Nieuws Vitaliteit
Online sportles voor thuiswerker? Dit bedrijf biedt het aan
Geen fietsritje naar het werk, geen wandeling met collega’s tijdens de lunchpauze, niemand die zegt dat het tijd is voor een pauze. Voor veel werknemers zorgt het thuiswerken ervoor dat genoeg bewegen een uitdaging wordt. Sommige bedrijven hebben daarom een gezamenlijke online work-out in het leven geroepen om de dag mee te beginnen.

Foto: Unsplash
Bij tennisbond KNLTB hebben ze sinds oktober twee dagen per week via Teams een ‘stretch en shape-work-out’. Zo’n 25 werknemers nemen er op dinsdag en donderdag tussen 08.30 en 09.00 uur plaats achter de laptop, vergezeld door een matje en bidon, vertelt initiatiefnemer en hr-manager Jolanda Porcel aan de Volkskrant.
,,We zijn een tennisbond, veel van onze werknemers tennissen dan ook en gelukkig kon dit tot nu toe steeds doorgaan. Toch kregen we als feedback van het personeel dat genoeg bewegen op een werkdag een uitdaging is. Daardoor zijn we gaan nadenken: wat kunnen we onze werknemers op dit gebied bieden?''
''Sommige besprekingen kun je bijvoorbeeld best lopend buiten doen en tussen twee taken door kun je in huis een paar keer de trap op lopen''
Doordat de KNLTB een tennisbond is, zijn er al trainers in huis. ,,Onze conditietrainer Miguel Janssen, die ook proftennissers traint, was meteen enthousiast en is de opzet van de training gaan uitwerken’, vertelt Porcel. ,,Omdat werknemers hun nek en rug belasten achter de laptop, zit er een beetje stretch in, de schouders worden getraind, er zijn yoga-achtige elementen, maar ook de buikspieren komen aan bod.''
Grote behoefte van werknemers
Daarmee voorziet de tennisbond in een grote behoefte van werknemers. Want zoals elk jaar is ook in 2021 gezonder leven en meer bewegen een van onze belangrijkste goede voornemens, blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en Intermediair. Ook uit onderzoek van pensioenuitvoerder BeFrank blijken meer pauze (een derde wil dit) en beweging (40 procent snakt hiernaar) de belangrijkste doelen voor komend jaar. En dat is hard nodig ook, want uit weer een ander onderzoek van het sportonderzoeksinstituut Mulier blijkt dat 2 miljoen Nederlanders minder zijn gaan bewegen sinds de coronacrisis.
Vreemd eigenlijk, want waar het op kantoor minder gepast is om de werktijd te onderbreken met burpees, jumping jacks of door even te planken, kan dat vanuit de woonkamer prima. En de tijd die je normaal gesproken kwijt bent aan woon-werkverkeer of in de file staan, kun je nu makkelijk besteden aan een ochtendwandeling, zoals Porcel elke morgen doet.
Beweegtips voor tijdens de werkdag
- Plan een beweegmoment per dag in op een tijdstip dat bij je past. ’s Ochtends vroeg, tijdens de middagpauze of om de dag af te sluiten. Blok dit moment ook in je agenda, zodat er niet alsnog afspraken tussendoor komen.
- Een wat informelere bespreking met collega’s? Voer het gesprek op je telefoon en maak ondertussen een wandeling.
- Kies een activiteit die je leuk vindt: niet iedereen is fan van hardlopen, maar touwtjespringen, hoepelen of fietsen vind je misschien wel leuk. Spreek je met een vriend af? Maak er dan een wandelafspraak van. Zo kun je bewegen en praten tegelijk en is het risico op een coronabesmetting ook nog lager dan wanneer je in huis afspreekt.
- Op YouTube zijn tal van thuistrainingen te vinden en ook zijn er apps die je helpen om oefeningen te doen. Een horloge dat je bewegingen meet, zoals een Fitbit, kan ook motiverend werken. Heb je je doelen voor die dag nog niet behaald, dan krijg je automatisch een seintje.
- Maak er met vrienden, huisgenoten of geliefden een challenge van om zodoende elkaar te motiveren. Zo heb je bijvoorbeeld de 30 Day Yoga Challenge, maar je kunt er ook zelf een verzinnen. Verzaakt iemand een dag? Zet er dan een vervelende sanctie op.
Mark Tuitert op Fitchannel
Daarnaast zijn er allerlei initiatieven – niet vanuit de werkgever – om beweging vanuit huis te stimuleren. Zo geeft profschaatser Mark Tuitert op Fitchannel online-trainingen (zie onder). Op YouTube zijn er tal van online-work-outs van andere aanbieders te vinden en ook veel sportscholen bieden voor hun leden audio- of videotrainingen aan. En fietsen of hardlopen in de buitenlucht kan natuurlijk altijd.
Maar zoals dat vaak gaat met bezigheden die discipline vergen, is een beetje groepsdruk en enthousiasme erg welkom om het vol te houden. Dat merkte de KNLTB ook. ,,De meeste werknemers zijn bij ons erg sportief en intrinsiek gemotiveerd om te bewegen'', zegt Porcel. ,,Toch bleek bij navraag en uit enquêtes onder werknemers dat voldoende beweging lastig was en dat er vraag was naar extra stimulans. Zo’n tweewekelijkse sportles staat of valt natuurlijk ook bij het enthousiasme van de trainer die hem geeft. Onze trainer Miguel is gewend om voor een groep te staan en iedereen erbij te houden. Soms heb je het gevoel dat hij over je schouder meekijkt. Iedereen heeft zijn camera uit, maar hij weet precies waar de afhaakmomenten zitten en moedigt dan aan om door te gaan.''
Beter voor werkgevers
,,Naast trainingen geven we daarnaast in onze nieuwsbrief tips om tijdens werktijd even los te komen van het beeldscherm. Sommige besprekingen kun je bijvoorbeeld best lopend buiten doen en tussen twee taken door kun je in huis een paar keer de trap op lopen.''
Dat is niet alleen goed voor je lichaam en in het belang van werknemers, ook werkgevers hebben hier profijt van. Uit onderzoek blijkt dat een pauze inlassen en bewegen onder werktijd de concentratie en productiviteit verhogen.
Ellen Julius, communicatiemanager bij de KNLTB, is een van de medewerkers die vaak meedoen met de online-trainingen. ,,Het helpt me echt'', vertelt ze. ,,Je schouders en rug worden lekker soepel en je begint ‘opgewarmd’ aan de dag. Daarnaast is het een fijn idee dat je ’s ochtends al getraind hebt; je hebt er de rest van de dag profijt van.''
Lees ook: Fitnessondernemer Han de Hair over de toekomst van de branche en vitaliteit in coronatijd