Nieuws Personeel

Vlissingse gastouder zelfstandig tussen de luiers

Van de beginnende ondernemers overleeft 79 procent de eerste twee jaar, na vijf jaar blijft 60 procent over. Wie zijn deze doorzetters? Michaëla Borgeling uit Vlissingen besluit in 2011 dat ze verder wil als zelfstandig gastouder. Ze heeft al zo’n 23 jaar ervaring in de kinderopvang en houdt ontzettend veel van haar werk.

Mariska den Hartog | Foto: Lex de Meester 19 september 2016

Gastouder Mika PZC Lexde Meester

“Het is afwisselend. Zo zit je een baby de fles te geven en zo speel je een kleurenspel met een peuter. De ontwikkeling in de eerste vier jaar van een kind vind ik geweldig."

Combineren

"Ik heb altijd op kinderdagverblijven gewerkt, maar als zelfstandige kun je er een eigen draai aan geven. Het is bovendien kleinschaliger en je kunt de kinderen meer aandacht geven. Ook was het voor mij beter te combineren met mijn eigen kinderen.

De zekerheid van een vast inkomen en mijn collega’s mis ik soms wel. Dat laatste ondervang ik door met andere gastouders te appen.”

Flyers

Door de crisis kwamen verschillende kinderopvangorganisaties een aantal jaren geleden in de problemen. Michaëla heeft daar weinig last van gehad. “Ik heb nog nooit zonder werk gezeten. Wel zijn er momenten dat het even spannend is. Bijvoorbeeld als een aantal kinderen tegelijk uitstroomt doordat ze naar de basisschool gaan. Dan moet je weer nieuwe inschrijvingen zien te krijgen. Mijn Facebookpagina helpt daar heel goed bij. De flyers die ik ooit liet maken, liggen nog in de kast. Mond-tot-mondreclame werkt toch het best.”