Blog Vitaliteit
Martin Hersman: hoe rituelen je helpen je doelen te behalen
Nog altijd heeft Martin Hersman plezier van zijn schaatscarrière. De vitaliteitspecialist en lid van onze Raad van Advies weet hoe je doelen bereikt en beschrijft in zijn nieuwste blog wat ondernemers en leidinggevenden kunnen leren van topsporters. Het toverwoord: rituelen.

Martin Hersman snijdt een bocht aan tijdens het NK allround van 2002 in Alkmaar. Foto ANP/Robin Utrecht
Dit is géén column over goede voornemens, wel over rituelen die je vol kunt houden, zoals topsporters. Naast coach van teams en professionals ben ik ook tv-commentator bij het schaatsen. Als oud-schaatser kijk ik nog in de keuken van de huidige topschaatsers en mij wordt vaak gevraagd wat de overeenkomst is tussen sport en maatschappij. Wat kun je van topsporters leren?
,,Als ik de doelen van een team bevraag, lukt het leidinggevenden vaak niet hetzelfde antwoord te geven"
Sport kent heldere regels, een controleerbaar speelveld en vaste meetmomenten. Een atleet is eind twintig vaak op de piek van zijn carrière en is meestal rond zijn dertigste te oud. Daarom moet de topsporter er in een relatief korte periode staan en de kansen benutten. Van de heldere doelen kunnen we leren. In de maatschappij zijn de regels minder duidelijk en is de (wed)strijd oneindig. Vooral de doelen en meetbare resultaten zijn vaak te vaag of heel ver weg. Sterker nog, als ik de doelen van een team bevraag, lukt het de leidinggevenden vaak niet hetzelfde antwoord te geven.
High performers die struikelen
Heldere doelen hebben grote impact op rituelen en zelfleiderschap. Op dit punt zie ik veel high performers in organisaties juist nu struikelen. De context is door de huidige veranderende werksituatie anders en de persoonlijke veerkracht leidt daar vaak onder. In veel gevallen zie ik de motivatie wegzakken om de goede rituelen vast te houden en vervolgens wordt het doel niet gehaald.
Lees ook: Werkgeverschap in coronatijd: vitaliteit, wendbaarheid en soms afscheid
Mijn advies is dan om minder dingen te gaan doen én die dingen beter te doen. Kijk eens naar je eigen dag. Wat wilde je vanmorgen gaan doen en wat is er van dat plan terecht gekomen? Als ik terugkijk, kan ik nog genieten van hoe ik mijn dagen op het ijs mocht besteden aan het beter aansnijden van bochten. Dat heldere doel maakte de training waardevol. Want dat beter aansnijden zou tot snellere rondjes leiden. Opgeknipte procesdoelen noemden wij dat.
Killer slide
Hoe moeilijk vind ik het nu om één killer-slide te maken voor mijn presentaties. Ook ik laat me te vaak afleiden door van alles en nog wat. Binnen organisaties is de context in de huidige situatie anders. Dat kan vervelend zijn, maar pas bij acceptatie kun je je aanpassen en tot actie komen. Dát kun je leren van topsporters. Welke doelen stel je? Gaan jouw rituelen je helpen om het vol te houden? Welke bochten wil jij beter aansnijden?
Martin Hersman
Managing partner Lifeguard
Oud-topschaatser Martin Hersman is managing partner bij Lifeguard en maakt als vitaliteitsspecialist deel uit van de Raad van Advies van De Ondernemer.