beetje mooier maken. Hoe doe je dat? En wat komt daarbij kijken? Gelukkig hoef jij het wiel niet opnieuw uit te vinden. Menig sociaal ondernemer ging je voor. Zoek hen op en vraag om hulp. Vaak kom je er dan al snel achter dat de uitdagingen waar jij voor staat helemaal niet zo gek zijn.”
Durf je kwetsbaar op te stellen
Dat klinkt De Groot Heupner bekend in de oren. „Verzamel de juiste mensen om je heen en durf je kwetsbaar op te stellen. Echt waar, jij hoeft niet alles alleen te doen. Ook ik vraag regelmatig om hulp. Voorbeeldje: veel nieuwkomers willen beter Nederlands leren spreken op de werkvloer. Daarom willen wij meer werkgevers kennis laten maken met Kletsmaatjes. Maar hoe benader en overtuig je die werkgevers? Daar helpt het programma Ondernemen tegen eenzaamheid ons bij. Deze experts verlenen ons toegang tot een relevant netwerk, waardoor wij nu bijvoorbeeld een speciaal programma voor Oekraïners draaien. Via onder meer uitzendbureaus komen zij met Kletsmaatjes in contact.”
Verlies je missie niet uit het oog
Volgens Nieuwland kan dit plotselinge ondernemerschap, met alle bijbehorende moetjes, best overweldigend zijn. Het is daarom volgens haar belangrijk om ‘dichtbij het vuur te blijven’. „Ondernemen kan bij tijd en wijle best eenzaam zijn. Het is niet altijd makkelijk en het is ook niet altijd leuk. Het is daarom belangrijk om je missie niet uit het oog te verliezen. Zo blijf ik met de deelnemers in gesprek en woon ik zo nu en dan colleges bij. Hun verhalen motiveren mij elke ochtend weer om met een grote glimlach ons kantoor binnen te lopen.”
Ondernemen tegen eenzaamheid
Sylvia de Groot Heupner en Ilse Nieuwland zijn twee van de 18 sociaal ondernemers die deelnemen aan het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid: een initiatief van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds. Binnen dit programma ontvangen de sociaal ondernemers drie jaar lang steun rondom het thema eenzaamheid. Het draait daarbij niet alleen om een financiële impuls, maar ook om workshops en coaching, toegang tot een relevant netwerk en landelijke zichtbaarheid. Met het programma willen het KPN Mooiste Contact Fonds en Oranje Fonds eenzaamheid verminderen en de sociale organisaties die zich daarvoor inzetten versterken.
Ondernemen tegen eenzaamheid
Nieuwland en De Groot Heupner zijn twee van de 18 sociaal ondernemers die deelnemen aan het programma Ondernemen tegen Eenzaamheid: een initiatief van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds. Binnen dit programma ontvangen de sociaal ondernemers drie jaar lang steun rondom het thema eenzaamheid. Het draait daarbij niet alleen om een financiële impuls, maar ook om workshops en coaching, toegang tot een relevant netwerk en landelijke zichtbaarheid. Met het programma willen het KPN Mooiste Contact Fonds en Oranje Fonds eenzaamheid verminderen en de sociale organisaties die zich daarvoor inzetten versterken. Lees hier meer.