Nieuws Vitaliteit

Ondernemers hebben nog steeds veel moeite met juiste aanpak werkdruk personeel

Steeds meer werknemers zijn langdurig uitgeschakeld vanwege stress- en burn-outklachten. Vooral het gestegen verzuim onder jongeren is zorgelijk. Veel bedrijven zijn nog altijd niet bereid of in staat de werkdruk te verlagen en uitval te voorkomen.

Ertan Basekin en Tom van Gurp (NU.nl) 10 juli 2023

Werkdruk personeel stress burn out

Beeld: Shutterstock

,,Ziekteverzuim blijft een moeilijk onderwerp. Maar als je er als bedrijf iets aan doet, levert dat wel resultaat op", zegt onderzoeker Merel Gorter van Acture, een private uitvoerder in de sociale zekerheid, tegen NU.nl. ,,Maar werkgevers zijn vooral bezig met groei en ontwikkeling en hebben weinig aandacht voor preventie."

In het eerste kwartaal viel ruim 26 procent van het totale aantal verzuimdagen in de categorie psychisch verzuim, blijkt uit cijfers van de Arbo Unie. Het totale aantal verzuimdagen kwam uit op 3.364.322. Dat is het hoogste niveau in vijf jaar. Het personeelstekort speelt een belangrijke rol in de toename van het verzuim.

''Het verbaast mij dat er niet meer geïnvesteerd wordt in het welzijn van werknemers en duurzame inzetbaarheid van ouderen''

Dorien Kooij, hoogleraar Human Resource Studies Tilburg University

Meer dan een miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op een burn-out

Stress op het werk is al jarenlang beroepsziekte nummer één, meldt ook onderzoeksbureau TNO. Meer dan een miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische aandoeningen.

Het is dan ook een probleem van alle tijden, constateert Dorien Kooij, hoogleraar Human Resource Studies aan Tilburg University. ,,Het verbaast mij dat er niet meer geïnvesteerd wordt in het welzijn van werknemers en duurzame inzetbaarheid van ouderen. Veel managers hebben er blijkbaar geen tijd voor, zeker niet als ze leiding geven aan honderden mensen."

Kooij geeft verder aan dat de verwachtingen steeds hoger worden. ,,Werknemers krijgen er iedere keer kleine taken bij, maar ondertussen gaat er niets vanaf. De meeste bedrijven hebben ook nog te maken met een personeelstekort, maar willen dat al het werk wordt gedaan. Op een gegeven moment is de rek eruit."

Lees ook: Waarom AFAS en ASR geen moeite hebben om personeel te vinden en te behouden

Eerder signaleren dat iemand niet goed in z'n vel zit

De hoogleraar meent dat het geen bewuste tactiek is van werkgevers. ,,Maar het is wel slecht dat er niet gekeken wordt wat er precies van mensen wordt gevraagd. Is dat eigenlijk wel realistisch? We hebben al een tekort aan personeel en de vergrijzing zet door. Op deze manier vallen er nog meer mensen uit."

Volgens Gorter is het daarom van groot belang dat bedrijven eerder signaleren dat een werknemer niet goed in zijn vel zit. ,,Als een medewerker zich in korte tijd bijvoorbeeld zes keer heeft ziek gemeld, is het niet handig om aan te geven dat er sprake is van frequent verzuim. Vraag naar de reden waarom iemand zich zo vaak ziek meldt."

De onderzoeker benadrukt dat bedrijven kansen laten liggen. ,,Na zo'n gesprek kun je een werknemer doorsturen naar een specialist voor verdere hulp, zoals de bedrijfsarts of een arbeidsdeskundige. Dat voorkomt dat iemand langer uitvalt."

''Een mogelijke oorzaak kan zijn dat de werkdruk voor jongeren steeds hoger is, doordat veel oudere collega's met pensioen gaan door de vergrijzing''

Redmer van Wijngaarden, directeur medische zaken bij ArboNed

Psychisch verzuim met een derde gestegen

Opvallend is dat vooral onder jongere leeftijdsgroepen steeds meer werkenden psychische problemen hebben. Uit cijfers van arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare blijkt dat het verzuim door psychische klachten van medewerkers tussen de 25 en 34 jaar sinds 2019 met een derde is gestegen.

De oorzaak hiervan is niet helemaal duidelijk. ,,Een mogelijke oorzaak kan zijn dat de werkdruk voor jongeren steeds hoger is, doordat veel oudere collega's met pensioen gaan door de vergrijzing. Hierdoor komt er bij jongeren al snel meer druk op de schouders", zegt bedrijfsarts Redmer van Wijngaarden, tevens directeur medische zaken bij ArboNed.

Een andere mogelijke oorzaak is volgens hem dat veel jongeren het tijdens de coronapandemie mentaal veel zwaarder hadden en daar nog altijd last van hebben. ,,Ook kan extra druk ontstaan door de krapte op de arbeidsmarkt", stelt Van Wijngaarden. Hij adviseert werkgevers om in gesprek te blijven met hun medewerkers. Zo weten ze wat er speelt en kunnen ze de juiste ondersteuning bieden.

Lees ook: Waarom jongeren bang zijn voor stress (en dat zorgt voor burn-outs)

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws