Nieuws Vitaliteit

Waarom we massaal overwerken

We werken gemiddeld drie uur per week over, schrijft het AD. Dat lijkt nog te overzien, maar dat is niet helemaal waar, blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van Zilveren Kruis. Dit is waarom.

AD 3 september 2018

Overwerk 7

Bijna de helft van de werknemers merkt het meteen wanneer te lang is doorgewerkt. Vier op de tien zegt thuis sneller boos te worden op de kinderen en ruim een kwart van de werknemers heeft het gevoel tekort te schieten als ouder. Verder blijft er minder tijd over om te sporten, door het overwerk, wordt er ongezonder gegeten en slechter geslapen.

Overwerk

Jorcho van Vlijmen, senior onderzoeker Human Resource Management aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ziet overwerk als werk dat mensen er (eigenlijk) niet bij kunnen hebben: ,,Het woord overwerk zegt het al: het is te veel (werk) en kost extra energie.'

Lees ook: Lidl pakt intern e-mailen aan: 's avonds en in weekend komen mails niet aan

Balans

Het gevoel dat je in je werk investeert zonder er genoeg voor terug te krijgen, kan ook leiden tot spanning en stress. Van Vlijmen: ,,Overwerk kan ervoor zorgen dat de balans tussen wat je aan je werk geeft en wat je ervoor terugkrijgt, verstoord wordt. Die balans herstellen kost weer energie, die ten koste gaat van iets anders, zoals de thuis- situatie.''

Bedrijfscultuur

Waarom werken we dan massaal over? 30 procent van de medewerkers en 24 procent van de leidinggevenden zegt dat overwerken bij de bedrijfscultuur hoort. Leidinggevenden werken zelfs twee keer zo veel over als werknemers: gemiddeld 6,5 uur in de week. Van Vlijmen: ,,Werk is een onderdeel van het leven, en dat kan ook ten goede van mensen komen. Je doet er sociale contacten op, je kunt jezelf er ontwikkelen en ontplooien, dat zijn allemaal redenen waarom mensen naar hun werk gaan. Daarom zetten mensen dat extra stapje, omdat ze denken dat het erbij hoort, of omdat ze het nu eenmaal graag doen."

Lees ook: Wanneer je jouw werknemers mag verplichten om over te werken

Niet goed

Een andere reden dat medewerkers overwerken of werk mee naar huis nemen, is dat het werk anders niet af komt. Van Vlijmen: ,,Dat zou kunnen betekenen dat het op het werk niet goed geregeld is, op organisatorisch vlak."

Impact

Uit het onderzoek blijkt dat leidinggevenden zich lang niet altijd bewust zijn van de impact die overwerken op hun medewerkers heeft. ,,De grens tussen thuis en werk is aan het vervagen. Thuiswerken wordt steeds gewoner, we hebben mobiele technologie die dit ondersteunt. Het kan dan ontzettend moeilijk zijn voor mensen om die grens te bewaken'', aldus Van Vlijmen.

Oplossing

De kwaal benoemen is een ding, een oplossing bedenken valt nog niet mee, beseft de onderzoeker. ,,Wat we kunnen doen om de grens tussen werk en privé beter te bewaken?'', herhaalt Van Vlijmen de vraag: ,,Het kan bijvoorbeeld geen kwaad om kritisch naar je werkzaamheden te kijken. Bedenk of alles wat je doet echt nodig is. Neem niet te veel hooi op je vork, maar kijk waar het nu echt om gaat. Je hebt dan wel een leidinggevende nodig die daarvoor openstaat en er samen met jou naar wil kijken."