Nieuws Vitaliteit

Ondernemende senioren hebben de toekomst

Bij start-ups denken we meestal aan jonge mensen. Maar in 2017 schreven drie vrouwen van boven de 90 jaar hun onderneming in bij de Kamer van Koophandel (KvK). En onderneming beginnen is dus echt niet alleen weggelegd voor jonge mensen, er zijn veel pensioengerechtigden die nog een onderneming starten. Waarom doen ze dit? En is dit wel levensvatbaar?

Joke Heikens 30 december 2019

Ouderen gepensioneerden ondernemers werk

Het overgrote deel van de ‘oudere’ starters is man, maar dit verschuift naar mate de leeftijd oploopt. (Foto: Shutterstock)

Uit cijfers van de KvK blijkt dat er sinds 2015 jaarlijks ruim 3.000 mensen van 65 jaar en ouder een onderneming starten. Dit blijkt uit een overzicht van 2017. Dat is bijna twee procent van het totaal aantal startende ondernemers, wat steeds iets meer stijgt naar ruim 200.000 in dit jaar tot en met november.

Het overgrote deel van de ‘oudere’ starters is man, maar dit verschuift naar mate de leeftijd oploopt. Vanaf 81 jaar is dit nagenoeg gelijk, na de 90 starten alleen nog vrouwen. Ook de soorten ondernemingen verschillen nogal. De meeste starten een organisatieadviesbureau, maar ook in de ingenieurs, bouw, vermogensbeheer, schrijvers, onderwijs, thuiszorg, cafetaria’s en boekhouding zijn veel pensionada's actief.

Veel te leuk

Veel mensen kijken uit naar hun pensioen, waarom zou je dan nog een onderneming beginnen? Peter van Soest (70), die zelf altijd ondernemer was en in plaats van zich terug te trekken in Spanje alsnog een nieuwe winkel begon, weet daar wel een antwoord op: ,,Ik vind het veel te leuk. Jarenlang had ik een goedlopende herenmodezaak. Die heb ik verkocht om met pensioen te gaan en in Spanje te gaan wonen.”

Alleen kwam daar een vrouw uit Goes tussen en ging Spanje niet door. De spullen die ze dubbel hadden, verkochten ze in een leegstaand pand. Dat liep zo goed, dat Van Soest weer inkocht voor de winkel en daarmee hield het niet op: ,,Volgend jaar trekken we in een ander pand en daarbij veranderen we ook ons aanbod een beetje. We gaan met de markt mee en bieden aan waar vraag naar is.”

''Senior ondernemers blijken ook succesvoller en hun ondernemingen houden het langer vol dan die van jongeren''

Jolanda Lindenberg, sociaal-cultureel antropoloog

Vindingrijke olderpreneurs

De Leyden Academy, een kennisinstituut gericht op vitaliteit en veroudering, begon in oktober met Aegon samen een gratis cursus voor vijftigplussers: Start-up Plus. Sociaal-cultureel antropoloog Jolanda Lindenberg coördineert dit programma dat gericht is op vijftig plussers, de vindingrijke 'olderpreneurs': ,,Voor volgend jaar hebben we al meer dan tachtig aanmeldingen binnen, terwijl we nog niet eens besloten hebben of we dit weer gaan doen.”

De vraag is dus groot. Voor sommige ouderen is een onderneming een mooie aanvulling op hun pensioen, want niet iedereen heeft voldoende opgebouwd. Voor anderen is het een extra zetje om dat ze gaan doen wat ze altijd al wilden. ,,Ouderen worden weleens gezien als conservatief en daar gaan ze zich soms ook naar gedragen. Dat is jammer, want er zit zoveel ervaring en wijsheid in ouderen. Dat willen we delen. Ouderen schrikken ook minder snel terug door brieven van de Belastingdienst en andere beren op de weg. Senior ondernemers blijken ook succesvoller en hun ondernemingen houden het langer vol dan die van jongeren. En wat we ook zien is dat ouderen juist voor ouderen nieuwe dingen bedenken, ze zijn ervaringsdeskundig.”

Lees ook: Ouderen getraind naar operatiezaal in Delft

‘Are You Okay Today’-app

Han van Doorn (82) won de wedstrijd die aan deze cursus verbonden was. Van Doorn voelde zich niet fijn in zijn eigen huis, maar hij wil wel zelfstandig blijven wonen. ,,Een knopje aan een koord om mijn nek om hulp in te roepen als er iets misgaat, zag ik niet zitten. Maar tegelijk willen mijn zoon en ik niet dat ik pas na drie dagen gevonden word als ik thuis val. We bedachten samen de ‘Are You Okay Today’-app die mijn zoon op zijn telefoon kan installeren.”

Deze app is verbonden via een draadje in de meterkast met elektrische apparaten bij de oudere thuis, zoals de verlichting en de magnetron. Als je niet doet wat je dagelijks doet, dan springt de app op oranje. De oudere krijgt dan zelf een bericht of alles goed gaat. Als je daar niet op antwoord, gaat het licht op rood en krijgt de andere kant rood licht. Deze app is fijn voor ouderen, maar zeker ook voor mantelzorgers die daardoor meer rust krijgen en minder aanwezig hoeven te zijn. ,,Ik ben nu druk bezig om investeerders en partners te zoeken. Met de 10.000 euro die ik als winnaar kreeg, kan ik de app meer onder de aandacht brengen. Een zorgverzekeraar toonde al interesse.”

Top 20 Ondernemers gestart in 2017 en geboren voor 1949

Activiteit en aantal

Organisatie-adviesbureaus

82

Ingenieurs en overig technisch ontwerp en advies

55

Schrijven en overige scheppende kunst

46

Vermogensbeheer

44

Advisering op het gebied van management en bedrijfsvoering (geen public relations en organisatie- adviesbureaus)

40

Studiebegeleiding, vorming en onderwijs (rest)

32

Algemene burgerlijke en utiliteitsbouw

22

Boekhoudkantoren

22

Overige specialistische zakelijke dienstverlening

22

Bedrijfsopleiding en -training

20

Overige paramedische praktijken (geen fysiotherapie en psychologie) en alternatieve genezers

19

Cafetaria's, lunchrooms, snackbars, eetkramen e.d.

18

Hotels (geen hotel-restaurants), pensions en conferentie-oorden

17

Thuiszorg

15

Eventcatering

13

Fotografie

13

Bemiddeling bij handel, huur of verhuur van onroerend goed

12

Koeriers

12

Detailhandel via internet in overige non-food

11

Handel in en reparatie van personenauto's en lichte bedrijfsauto's (geen import van nieuwe)

11