How-to Vitaliteit

Op deze manier voorkom je een burn-out bij jezelf en bij medewerkers

In bepaalde beroepen is de kans op een burn-out groter dan ergens anders. Freelancers in de media lopen er bijvoorbeeld vaker dan gemiddeld tegenaan. Wees echter ook waakzaam als je callcenter-medewerkers hebt of met ongeschoolde mensen werkt.

Matthias Van Milders 2 december 2019

Voorkom burnout jezelf medewerkers

Medewerkers in de audiovisuele sector ervaren veel plezier in hun werk en zijn erg geëngageerd. Tegelijk ervaart 23 procent een hoge acute behoefte aan herstel. Die score is iets gunstiger dan voor de volledige arbeidsmarkt. Het probleem komt vooral voor bij de freelancers, zelfstandigen en interim-medewerkers. Daarvan ervaart de helft een grote behoefte aan rust/herstel. Dit kan leiden tot ziekte of burn-out. Omdat aan de werkeisen in de sector niet veel kan worden veranderd, moet vooral aan de hulpbronnen worden gewerkt. Enkele voorbeelden van hulpbronnen zijn sociale relaties, geloof in eigen kunnen en voldoende afwisseling. Dat stelt hr- en well being-specialist Attentia, dat de situatie onderzocht in opdracht van sectorfonds mediarte.

Herhalende werkzaamheden

In een callcenter worden je medewerkers geregeld geconfronteerd met mensen die liever niet lastig gevallen worden. Als ze geluk hebben, laten ze dat vriendelijk weten. Met wat pech worden je mensen afgeblaft of wordt de verbinding gewoon verbroken. Bovendien zijn de werkzaamheden herhalend. Het resultaat: callcenteroperatoren scoren erg hoog op vlak van herstelbehoefte en hebben weinig plezier in hun werk. Dat vertelde professor arbeidspsychologie Hans De Witte (KU Leuven) aan vacature.com.

Volgens het Britse magazine Call Centre Helper zijn er 5 manieren om burn-out te vermijden: een weloverwogen selectie van de medewerkers, voldoende opleiding, variatie in de werkzaamheden – bijvoorbeeld door verschillende communicatiekanalen te gebruiken, gebruik van efficiënte technologie en voldoende waardering.

Meer verantwoordelijkheden

Werk je met ongeschoolde mensen, dan bestaat de kans dat zij repetitief en fysiek zwaar werk doen. Dat zijn twee risicofactoren voor een burn-out. De Witte spreekt van slopende banen. Ze combineren weinig voldoening met een hoge werkstress. In deze groep vind je beroepen als wever, stikker en inpakker. Hier kun je verandering in brengen door je personeel uitgebreidere werkzaamheden te laten verrichten. Ook het aanscherpen van hun competenties om flexibel te zijn én meer teamwork verhogen het tevredenheidsgevoel. Geef je mensen de nodige verantwoordelijkheden en ondersteun ze daarbij.