Nieuws Vitaliteit
Waarom 'roze verzuim' in jouw bedrijf meer aandacht verdient
Doorwerken als je grieperig bent, al weken slecht in je vel zit of een burn-out hebt: het klinkt heel doortastend en stoer, maar eigenlijk behoort dit gedrag tot roze verzuim. Dat begrip is bij veel ondernemers en bedrijven nog redelijk onbekend. Waar moet je op letten en hoe pak je het aan?

Foto: Shutterstock
Er zijn vier verschillende soorten verzuim in vier verschillende kleuren: wit, grijs, zwart en roze, vertelt Sanne Quint van HR Expert Bureau in gesprek met Nu.nl. ,,Wit verzuim betekent dat iemand écht ziek is en zich dus ook ziek meldt, zoals bij koorts of een gebroken been. Bij grijs voelt iemand zich wel ziek, maar kan hij of zij in principe werken. Denk aan een lichte verkoudheid. Zwart verzuim betekent dat iemand zich afmeldt op werk, maar een dagje gaat shoppen. Je bent niet ziek, maar neemt toch een ziektedag op."
Tot slot bestaat er dus ook roze verzuim: iemand is ziek, maar werkt gewoon door. Quint: ,,Het maakt dan niet uit of ze een depressie hebben, een flinke blessure of tegen een burn-out aanlopen. Ze verschijnen gewoon op het werk."
Lees ook: 'Preventief investeren in vitaliteit is zo terugverdiend en toch twijfelen veel bedrijven. Waarom?'
Het gaat niet om een of twee keer doorwerken als je ziek bent
Dit klinkt misschien heel doortastend en stoer, zegt Jorin Dijkstra van Jorinmpact en auteur van het boek Help! Mijn team verzuimt. ,,Maar uiteindelijk komt de burn-out toch om de hoek kijken. De werknemers denken er goed aan te doen en verwachten een compliment. Maar ze hebben vooral zichzelf én de werkgever ermee."
Wie roze verzuimt is namelijk niet zo productief als normaal en loopt een grotere kans om langdurig uit te vallen. ,,Vooral workaholics maken zich 'schuldig' aan roze verzuim", aldus Dijkstra. ,,Zij gaan door totdat ze over hun eigen grens zijn gegaan en het spreekwoordelijke lampje uitvalt." Het gaat dus ook niet om één of twee keer doorwerken als je ziek bent, maar dit echt langdurig volhouden. ,,Deze instelling komt bijvoorbeeld door de opvoeding. Als ze als kind verkouden waren moesten ze ook naar school. Paracetamol erin en gaan. Nu werken ze vanuit ditzelfde principe."
"Vooral workaholics maken zich 'schuldig' aan roze verzuim. Zij gaan door totdat ze over hun eigen grens zijn gegaan en het spreekwoordelijke lampje uitvalt"
Roze verzuim vrij onbekend begrip
Sanne Quint legt uit dat roze verzuim ook komt doordat mensen bijvoorbeeld bang zijn hun baan te verliezen. ,,Als een schilder last krijgt van zijn schouder, dan blijft hij doorgaan uit angst dat hij werkloos raakt. Hij is bang dat hij niets anders kan." Het is dus voor de werkgever van belang een fijne werksfeer te creëren, waarin personeel open durft te zijn over klachten. ,,Creëer vooral geen afrekencultuur waar angst regeert. Laat je mensen dus niet denken dat ziek zijn ten koste gaat van een beloning of promotie."
Zolang mensen denken dat hun ziekte zwaarwegende gevolgen heeft, zal er meer roze verzuim optreden, legt Dijkstra uit. Het is ook nog een redelijk onbekend begrip bij bedrijven. ,,Ze zijn blij dat hun personeel komt en ze gaan ervan uit dat de personeelsleden zelf wel kunnen inschatten hoe ziek ze zijn. Er is dus vaak weinig aandacht voor roze verzuim."
Als bedrijf goed opletten is essentieel
In gesprek blijven helpt bij het signaleren van problemen en oorzaken van verzuim. ,,Zonder oordeel vragen hoe het met iemand gaat, hoe de thuissituatie is en hoe jouw mensen het werk vinden. Maar daar moet diegene dan wel echt open over zijn." Als iemand te trots is om toe te geven dat het niet goed gaat of het niet wil accepteren, dan kan een goede werksfeer hier niets aan veranderen.
Goed op de signalen te letten is essentieel. ,,De werkgever heeft dan sneller zijn of haar personeel weer optimaal aan het werk. En je mensen voelen zich ook beter. Wie alsmaar door blijft werken met klachten, komt er vaak slechter uit", besluit Quint.