Blog Vitaliteit

Martin Hersman wil 'buiken wegwerken' en stelt: 'Spreek elkaar aan op ongezond gedrag'

Nu gemeenten buitenfitnessplekken afsluiten vanwege coronamaatregelen, wordt het lastiger om te sporten en zo gezond te blijven. Toch zullen we echt meer moeten gaan bewegen om lichaam en geest gezond te krijgen en de houden. Vitaliteitsexpert Martin Hersman wil dat we elkaar op openhartige wijze grondig aanspreken op ‘ongezond gedrag’. “Dr. Erik Scherder vertelt ons dat bewegen het effect van vaccineren versterkt.”

Martin Hersman | Raad van Advies 9 februari 2021

Sport sportschool corona buiten

Onderzoek toont aan dat naarmate je ouder wordt, wandelen alleen niet genoeg is om een fit lijf en geest te hebben. Foto: archief

We mogen tegenwoordig niet meer direct tegen iemand zeggen als we iets vinden dat kwetsend kan zijn. De voorzichtigheid is er al jaren ingeslopen door uiteenlopende redenen. Het is van deze tijd om politiek correcte antwoorden te geven. Daar ben ik eerlijk gezegd op dit moment wel klaar mee. Zonder hard en hautain te zijn, vind ik dat we best wat harder mogen zijn om elkaar te wijzen op ongezond gedrag. Het huidige gedrag zorgt er namelijk deels voor dat we langer in de ellende zitten met elkaar.

Deze week kwamen mensen uit de zorg met onthutsende cijfers over het profiel van de mensen op de ic’s. Het hoofd van de ic-afdeling van het UMCG pleitte voor het vroegtijdig vaccineren van te zware 50-plussers. Natuurlijk veroorzaakt dat direct discussies op sociale media en dat zwengel ik graag aan.

Lees ook: Hoe met thuiswerkstress om te gaan: dit zijn adviezen van Martin Hersman

'Ik stimuleer vrienden om iets aan hun 'ongezonde' profiel te doen'

Deze maand word ik zelf 47, en heb ik meerdere vrienden van 50 en ouder. Ik verzeker je, dat zijn fitte gasten met eigen bedrijven en verantwoordelijke banen. En natuurlijk heb ik ook vrienden en familieleden die voldoen aan het ‘ongezonde’ profiel en dat zeg ik dan ook, omdat ik hoop dat ik ze stimuleer om er iets aan te doen.

Onderzoek toont aan dat naarmate je ouder wordt, wandelen alleen niet genoeg is om een fit lijf en geest te hebben. De WHO kwam in december 2020 met het advies om er minimaal 150 minuten per week intensief bij te sporten en minimaal tweemaal aan krachttraining te doen: dus de combinatie van cardio en kracht. We zijn als mens niet gemaakt om de hele dag binnen achter een laptop te zitten. Dr. Erik Scherder vertelt ons dat bewegen het effect van vaccineren versterkt.

Wat zie ik gebeuren? We sluiten plekken waar je kun bewegen. In Lisse waar ik woon, heeft de gemeente een hek om een buitenfitnessplek geplaatst. Het was te populair in deze coronatijd.

"Er werd gewoon gezegd dat je te dik was als de dokter je vet had gemeten. Nota bene tegen een groep (kwetsbare) puberjongens en meisjes"

Martin Hersman, Managing Partner bij Lifeguard

We hebben invloed op het virus door het hebben van een gezonde levensstijl

Een manier, nee niet de enige, is ervoor te zorgen dat wij in Nederland en West-Europa fitter gaan worden. Dit virus is niet op korte termijn weg, dat weten we allemaal wel. We hebben wel invloed op onszelf en de mensen om ons heen. Ben jij het voorbeeld en durf je mensen aan te spreken? Dat laatste doen nog maar weinig mensen. De Engelsen hebben daar een mooie uitdrukking voor: radical candor, grondige openhartigheid.

Dat kinderen nu niet naar school gaan en nauwelijks meer sporten, gaat ons op termijn pijn doen. Daar maak ik me zorgen over. Jong volwassen geven hun leven nu een zeldzaam laag cijfer, namelijk een 6,0. Daar zouden we allemaal wakker van moeten liggen.

Lees ook: Martin Hersman: hoe rituelen je helpen je doelen te behalen

Niets overgehouden aan opmerkingen van militairen

Toen ik in de jaren ’90 in Jong Oranje zat, begeleiden twee militairen ons en die waren recht voor zijn raap. Er werd gewoon gezegd dat je te dik was als de dokter je vet had gemeten, dat je kamer een zooitje was en dat je je moest schamen voor je vieze fiets. Nota bene tegen een groep (kwetsbare) puberjongens en meisjes! En als we het met die schaatsgroep uit die tijd het er nu over hebben, heeft niemand iets aan die opmerkingen overgehouden. Het heeft ons juist gevormd. Als je dit soort opmerkingen als begeleider tegenwoordig zegt, kun je van een stel boze ouders en een sportbond een brief verwachten. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Ik pleit voor een vitaal land en dat we elkaar helpen. Want natuurlijk is het niet voor iedereen even makkelijk om in beweging te komen. De lockdown zit iedereen dwars. Maar we kunnen deze tijd wel gebruiken om die buiken en inactiviteit weg te werken, om minimaal achtduizend stappen per dag te zetten. Een populaire meme op Instagram zag ik deze week voorbij komen; summerbodies are made in winter… laten we dat allemaal doen en elkaar er vooral eerlijk op aanspreken.

Martin Hermans

Vitaliteitsexpert

Martin Hersman is Managing Partner bij Lifeguard, spreker, trainer en commentator bij NOS Studio Sport. Na zijn internationale schaatscarrière werkte hij onder meer als Chief Vitality bij de Baak, was hij uitgever bij Sanoma en marketeer bij KPN. Het is Martins ambitie om zijn kennis en ervaring in de topsport en het bedrijfsleven te gebruiken om mensen, teams en organisaties te helpen hun energie beter te benutten en beter te presteren.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.