Podcast

Moneybird wil wél medewerkers met een echte 9-tot-5-mentaliteit

In tijden van oplopende burn-outcijfers is werkstress een onderwerp dat je als werkgever niet meer kunt negeren. Daarom besloot Joost Diepenmaat, de eigenaar van online boekhouder Moneybird, zich te verdiepen in het onderwerp en zijn werk anders in te richten. Zónder kantoortuin en overmatige berichten in groepsapps. Hij vertelt erover in onze podcast.

Joost diepenmaat money bird 9 tot 5 mentaliteit werkstress

De Ondernemer 3 december 2019

17 procent van de medewerkers ervaart burn-outklachten en de zorgkosten voor werkstress bedragen landelijk maar liefst 34 miljoen euro, zo blijkt uit cijfers die RIVM verzamelde. De alarmerende getallen zorgen ervoor dat steeds meer werkgevers zich moeten verdiepen in het thema werkstress. Zo ook Joost Diepenmaat, die 11 jaar geleden het online boekhoudprogramma Moneybird oprichtte en inmiddels 40 mensen in dienst heeft.

Symptoombestrijding

Toen Moneybird vijf jaar bestond en Diepenmaat zijn eerste personeel aan moest nemen, besloot hij zich in te zetten voor een plezierige en rustige werkplek. Over de oplopende burn-outcijfers zegt hij in de podcast: ,,Ik vind dat je je hier als werkgever best druk over mag maken. De coaching en mindfulness-cursussen die mensen individueel kunnen volgen kunnen heel nuttig zijn, maar het is uiteindelijk maar symptoombestrijding.''

Lees ook: Waarom je je wel/niet mag bemoeien met de gezondheid van werknemers

Om het werkplezier in de organisatie te stimuleren, besloot Diepenmaat het anders te doen dan veel moderne bedrijven. Hij zorgde voor een rustige werkplek en géén kantoortuin, beperkte het telefoongebruik op het werk en introduceerde flexibele vrije dagen voor privéomstandigheden.

9-tot-5-mentaliteit

Nog een opvallende keuze is het stimuleren van een 9-tot-5-mentaliteit bij medewerkers. Waar de 9-tot-5-mentaliteit in de meeste vacatureteksten een soort scheldwoord is, vraagt Diepenmaat zijn medewerkers juist om duidelijke werktijden aan te houden. Volgens Diepenmaat is constant met werk bezig zijn helemaal niet efficiënt. ,,Je kent het gevoel allemaal wel als je net van vakantie terugkomt: dan heb je een soort yes-gevoel en allemaal nieuwe ideeën. Dat gevoel wil je eigenlijk elke dag, maar dat werkt niet als je altijd 'aanstaat'. Nieuwe ideeën krijg je juist als je even niet met werk bezig bent.''

Zelf heeft Diepenmaat in tegenstelling tot veel ondernemers geen fulltime werkweek. Juist door niet constant op het werk te zijn, zegt hij betere beslissingen te maken voor zijn bedrijf. ,,Ik ben daardoor ook kritischer dan wanneer ik steeds in mijn cocon zit.''

Luister de bovenstaande podcast met Moneybird-eigenaar Joost Diepenmaat voor meer tips tegen werkstress onder medewerkers.

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details
Aandachtstrekkers

Nieuwsbrief net zo spannend als een Netflix-trailer? Zo pak je dat aan

Nieuwsbrieven saai, vervelend en onaantrekkelijk? Onzin. Een digitale nieuwsupdate hoeft alles behalve een spam-waardig moetje te zijn waar je als ondernemer niet onderuit komt. Au contraire: jouw nieuwsbrief kan net zo'n must see-item zijn als een trailer voor de nieuwste Netflix-hit. Hoe? Aandachtstrekkers Michel Ariëns en Patrick Wessels scheppen licht in de duisternis.

Details