Blog Vitaliteit

Martin Hersman: de overeenkomst tussen ondernemer en topsporter rond nieuwjaar

Bij uitstek tijdens de feestdagen ervaart vitaliteitsexpert Martin Hersman een belangrijke overeenkomst tussen ondernemers en topsporters. Beiden bereiden zich voor terwijl er niemand kijkt, zo schrijft het lid van de Raad van Advies in zijn nieuwe blog.

Martin Hersman 2 januari 2020

Topsporter topondernemer nieuwjaar martin hersman

Foto: Shutterstock

Onnodige borrels worden overgeslagen. Een ondernemer omdat hij focus aanbrengt en een topsporter omdat die rust moet pakken of materiaal verzorgen. Wordt die inzet beloond met succes, dan sta je daar ineens als leider. Daar ben je niet als vanzelf goed in bent, maar je kunt het wel leren.

Lees ook: Martin Hersman: zo zorg je voor goede energie in je bedrijf

Stressfactor

Een citaat van de Romeinse filosoof Marcus Aurelius zou de lijfspreuk van een goede leider kunnen zijn: ‘Wees tolerant voor anderen en streng voor jezelf’. Tijdens trainingen in het werken met stress- en energiebronnen kijken wij bij Lifeguard naar twee dingen. Ten eerste de persoonlijke hulpbronnen waarover iedereen beschikt en zelf invloed op heeft en ten tweede naar leiderschap en (voorbeeld)gedrag.

Die tweede bron blijkt maar al te vaak een belangrijke stressfactor te zijn, terwijl die de energiebron zou moeten zijn. Vaak maak ik mee dat ‘leiders’ hard oordelen over hun team maar met mildheid naar zichzelf kijken. Deze vraag stellen doet dan wonderen: ‘zou je jezelf als leider willen hebben?’

''Een mooi voornemen om uit te spreken tijdens een nieuwjaarsborrel: wat in 2020 jouw gedrag wordt als speler en als leider''

Martin Hersman

Neem bijvoorbeeld leiders die in de survivalzone zitten en van daaruit hard rennen en reageren in plaats ageren. Die laten we inzien wat het effect van hun gedrag is. Bijvoorbeeld dat een e-mail op vrijdag over waar het die week fout was gegaan, de teamleden niet bepaald gemotiveerd het weekend instuurt. Integendeel.

GOAT

Het boek ‘The Captain Class’ van Sam Walker staat vol met geweldige verhalen over de beste sportteams aller tijden. Walker heeft twaalf jaar onderzoek gedaan naar het geheim van de beste teams en wat blijkt? Het is niet de GOAT (Greatest Of All Times) die het verschil maakt; dat doen de spelers die het juiste voorbeeldgedrag tonen en voorop gaan in de strijd. Sterker nog: de beste teams hebben zelden een echte ster, maar zijn de optelsom van die spelers.

Nederlandse ploegen, vrouwen en mannen, hebben dit jaar weer laten zien dat we met voorbeeldgedrag in plaats van individuele sterren kunnen scoren. Zoals de Nederlandse handbalsters die in de slotseconde de geweldige wereldtitel veroverden.

Lees ook: Martin Hersman: je wordt het gemiddelde van 5

Voorbeeldgedrag

Een mooi voornemen om uit te spreken tijdens een nieuwjaarsborrel: wat in 2020 jouw gedrag wordt als speler en als leider. Waar jouw team je aan mag herinneren als ze je nodig hebben. Wat doe jij als er niemand kijkt en wat doe je als ze dat wel doen?

Martin Hersman is Managing Partner bij Lifeguard, spreker, trainer en commentator bij NOS Studio Sport. Na zijn internationale schaatscarrière werkte hij onder meer als Chief Vitality bij de Baak, uitgever bij Sanoma en marketeer bij KPN. Martins ambitie is het om kennis en ervaring van topsport en bedrijfsleven te gebruiken om mensen, teams en organisaties te helpen hun energie beter te richten en beter te presteren.