Nieuws Vitaliteit
Julia den Ouden (Smove) scoort met cognitieve bewegingsoefeningen op de werkvloer
Volgens ondernemer Julia den Ouden zijn wij kampioen stilzitten. Om die reden richtte ze Smove op, een startup die medewerkers met cognitieve bewegingsoefeningen zowel mentaal als fysiek vooruit helpt. ,,Nieuwe dingen leren terwijl je in beweging bent; het is heel toegankelijk en ontzettend goed voor je.”

Julia den Ouden, medeoprichter van Smove.
De kans is groot dat je Max Verstappen weleens hebt zien jongleren voordat hij aan zijn race begon. Of misschien wel zijn concullega Pierre Gasly, die volledig in de focus komt door een reflectiespel met kleine balletjes te spelen. Toptennisster Iga Swiatek gebruikt dezelfde methode om tot waanzinnige prestaties te komen - en dat wekte de interesse van Julia en haar partner Lars Kappen.
'Stimuleren van cognitieve functies'
,,Wat zij met deze oefeningen doen, is het stimuleren van hun cognitieve functies”, verklaart Julia. ,,Dan heb ik het over focus, besluitvaardigheid, creativiteit en multitasken. We vonden dit zo fascinerend dat we ons afvroegen waarom we in de ‘normale wereld’ niet of nauwelijks aan onze gezondheid werken met dit soort cognitieve bewegingsspelletjes. Iets dat na twee jaar corona en het remote werken dat daaruit is voortgekomen een zeer relevante vraag is.”
Eén van de oefeningen die medewerkers tijdens het smoven uitvoeren.
Helft van alle jong volwassenen beweegt te weinig
Om aan te geven dat er voor de coronaperiode ook al serieuze problemen waren op het vlak van inactiviteit, komt Julia met wat confronterende feiten. Bijna de helft van alle jong volwassenen beweegt te weinig en 60 procent van de werknemers voldoet niet aan de beweegrichtlijnen van het RIVM.
,,We zijn kampioen stilzitten. Per dag tot wel zo’n tien uur. Het speelt stress en burn-outs in de kaart en daarom moeten we mentaal en fysiek in actie komen. Onszelf met leuke oefeningen uitdagen om cognitieve skills te verbeteren. En zo laagdrempelig mogelijk. Met Marco Neuvel hebben we een partner aan boord die bewegingswetenschappen heeft gestudeerd en dus een waardevolle rol vervult als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe oefeningen.”
Smove staat voor smart movement
Hoe zo’n sessie er dan concreet uitziet? Stel je een ruimte voor waarin jij met je medewerkers onder aanvoering van iemand van Smove actieve oefeningen uitvoert. Oefeningen die Verstappen, Gasly en Swiatek doen, maar ook diverse varianten daarop. ,,Smove staat voor ‘smart movement’, oftewel slim bewegen. Bij ons vind je echt alleen oefeningen die mentaal uitdagen, die je iets nieuws leren en fysieke beweging brengt.”
Lees ook: Hoe zorg je ervoor dat personeel niet uitvalt? 'Geef ruimte aan emoties'
"Stilzitten speelt stress en burn-outs in de kaart. We moeten onszelf met leuke oefeningen uitdagen om cognitieve skills te verbeteren"
Erik Scherder: 'Belangrijk nieuwe dingen te leren terwijl je beweegt'
,,Tijdens zijn masterclass vertelde neurowetenschapper Erik Scherder ons dat het ontzettend gezond is om nieuwe dingen te leren terwijl je in beweging bent. Er stroomt dan meer bloed naar de hersenen waardoor je daar simpelweg veel sneller verbindingen aanmaakt. Het was het laatste beetje kennis dat we nodig hadden om Smove officieel op te richten.”
Dat is nu precies een jaar geleden en dat Julia en Lars in staat zijn om hun ideeën handen en voeten te geven, hebben ze inmiddels wel bewezen. Zo zijn er binnen ongeveer dertig bedrijven zoals G-star, ING, Jumbo en Zorg van de Zaak al zo’n vijftig groepen ‘geactiveerd’, zoals Julia het noemt. Die activatie van 45 minuten, waarin medewerkers kennismaken met Smove, kan op drie verschillende frequenties een vervolg krijgen: vier, twaalf of zesentwintig weken lang met een half uur smoven per week.
Julia den Ouden: 'Werkgevers zien belang van vitaliteit'
,,Werkgevers zien het belang van vitaliteit onder hun mensen en de eenvoudige wijze waarop dat kan worden bereikt. De reacties zijn dan ook heel enthousiast. Gemiddeld scoren we een 8 tot 9 op likeability. En inderdaad, we komen over de vloer bij bovenstaande corporates, maar ook bij mkb’ers.”
Lees ook: Hoe herken je een medewerker die onder (te veel) druk staat?
Smove versterkt sociale cohesie
De laagdrempeligheid waar Julia eerder over sprak, uit zich in het feit dat smoven simpel is, dat je geen sportkleding hoeft te dragen en je gewoon in je nette kleren kunt deelnemen. ,,Werkelijk iedereen kan meedoen. Het is een garantie op plezier. Er komt zoveel positieve energie vrij. We zien dat het beweegdrempels weghaalt en de sociale cohesie versterkt.”
,,De manier van bewegen en veel oefeningen bestaan al langer, maar het woord smove, het concept en de manier waarop wij het nu in de markt zetten, is uniek. Mensen moeten het steeds vaker gaan herkennen. Het moet een begrip worden. Je moet weten wat het je kan opleveren. Ik heb het steeds over smoven. Het moet een werkwoord worden. Als een synoniem voor samen slim bewegen.”
Lees ook: 'Preventief investeren in vitaliteit is zo terugverdiend en toch twijfelen veel bedrijven. Waarom?'
Bewegingssessies telkens opnieuw willen doen
Op dit moment zijn de activiteiten van Smove volledig gericht op bedrijven. Iets waar volgens Julia aan het einde van dit jaar verandering in komt. ,,Het is begonnen met b2b omdat we er in de eerste plaats willen zijn voor werknemers die te weinig bewegen. Die inactiviteit is zó hoog. We brengen bewegingssessies die de mensen zo leuk moeten gaan vinden, dat ze het telkens opnieuw willen doen.”
,,Smove heeft al een eigen platform, maar dat willen we nog verder uitbouwen. Het is uiteindelijk de bedoeling om meer richting b2c te werken. Die doelgroep bereiken we momenteel automatisch via de bedrijven waar we voor werken. Als iedereen straks met ons bekend is, kunnen we steeds meer mensen naar het platform trekken. Ook geeft het platform meer commerciële mogelijkheden.”