Nieuws Vitaliteit
Zo stimuleer je je medewerkers om de hele dag bakken energie te hebben
Een derde van de Nederlanders heeft aan het eind van de werkdag het gevoel dat zijn batterij leeg is. Gezondheidspublicist Tijn Elferink ging voor een nieuw te schrijven boek op zoek naar méér energie en mínder stress. Het resultaat: ‘Dit boek is gezond’.

Voor ‘Dit boek is gezond’ is door Motivaction onderzoek gedaan onder ruim 1.000 Nederlanders. Zij concludeerden onder meer dat een op de drie Nederlanders na een week werken niet met een voldaan gevoel het weekend in gaat. Ook bleek dat voor bijna de helft van de ondervraagden het checken van de telefoon voor nieuws en nieuwe berichten het eerste dat hij/zij ’s ochtends na het wakker worden doet. En: met name millennials, geboren tussen 1980 en 1996, beantwoorden ’s avonds na het eten nog werkmails. Ruim 20 procent doet dat vaak tot altijd.
Lees ook: Zo creëer je een stressvrije werkvloer
Leefstijl aanpassen
Het overgrote merendeel van de Nederlanders vindt dat ze hun leefstijl moeten aanpassen om meer energie te hebben, maar vaak blijven dit soort plannen hangen in voornemens. Bovendien is het doorgaans niet duidelijk wat gezond is en wat niet. Om een einde te maken aan allerlei gezondheidsmythes, ging Tijn Elferink zelf op onderzoek uit. Ook experimenteerde hij, bijvoorbeeld door na half tien ’s avonds geen telefoon meer te gebruiken. Daarnaast interviewde Elferink samen met journalist Robbert Blokland ruim dertig BN'ers, waaronder Barry Atsma, Hadewych Minis en Pieter van den Hoogenband over hun hectische levens in relatie tot gezondheid, energie en stress.
Angela Merkel
Elferink: “In de krant las ik een artikel over Angela Merkel. Ze had een vergadering in Brussel met Europese regeringsleiders, die tot 4 uur ’s nachts duurde. De volgende ochtend had ze haar eerste afspraak om 7 uur. Niet in Brussel, maar in Frankfurt. Ik dacht: hoe doet ze dat, wat is haar geheim, hoe houdt ze dat vol?”
Lees ook: Zo zorgt Dennis Schipper (Demcon) voor focus en een gezonde bedrijfscultuur
En, wat is hét geheim?
“Ik heb het een aantal wetenschappers gevraagd en ze moesten mij stuk voor stuk teleurstellen. Het geheim van Angela Merkel bestaat niet. Wel vertelden ze dat er kleine manieren zijn om ervoor te zorgen dat je beter in je vel zit. Dus ik ben eens gaan googelen. Vrij snel raakte ik in verwarring. Koffie is goed, koffie is slecht. Sporten is goed, sporten is slecht. Ik wist het niet meer en daarom ben ik zelf naar wetenschappers toegegaan. Zo ben ik met mijn vraag over cafeïne letterlijk op de koffie gegaan bij hoogleraar Leonard Hofstra.”
Is koffie goed of slecht?
“Koffie heeft goede en slechte eigenschappen. Als je per dag zo’n vier koppen koffie drinkt, zijn de positieve effecten groter dan de negatieve.”
Welk experiment heeft je het meest verrast?
“Geen telefoon na half tien ’s avonds. Ik ben een goede slaper en toch sliep ik beter toen ik vlak voor het slapen gaan geen telefoon meer gebruikte. Als je Facebook checkt of appjes beantwoordt, zet je je hersenen toch ‘aan’. Daarnaast remt het licht dat van je scherm komt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Tegelijk vond ik dit ook het moeilijkste experiment. De verleiding om toch een appje te beantwoorden, om toch nog even nieuws of Facebook te checken is heel groot.”
Welk advies heb je voor ondernemers?
“Doe alles met mate, streef haalbare doelen na en geniet samen met anderen. Doe ik nu alles perfect? Nee, ik laat mij regelmatig verleiden in bed toch nog even Facebook te checken. Ik probeer over het algemeen vers en onbewerkt te eten, waarmee ik mijzelf de ruimte geef om ook eens wat slechts te doen. Ik hou vaste sportmomenten aan, zodat het onderdeel is van mijn routine. En ik houd in mijn agenda ruimte vrij om spontaan met vrienden of familie af te spreken of om gewoon een keer helemaal niets te doen.”
‘Dit boek is gezond’ van Tijn Elferink is onder meer verkrijgbaar op Bol.com en bij de boekhandel.