Nieuws Vitaliteit

Wat Spieren voor Spieren voor jouw bedrijf kan betekenen

In steeds meer organisaties kunnen medewerkers werken aan een gezond lichaam door sport en vaak ook aan een gezonde geest door zingeving. Spieren voor Spieren profiteert, vertelt directeur Minke Booij met dezelfde frisse felheid waarmee ze naar goud hockeyde.

Eldert Kuiken 14 januari 2020

Laatste update: 15 januari 2020 12:32

Minke Booij Spieren voor Spieren 3

Minke Booij, die als hockeyster alle mogelijke prijzen won, zorgt nu als aanvoerder van Spieren voor Spieren voor versnellingen in het gevecht tegen spierziektes (foto: Elise Latour)

In het Spieren voor Spieren Kindercentrum van het UMC zit Guus Bok (6) op een fiets. Hij fietst! ‘Een wonder’, noemen zijn ouders het. Minke Booij straalt. ,,Guus heeft SMA. Dat is een progressieve spierziekte waardoor hij niet kan lopen, zelfs niet staan. Dankzij heel veel Nederlanders kon Guus behandeld worden met een nieuw medicijn, waardoor zijn spieren sterker zijn geworden. Hij kan nu zelfs fietsen en zwemmen.” Booij, zelf tot 2008 topsporter, noemt Guus omdat zijn mentaliteit zo ‘inspirerend’ is en zoals in de topsport zien we bij Guus dat als je er maar in gelooft, en het hard genoeg blijft proberen, dat er een dag komt waarop het wél lukt. Dat is zó inspirerend voor ons.

Met ‘ons’ doelt Booij op iedereen die bevlogen meedoet met de stichting, die twintig jaar geleden werd opgericht door voetbaltrainer Jan Reker met Ronald en Frank de Boer en Oranje als eerste fans. ‘Ambassadeur’ heet dat nu en de stichting telt er al dertig, niet in de laatste plaats Louis en Truus van Gaal en voorop - met veel flair - Sven Kramer.

Louis en Truus van Gaal

In twee decennia groeide Spieren voor Spieren uit tot tien fte’s en vijf miljoen euro inkomsten, terwijl dat in 2015 nog 2,5 miljoen was. Ruim twintig bedrijven doen structureel mee en er zijn zo’n 350 acties per jaar. Van de 20.000 kinderen met een spierziekte zijn er honderden kind-ambassadeurs, zoals Guus. ,,Of Jenell Emanuelson. Ze is twaalf jaar en heeft AMC in haar armen én benen. Die kan ze niet gebruiken. Jenell liet hier tijdens een praatje zien hoe ze met haar mond appt en met een joystick onder haar voet tennist op een spelcomputer. Als kinderen als Guus en Jenell hun dankbaarheid tonen bij een bedrijf dat meedoet met Spieren voor Spieren, gebeurt er iets. Zo gaaf! De verhalen van onze kind-ambassadeurs, daar kan geen Ted-talk tegenop.

"De verhalen van onze kind-ambassadeurs, daar kan geen Ted-talk tegenop"

Minke Booij (directeur Spieren voor Spieren)

Lees ook: Het Vitaalste Bedrijf van Nederland: Perspectief maakt beter, als de beste

Medewerkers denken dan ‘als zij het kan...’ Het verbindt mensen enorm. Ze doen mee aan een actie, bijvoorbeeld de skippybal race van Radio 538, laten zich sponsoren en betrekken familie en vrienden erbij. Het stimuleert ook de vitaliteit: de spieren door de sport en de geest door de zingeving. Vooral jongeren willen verschil maken en dat maken wij mogelijk.”

Gouden medaille

Booij praat met dezelfde frisse felheid waarmee ze alle prijzen in het hockey won. De gouden medaille is nu ‘alle spierziektes verslaan’ en met SMA is er een sterk begin. Aan Booij als aanvoerder van Spieren voor Spieren om de kansen te zien en ontwikkelingen ‘te versnellen’. ,,Ik was gezegend met een lichaam dat Olympisch kampioen kon worden. Veel kinderen hebben dezelfde mindset die ik toen had. Alleen hun lichaam werkt niet mee. Wij kunnen heel veel betekenen door voor hen drempels weg te nemen.”

Lees ook: 2020 is het jaar van de vitale werkvloer