How-to Vitaliteit

Collectiviteitskorting verandert in 2020, weet jouw werknemer dit al?

Vorig jaar maakte minister Bruins bekend dat de collectiviteitskorting op de basisverzekering in 2020 verlaagd wordt naar maximaal 5 procent. Een behoorlijk verschil met de huidige maximale korting van 10 procent. Uitonderzoek dat Independer in augustus onder 1.418 collectief verzekerde respondenten heeft uitgevoerd, blijkt dat 90 procent hier niet van op de hoogte is.

De Ondernemer 26 november 2019

Collectief verzekering werk independer

In Nederland heeft 65,3 procent een collectieve zorgverzekering. In de meeste gevallen via de werkgever. Minister Bruins vindt de korting op de collectieve zorgverzekering niet eerlijk.In het AD viel vorig jaar te lezen dat zijn streven is dat de 'voordelige' collectieve basisverzekering niet louter wordt ingezet om klanten te lokken.

Medewerker niet op de hoogte

59 procent van de respondenten geeft aan voor het collectief gekozen te hebben vanwege de korting op de premie. Tevens is ook 66 procent van de respondenten er niet van op de hoogte dat deze korting wordt gehalveerd. Als werkgever kun je hier een grote rol in spelen. Uiteraard is het informeren van je medewerkers de eerste stap. Dit lijkt een open deur, maar uit het onderzoek blijkt dat 90 procent van de medewerkers niet is geïnformeerd door hun werkgever.

''Je kunt je medewerkers ook bewust maken eens kritisch naar hun verzekering te kijken''

50 miljoen besparen

Tevens kun je je medewerkers ook bewust maken eens kritisch naar hun verzekering te kijken. Met name de mensen met alleen een collectieve basisverzekering betalen namelijk vaak teveel. Uit een berekening van Independer blijkt dat de groep mensen met een collectieve basisverzekering in totaal 50 miljoen had kunnen besparen.

Maar let goed op: iemand die een (groot) aanvullend pakket nodig heeft, kan inderdaad goedkoper uit zijn bij een collectief dan bij een ‘gewone’ zorgverzekering. Die moet dus juist vooral blijven zitten. Toch is het van belang om beide groepen vanuit de werkgeversrol te informeren over de veranderende wetgeving. Dan weten je werknemers zeker dat ze de best passende zorgverzekering hebben.

Check de besparing met tool

Heb je veel werknemers met alleen een basisverzekering? Dan was er afgelopen jaar waarschijnlijk al een goedkopere optie. Met de korting die wordt teruggeschroefd zal dit komend jaar waarschijnlijk ook zo zijn. Independer ontwikkelde een tool waarmee je gelijk kunt zien hoeveel je kunt besparen als je in 2020 overstapt naar een ‘gewone’ zorgverzekering.

Je kan tot en met 31 december je zorgverzekering vergelijken en afsluiten.