Nieuws Vitaliteit
De fitnessbranche in Nederland is onstuitbaar
Flexibele abonnementen, integratie van wellness en sport, de groei van outdoor fitness en mud runs en de stijgende vraag naar trainingen zonder apparatuur. Door de alom aanwezige gezondheidspolitie en toenemende sociale druk om er goed uit te zien, rukt de fitnessrage nog altijd op. Dat schrijft het AD.

Iedereen zijn eigen voedingsplan en een individueel sportschema. De fitnessmanie in Nederland is onstuitbaar. Meest populair: het volgen van een onlinecoach, zo blijkt tijdens de eerste Fitfair. Ruim drie miljoen Nederlanders bivakkeren - in de zomer laat zeker de helft verstek gaan - korter of langer in de sportschool. Geen wonder dat de branche zijn eerste grootschalige manifestatie houdt.
Tijdens de Fitfair komen onder meer de nieuwste trends aan bod en wisselen sportprofessionals met klinkende namen als Body Engineers, Hammer Strength en Predator Endurance methodes en schema's uit.
Ook kunnen volgers hun favoriete motivatie-experts en zogenoemde lijfstijl-goeroes ontmoeten. Want de onlinecoach blijkt ongekend populair. Honderden bloggers en vloggers proberen via sociale media hun eigen sportieve aanhang te inspireren met gruwelijke oefeningen en kreten als 'je lichaam is een tempel' en 'niet het doel telt, maar de reis ernaartoe'.
Blogger Carmen Ketelaar (22), voedings- en trainingsschema's. (foto boven artikel)
Instagram: 52.300 volgers
'Ik begon eigenlijk net voor de grote fitnesshype op sociale media losbarstte, zo'n 3,5 jaar geleden. Het was een grapje: nadat ik 15 kilo was afgevallen, zette ik op Instagram een voor en na foto. Vervolgens kreeg ik enorm veel reacties en vragen: hoe heb je dat gedaan? Met welke trainingen? Wat at je? Ik gaf antwoord, deelde mijn ervaringen en daarna ging het hard. Steeds meer mensen wilden mijn tips en trainingsmethoden lezen en uitproberen.
,,Misschien wel omdat ik geloof in haalbare schema's en makkelijke boodschappen. Ik baseer me op de Schijf van Vijf, adviseer water en gezonde vetten als noten en avocado's. Maar ook boterhammen, groenten, vlees en aardappelen. Geen superfoods voor mij. Met Killerbody van Fajah Lourens ben ik het absoluut niet eens: extreem veel trainen, een wel erg lage calorie-inname en geen plek voor een koekje of glas wijn. Dat maakt klanten doodongelukkig.
,,Je wilt het in je weekeinden ook gezellig maken. Pas dan zit je lekker in je vel. Af en toe een bakje chips moet kunnen, er is niks mis met een gezond vetlaagje. Mijn doel is geen sixpack of harde benen, maar tevreden zijn met jezelf. Dat wil ik mijn volgers meegeven. Net als: geloof niet alle mooie verhalen op sociale media, dat maakt je onzeker. En ook: als je merkt dat meer bewegen en beter eten een positieve invloed heeft, hoef je je er op den duur niet voor te motiveren. Het wordt dan vanzelf onderdeel van je levensstijl.''
Klantcontact
,,Zelf ben ik vijf tot zes keer per week aan het trainen. Maar ik werk dan ook in de sportschool. Ben actief bezig met klanten en zorg voor op maat gemaakte schema's. Ik probeer zoveel mogelijk persoonlijk contact te houden. Wat ik echt niet wil: een wandelend reclamebord worden. Daarom promoot ik nauwelijks producten.''
Presentator/vlogger JayJay Boske (31), food en health.
Instagram: 85.500 volgers, YouTube: 58.000 abonnees
'Ik was topsporter, kom uit de rugbywereld en daardoor weet ik uit ervaring wat fitness en gezonde voeding betekenen voor je lichaam. Want als ik goed voor mezelf zorg, ben ik scherper. Heb ik meer kans op succes bij het aanpakken van projecten. Ik wil die kennis overbrengen en anderen inspireren en de boodschap meegeven: als je hard werkt, bereik je wat je zou willen. Wees trots op wat je doet.
,,Tegelijkertijd realiseer ik me dat niemand het leuk vindt om elke dag aan de ijzers te hangen. En ik vind ook dat mensen moeten beseffen dat sociale media geen representatief beeld geven en wemelen van de extreme voorbeelden. Zoals selfies van knetterstrakke lichamen en gespierde armen van hier tot Tokio. De personen die dat erop zetten, hebben vaak van hun levensstijl hun beroep gemaakt. Ze zijn er dagelijks uren mee bezig, wat heel knap is. Maar 99 procent van de bevolking werkt gewoon van 9 tot 5. Bovendien: als je hard moet werken, is dat vreselijk zwaar op een paar happen broccoli en gekookte kip.
,,Ik sport wekelijks vier tot vijf keer. Maar ik verwacht niet dat mijn volgers dat ook doen. Ze moeten eigen keuzes maken. Zelf vind ik dat je heel goed af en toe bier, bubbels of een patatje moet kunnen nuttigen. Want genieten is belangrijk. Bovendien: eens in de zoveel tijd keihard zuipen, verlost je ook van een hoop stress. Het zijn kleine veranderingen die al veel brengen. Drink water in plaats van frisdrank, zwarte koffie in plaats van cappuccino met suiker, eet meer groenten. Het is geen sprint, maar een marathon.''
Markt
"Je kostbaarste bezit is je lichaam. Mensen willen goed geld betalen om te kunnen trainen, en meer kwaliteit te halen uit het leven", zegt Guillermo van Berkum, gezondheidscoach en spreker op Fitfair. Er zijn al een aantal fitnessbeurzen in Nederland voor professionals en consumenten. Toch ziet initiatiefnemer Norman Soares dat er behoefte is aan een nieuw evenement. “De combinatie van een traditionele beurs in een nieuw jasje én een TEDx achtige setting met topsprekers en presenters is een gouden formule. Alleen een beurs is niet altijd even inspirerend en een eenzijdige -vaak prijzige- workshop in een stoffige hotel lobby al helemaal niet. Het is de combinatie van die twee elementen plus een betaalbaar tarief wat Fitfair uniek maakt. Het creëren van beleving tijdens evenementen is onze kracht. Ik denk dat de gehele industrie en de fitness- en sportcommunity heel blij van Fitfair wordt en ik denk ook dat het nodig is. De gehele branche en iedereen die met sport bezig is, verdient het.”
Je kostbaarste bezit is je lichaam. Mensen willen goed geld betalen om te kunnen trainen