Nieuws Vitaliteit

Het blijft voor de meeste ondernemers moeilijk: je werk thuislaten tijdens vakantie

Maar liefst 74 procent van de Nederlandse ondernemers is op vakantie nog vaak bezig met zijn of haar bedrijf. Ongeveer de helft van alle ondervraagden houdt serieus rekening met een vervroegd einde van de vakantie vanwege issues op het werk.

De Ondernemer | Foto: Pixabay 2 oktober 2019

Vakantie ondernemers werk

Vooral voor ondernemers met 25 tot 50 medewerkers blijkt het ontzettend lastig te zijn om afstand te nemen van hun bedrijf, zo blijkt uit onderzoek van Droomparken onder 372 Nederlandse ondernemers met ten minste tien medewerkers, uitgevoerd door onderzoeksbureau Sherloq.

Genieten blijft moeilijk

Maar liefst 84 procent van de ondernemers op vakantie zegt nog vaak met hun hoofd bij de eigen onderneming te zitten. Opvallend genoeg neemt dit percentage af naarmate het aantal medewerkers toeneemt. Onder bedrijfseigenaren met ten minste 51 man personeel bedraagt dit bijvoorbeeld ‘slechts’ 68 procent.

,,Ook bedrijfseigenaren en ondernemers hebben op zijn tijd een vakantie nodig”, zegt Marco Budding, marketingdirecteur bij Droomparken. ,,Om echt te kunnen genieten op vakantie is het natuurlijk wel van belang dat je alles even los kunt laten. Het grootste gedeelte van de ondernemers lijkt hier echter niet toe in staat.”

''Door zoveel mogelijk kilometers tussen jezelf en je bedrijf te plaatsen, dwing je jezelf om een aantal zaken los te laten''

Marco Budding, Droomparken

Dicht(er)bij

Dat de helft van de ondernemers rekening houdt met een vroegtijdige terugkomst, lijkt ook mee te spelen bij de keuze van een vakantiebestemming. Zo stelt 43 procent van de respondenten dat het als ondernemer lastig is om op een verre vakantie te gaan. Maar ook de duur van de vakantie heeft eronder te lijden.

58 procent van alle ondervraagden vindt het namelijk – vanwege hun ondernemerschap – moeilijk om voor een langere periode afwezig te zijn. Budding: ,,Aan ‘afstand nemen’ zit zowel een mentaal als fysiek aspect. Door zoveel mogelijk kilometers tussen jezelf en je bedrijf te plaatsen, dwing je jezelf om een aantal zaken los te laten. De afgelopen jaren zien we dat het dankzij internet en mobiel echter steeds lastiger is geworden om echt uit te staan."

Lees ook: Dit Utrechtse bedrijf geeft personeel onbeperkt vakantiedagen

Online op het strand

Uit het onderzoek blijkt verder dat het voor ondernemers erg lastig is om offline op vakantie te gaan. Zo neemt 72 procent zijn of haar (werk)laptop mee op vakantie. Daarnaast is een goede internetverbinding voor 88 procent van de ondervraagden een belangrijke voorwaarde voor een potentiële vakantiebestemming.