Blog Vitaliteit

Werken aan je gezondheid voor vijven: geef jij het goede voorbeeld?

Bij het rekruten van ceo’s en leidinggevenden wordt in de Verenigde Staten steeds vaker gekeken naar de fitheid van deze mensen. Over het algemeen is het namelijk zo dat we gedrag volgen en geen titels. Een leidinggevende die niet fit is, zet de voortgang van je organisatie en de motivatie van mensen op het spel. Wanneer je voorbeeldgedrag, een fitte en energieke leider, kunt koppelen aan een titel, dan sla je twee vliegen in één klap. In deze gedeeltelijke lockdown kijkt vitaliteitsexpert Martin Hersman daarom naar de leiders en vraagt zich af: hoe goed is het voorbeeld?

Martin Hersman | Raad van Advies 2 december 2021

Lockdown martin hersman vitaliteit overdag sport

Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock.

Het is bijzonder om te zien dat in het oude Griekenland daar al aandacht voor was. De oud Griekse remedie tegen depressie en angst is gebaseerd op de holistische benadering, een levensstijl die bekend staat als 'bios Pythagorikoss'. Dit houdt verband met gezonde gewoonten, voeding, lichaamsbeweging en in het bijzonder mentale ontwikkeling. Het verzorgen van lichaam en geest zijn belangrijke elementen voor het welzijn van de mens, volgens de Griekse cultuur. En dat is ruim 2500 jaar geleden. Soms lijkt het erop dat we daar te weinig van geleerd hebben.

Cirkels van invloed

We zitten op dit moment weer met strengere maatregelen en eigenlijk heb ik het daar niet graag over in mijn blogs. Echter dwingt deze werkelijkheid mij daar wel toe. Op dit moment kun je op verschillende manieren kijken naar de situatie waarin we ons bevinden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de cirkels van invloed in je privé – en werksituatie eens uit te werken. Waar heb je wel, de binnenste cirkel, of geen invloed op, dat is de buitenste cirkel.

Lees ook: 'Als je nu geen tijd neemt voor je gezondheid, kun je straks flink wat tijd vrij maken voor je ziektes'

De meeste organisaties, óók waar ik werk, leveren enorm veel geld en kansen in door de huidige situatie. Daarbij is het lastig om je mensen verbonden te houden, nu we toch weer meer thuiswerken. Dus kijken wij naar de invloed die we wel hebben. Yvon Chouniard, de oprichter van het outdoor merk Patagonia, schreef hier een boek over: Let my people go surfing. Of het motto van Nike: 'Make sports a daily habit'. En dit geldt voornamelijk voor werknemers.

Slaap en bewegen als prioriteit

Een van de oprichters van Lifeguard, waar ik voor werk, heeft de uitspraak 'We hebben leren werken in privétijd, maar hebben we ook leren ontspannen en sporten in werktijd?' Ikzelf vind dit prachtige uitspraken en als de leiders het voorbeeld nemen, volgt de rest. Helaas laat het antwoord zich vaak raden als het niet ingebakken zit in de cultuur.

Veel mensen durven het niet en denken dat het niet geaccepteerd en oké is. Het is bekend dat ik een enorme voorstander van bewegen ben met alles wat het met je doet, zowel fysiek als mentaal. Na slaap is het mijn tweede prioriteit van de dag.

Lees ook: Hoe met thuiswerkstress om te gaan: dit zijn adviezen van Martin Hersman

Hoe fit is jouw organisatie?

Dat we nu om 17.00 uur alle sportactiviteiten dicht doen, zowel binnen als buiten, vind ik echt krankzinnig, maar daar heb ik geen invloed op. De buitenste cirkel dus. Ik ben juist van mening dat we nu moeten inzetten op fitheid. En dat zeker met het gegeven dat deze week duidelijk werd dat 80 procent van de ic-bedden bezet was met mensen met obesitasklachten. Een keiharde werkelijkheid, maar waar in mijn ogen veel te weinig aandacht voor is.

Dan moeten we het zelf maar doen, fit blijven. En dat kunnen we met zijn allen, met de leidinggevenden voorop. Een ding weten we zeker, als je niet fit bent, loop je meer risico’s. Als onze maatschappij niet fit is, lopen we allemaal risico’s. Hoe fit ben jij en hoe fit is jouw organisatie?

Martin Hersman

Vitaliteitsexpert

Martin Hersman is Managing Partner bij Lifeguard, spreker, trainer en commentator bij NOS Studio Sport. Na zijn internationale schaatscarrière werkte hij onder meer als Chief Vitality bij de Baak, was hij uitgever bij Sanoma en marketeer bij KPN. Het is Martins ambitie om zijn kennis en ervaring in de topsport en het bedrijfsleven te gebruiken om mensen, teams en organisaties te helpen hun energie beter te benutten en beter te presteren.

Martin is bovendien vanaf het eerste uur lid van de Raad van de Advies van De Ondernemer en schrijft maandelijks een blog voor deze website.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws