Nieuws Vitaliteit

Zo word je als ondernemer fit en stressvrij

We leven niet meer in de dienstverleningseconomie, maar in de belevingseconomie. Waar je als ondernemer vroeger het onderscheid maakte met hard werken en een goede dienst of goed product, doe je dat nu met echte aandacht voor de klant én creativiteit. Om daarin uit te blinken moet je fit en stressvrij zijn.

Dirk van Raalte | Foto: Pixabay 13 februari 2018

Hardlopen 18

Ondernemers worden elke dag overvoerd met prikkels. Je staat een uur in de file, hebt gelijk drie afspraken op kantoor en werkt tussendoor de mail weg en beantwoordt berichten in de Whatsapp-groep van de familie. Veel ondernemers denken dat ze al die prikkels kunnen wegwerken door wereldkampioen te worden in efficient zelf-management, maar beseffen niet dat ze er gaandeweg door worden leeggezogen.

Vier tips om fit en stressvrij te worden en te blijven, zodat je zo lang mogelijk gezond kunt ondernemen:

Lees ook: Mascha Mooy (Bye Bye Burnout): ‘Een burn-out kost een werkgever zo’n 122.000 euro’

1. Integreer beweging

Ga daar in je dagelijkse leefpatroon speels mee om: haal je kinderen niet met de auto van de crèche, maar installeer een kinderzitje en pak de fiets. Stuur geen interne mail, maar loop even langs bij je collega. Denk met sporten niet meteen aan grote inspanningen. Die kunnen in sommige gevallen juist voor de aanmaak van meer stresshormonen zorgen. Met regelmaat en rustig sporten is belangrijker dan intensief sporten.

2. Durf te kiezen

Streep niet-relevante energie- en tijdslurpers weg in je agenda, om te concentreren op je hoofddoel. Dat is geen egoïsme, maar helpt juist om echte aandacht voor de ander te hebben.

3. Let op je voeding

Je hoeft niet als een health freak alleen maar zaadjes te eten en groene thee te drinken, maar het loont wel om bewust om te gaan met je voeding. Het gebakje bij de koffie en de borrelnootjes zijn op korte termijn misschien niet verkeerd, maar een voedingspatroon met te veel ongezonde pieken, put je op gegeven moment uit.

4. Lummelen loont

We zijn vergeten dat af en toe niks doen van belang is. Uitstijgen boven de dagelijkse beslommeringen en denken: hoe maak ik echt het verschil? Lummelen voedt echte aandacht en creativiteit. Plan lummeltijd en voel je daar niet schuldig over. Dan kom je tot het gouden ondernemersidee voor jou en je omgeving relevant wordt.

Dirk van Raalte is boardroom consultant, leiderschapscoach en fanatiek wielrenner. cursus Koersverleggend Leiderschap met fietsen en masterclasses op Gran Canaria, waar hij een deel van het jaar woont.