Academy Vitaliteit
Hoe Dorine Smilde met haar boek 'Feeling voor bezieling' teams beter leert samenwerken
Corona heeft teamspirit zeker niet overal goed gedaan, integendeel. Contacten verschralen. Het videobellen eist z’n tol. Het gesprek in de wandelgangen is verdwenen. Corona heeft de uitdagingen waar teams en bedrijven voor staan, uitvergroot. En juist dat biedt kansen als je het serieus oppakt en je lessen trekt, schrijft Dorine Smilde in deze blog voor De Ondernemer. Als coach helpt zij teams beter samenwerken, waar ze onder meer het boek Feeling voor bezieling over schreef.

Het maakt niet uit of je thuis aan het werk bent of op kantoor zit
Jouw motivatie net als die van je team berust op drie pijlers: autonomie, verbondenheid en competentie. Als je zelf mag beslissen hoe je je werk doet (autonomie), als je leuke contacten met je collega’s hebt (verbondenheid), doet waar je goed in bent en er ruimte is voor groei (competentie) ga je als een speer. Dan maakt het niet uit of je thuis aan het werk bent of op kantoor zit.
Schenk vertrouwen
Van deze drie pijlers is de eerste, zelf beslissen hoe je je werk doet, de belangrijkste. Voor veel leiders is dat meteen het moeilijkste aspect om te veranderen. Veel leiders houden graag grip. Hoe meer mensen voelen dat ze gecontroleerd worden, hoe sterker ze zich ertegen verzetten. Dat werkt ontzielend. Wil je het anders? Begin bij jezelf. Schenk vertrouwen. Dat kun je doen door met je medewerkers het gesprek aan te gaan over hun motivatie.
Ik deel graag drie concrete tips die je helpen je team te laten vlammen.
1 Autonomie: Stel dat jij de baas bent
Om het plezier dat mensen aan hun werk beleven te vergroten, is het belangrijk dat werknemers voelen dat ze autonomie hebben. Hoe kom je daarachter? Vraag je collega’s concreet: Waarvoor heb je in je werk bevestiging nodig van anderen?Wat wil je graag veranderd zien? Om de autonomie te vergroten, is het heel waardevol de volgende vraag te stellen: ‘Stel dat jij leider van dit team zou zijn, wat zou je dan aanpakken?’ Met deze vraag leg je het mandaat bij je team neer. Het ontlokt veel creativiteit en geeft een enorme hoeveelheid positieve energie. Neem de reacties serieus. Koers met elkaar af op een nieuwe manier van organiseren.
2 Verbondenheid: Doe de Cocktailscan
Om de onderlinge contacten naar een hoger plan te trekken, is het belangrijk te voelen of het team inclusief is. Doet iedereen ertoe? Wordt er naar ieders mening geluisterd? Onderzoek het met de volgende vragen: Hoe vind je de samenwerking met je collega’s? Waar ligt dat aan? Heb jij het idee dat je er helemaal bij hoort? Hoe kun je zelf de onderlinge betrokkenheid vergroten? Om de onderlinge verbondenheid te vergroten, is het aan te raden de Cocktailscan in te vullen. Ga daarna met elkaar het gesprek aan over de verschillende uitkomsten. Wat zijn de verschillen? Hoe komt dat?
- Meer weten over de Cocktailscan? Dat vind je in het boek Feeling voor bezieling. Te koop in de boekwinkel van De Ondernemer.
3 Competentie: Investeer in ontwikkeling
Ga na of jij en je collega’s op de juiste plek zitten en of jullie doen waar je goed in bent. Of dat zo is, kun je eenvoudigweg checken met de volgende vragen: Hoe uitdagend is je werk?Welke initiatieven heb je genomen? Om hier positief mee om te gaan, is het aanbieden van mogelijkheden tot ontwikkeling essentieel. Vraag je mensen waarin zij zouden willen groeien. Bepaal samen hoe je daaraan kunt voldoen. Wees je ervan bewust dat je geen betere investering kunt doen dan investeren in je mensen. Dat betaalt zich altijd terug!
Kortom, ga het gesprek met je mensen aan, luister en vraag door. Gebruik de informatie die je krijgt om de bevlogenheid van je team te vergroten.
In mijn nieuwe boek ‘Feeling voor bezieling’ leer je in acht stappen hoe bezieling begint bij jezelf, van binnenuit. Van daaruit maak je verbinding met je team M et de unieke COCKTAIL-methode word je hierbij stap voor stap begeleid.
Dorine Smilde
Coach / bezielingsexpert
Dertien jaar ervaring als businesstrainer en teamcoach, samen met haar levenservaring, maken Dorine Smilde bezielingsexpert voor teams en leiders. Vanuit ervaringen bij haar klanten, waaronder Philips, ASML en het mkb, heeft Dorine de COCKTAIL-methode ontwikkeld.
