Nieuws Vitaliteit

Langdurig verzuim blijft stijgen, steeds meer jonge werknemers krijgen burn-out

Steeds meer werkenden komen langdurig thuis te zitten. Het gaat dan vooral om psychische klachten als een burn-out. Vooral onder jongeren neemt het aantal toe. Dat melden arbodienstverleners Human Capital Care en ArboNed.

Tom van Gurp (NU.nl) 22 juni 2023

Langdurig verzuim burn out jongeren psychische klachten human capital care arboned

Foto: Shutterstock.

In het eerste kwartaal van dit jaar zat bijna 2 procent van de werkenden tussen de 25 en de 34 jaar thuis met langdurige psychische klachten. Vaak hebben de jongeren last van een burn-out of zijn ze overspannen. Vergeleken met vier jaar geleden is hun verzuim met een derde gestegen. Bij de groep tussen de 15 en 25 jaar is de stijging zelfs nog iets groter. Bij oudere leeftijdsgroepen stijgt het aantal juist minder snel.

Lees ook: Ceo Acture: 'Psychische klachten bom onder arbeidsmarkt'

Overspannen werknemer zat gemiddeld 228 dagen thuis

Werknemers die vorig jaar niet konden werken omdat ze overspannen waren, zaten gemiddeld 228 dagen thuis. Bij een burn-out was dat gemiddelde zelfs 288 dagen. ,,Hoe langer iemand thuis zit, hoe hoger de drempel om weer een start te maken met werken", zegt bedrijfsarts Redmer van Wijngaarden tegen NU.nl. Hij is tevens directeur medische zaken bij ArboNed.

Het totale verzuim daalde afgelopen maand wel, van 4,5 naar 4,2 procent. Volgens de arbobedrijven is het normaal dat de afwezigheid in de loop van het voorjaar afneemt. Vooral in de zorg daalde het verzuim. In april waren gemiddeld 54 van de 1.000 medewerkers ziek, in mei daalde dat aantal naar 49.

Lees ook: Burnout personeel op komst? Mentale gezondheid weinig onderwerp van gesprek

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws