Nieuws Vitaliteit

Zo creëer je een stressvrije werkvloer

In een gezonde werkomgeving hebben medewerkers een meer proactieve houding en er wordt beter gepresteerd. Maar op veel werkplekken worstelen medewerkers met stress, zo blijkt uit onderzoek van FYNCH. Hoe kun je in je eigen bedrijf zorgen voor stressbestendige werknemers?

Christine Spanjaard 28 september 2018

Edwin Hansma FYNCH werkstress

Als specialist in gedragsverandering binnen organisaties merkt Edwin Hansma, oprichter van FYNCH, al jaren dat werkstress een terugkerende uitdaging voor professionals is. Uit het onderzoek blijkt nu dat veranderingen binnen een organisatie een van de belangrijkste oorzaken is voor deze werkstress. “Je ziet dat mensen die moeite hebben om te anticiperen op verandering hun hakken in het zand zetten,” vertelt Hansma, “of ze steken hun kop in het zand in de hoop dat het daarmee overwaait. Maar de wereld verandert momenteel in hoog tempo, bedrijven moeten daarin mee, dus professionals zullen moeten leren om daarmee om te gaan. Het is survival of the fittest.”

Verantwoordelijkheid

Hansma legt daarmee een belangrijke verantwoordelijkheid om werkstress te voorkomen bij medewerkers zelf. Toch ziet hij ook een belangrijke taak voor werkgevers. “Het is aan werkgevers om een vitale omgeving te creëren, waar werknemers het beste uit zichzelf kunnen halen.”

Lees ook: Het opmerkelijke succesrecept van AFAS-baas Bas van der Veldt

Meebewegen

Bedrijven die vitaliteit op de agenda hebben staan, uiten dat volgens Hansma veelal met gezond eten in de bedrijfskantine of sportfaciliteiten voor hun medewerkers. “Ik juich uiteraard elk initiatief toe, maar met alleen gezonde voeding of maandelijkse functioneringsgesprekken ben je er nog niet. De kunst is om vitaliteit langs meerdere assen door te voeren.” Dat betekent bijvoorbeeld ook je medewerkers meenemen in de veranderingen die een bedrijf doorgaat, legt hij uit.

“Met vier man op de hei bedenken wat je in je organisatie wilt veranderen is niet zo moeilijk. Zorgen dat iedereen in het bedrijf gaat meebewegen, daarin zit de uitdaging.” Iets dat door ondernemers volgens Hansma nog te vaak wordt onderschat. “In veel organisaties wordt te weinig tijd uitgetrokken om een doorvertaling te maken naar gedrag. Vertel je mensen wat je van ze verwacht. Hoe helderder je dat kunt formuleren, hoe minder ruimte er is voor eigen interpretatie en misverstanden.”

In contact blijven

Een andere belangrijke oorzaak voor stress op de werkvloer dat uit het onderzoek naar voren kwam is een te hoge werkdruk. Zeven op de tien medewerkers blijken hier last van te hebben. Ook ervaart 55 procent stress doordat hij of zij zelf niet bijtijds grenzen aan durft te geven. Om hier grip op te houden is het belangrijk om ‘in contact te blijven’ met je mensen, meent Hansma. “Teveel stress tast de vitaliteit aan, met een hoog ziekteverzuim en meerdere burn-out gevallen tot gevolg.”

Stressniveau peilen

Een geoefend oog om te peilen hoe het zit met het stressniveau op je eigen werkvloer heb je niet nodig, weet Hansma. “Je kunt al veel opmaken uit de ziekteverzuimaantallen en ook de resultaten van een onderzoek naar de tevredenheid van je medewerkers is veelzeggend. Daarnaast kun je veel aanvoelen bij een rondje over de werkvloer. Proef je weerstand of heerst er een ondernemende proactieve sfeer?”

Tools

Wanneer je te maken krijgt met weerstand, is het zeker nog geen verloren zaak, stelt Hansma gerust. “Mensen worden niet reactief geboren. Van nature zijn we proactief, nieuwsgierig en ondernemend.”

De oplossing ligt volgens hem in het duiden van het probleem. “Ik geloof dat er grofweg vier redenen zijn dat mensen weerstand tonen: Ze zien geen beter alternatief; Ze geloven er niet in (mindset); Ze durven het niet (angst); Of ze weten simpelweg niet hoe ze het moeten aanpakken (strategie en vaardigheden). Als je weet waar de weerstand vandaan komt, kun je helpen door de juiste tools te bieden zodat ze beter kunnen omgaan met veranderingen in hun werkzaamheden of op de werkvloer.”

Het is aan werkgevers om een vitale omgeving te creëren, waar werknemers het beste uit zichzelf kunnen halen

Edwin Hansma, oprichter FYNCH