Nieuws Vitaliteit

In 2050 een 30-urige werkweek? Deze expert denkt van wel

In 2050 praten we niet alleen meer over een 30-urige werkweek, want die is dan gewoon een feit. Andy Haldane, hoofd Economische Zaken bij de Bank of England, weet het zeker. De traditionele werkweek gaat op de schop, voorspellen ook andere kenners. De wereldwijd actieve Andrew Barnes is een van hen.

Bob van Huët 16 december 2019

Andrew Barnes werkweek uren

Andrew Barnes pleit voor de 30-urige werkweek. ©Perpetual Guardian

Anderhalve eeuw geleden werkten mensen nog 70 uur in de week. Sinds de jaren veertig is dat gezakt naar 40 uur. En over dertig jaar zal het wereldwijd 30 uur zijn, aldus Haldane in een interview. Het zal volgens hem een gevolg zijn van nieuwe technologie, inzet van robots en nieuwe, flexibele, arbeidswetten. De Brit is niet de enige met deze toekomstvisie. Wereldwijd wordt er al veel langer over nagedacht. Nu ook door de nieuwe CNV-voorzitter Piet Fortuin. Hij vindt dat een werkweek van 30 uur - op termijn - de norm moet worden in Nederland.

Lees ook: CNV naar Koolmees voor 30-urige werkweek

Baanbrekend

Bij een van de baanbrekende bedrijven op dit gebied, het grote Nieuw-Zeelands administratiekantoor Perpetual Guardian, wordt al succesvol gewerkt met een vierdaagse werkweek. De productiviteit veranderde op kantoor daardoor overigens niet noemenswaardig maar wel bleken de werknemers veel creatiever, gemotiveerder en gelukkiger op kantoor.

Onderzoekers van een Nieuw-Zeelandse universiteit volgden het bedrijf en constateerden een gegroeide betrokkenheid bij het bedrijf: plus dertig procent. Het stressniveau ging bij werknemers met 38 tot wel 45 procent omlaag en velen haastten ze zich minder snel naar huis aan het einde van de werkdag, zo bleek. Ook het gebruik van sociale media in werktijd (lees: tijdverlies) daalde dramatisch, aldus directeur en oprichter van Perpetual Guardian, Andrew Barnes. Volgens hem kwam korter werken de thuissituatie van veel personeelsleden ten goede, vertelt hij in het AD.

''Een werkweek van 30 uur moet - op termijn - de norm worden in Nederland''

Piet Fortuin, voorzitter CNV

Barnes reist inmiddels de wereld rond als goeroe van een 30-urige werkweek. Zijn werkmodel wordt onder meer uitgeprobeerd in Australië, de Verenigde Staten, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en IJsland. Los van het feit dat werknemers in een korte werkweek meer van hun privéleven kunnen genieten zijn er ook tal van voordelen om files door werkverkeer te reduceren wat ten goede komt aan het milieu.

Verplichte vakantiedag

Experimenten zijn er ook los van Barnes volop aan de gang. Recent nog door Microsoft Japan. De Tech-gigant probeerde het in augustus. Werknemers hoefden gedurende vier vrijdagen die maand niet naar hun werk te komen. In ruil voor een speciale vergoeding vanwege het experiment namen ze verplicht een vakantiedag op. Om de ‘verloren’ dagen in te halen voerde Microsoft een aantal veranderingen in, meldt de Zuid-Afrikaanse site businesstech.co.uk erover.

De standaardtijd van een uur voor vergaderingen werd gehalveerd, terwijl het aantal deelnemers aan die vergaderingen werd beperkt tot vijf. Bij een grotere vergadergroep werd vooraf bepaald wie er aan het woord zouden komen. De interne bedrijfscommunicatie werd ook gecentraliseerd in plaats van dat werknemers hun eigen spoor van e-mails en vergaderschema’s trokken.

Lees ook: Zowel werkgevers als werknemers willen van vijfdaagse werkweek af

Productiviteit omhoog

Vergeleken met de productiviteit over dezelfde maand in 2018 waren de resultaten opmerkelijk: de productiviteit per werknemer ging met 39,9 procent omhoog en er werd bespaard op het printen van papier (58,7 procent) en elektriciteit (23,1 procent). Nieuwe experimenten zouden nu worden gedaan maar dan zonder de vergoeding voor de vakantiedag.

In Roemenië besloot een bedrijf onlangs de maandag te schrappen. Dat leidde tot een veel hogere productiviteit van de werknemers, op vrijdag.

Lees ook: Nieuw onderzoek: burn-out steeds groter probleem