Nieuws Personeel

'Voer vergunningplicht voor uitzendbureaus in'

SP en PvdA willen een strengere regulering van de uitzendbranche. Volgens de oppositiepartijen loopt het aantal misstanden de spuigaten uit en moet de overheid ingrijpen.

Laurens Kok/AD/De Ondernemer | Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP 26 juni 2019

Aspergestekers

De vergunningplicht voor uitzendbureaus werd meer dan twintig jaar geleden afgeschaft. Sindsdien is het aantal bureaus in Nederland meer dan verdrievoudigd tot 14.200. Er is vooral een wildgroei aan bureautjes die laaggeschoold werk aanbieden in de tuinbouw en de schoonmaakbranche, waarbij regelmatig misstanden aan het licht komen. Zo zijn er gevallen bekend van onderbetaling of zelfs helemaal geen betaling bij een faillissement. Ook zijn er partijen die het niet zo nauw nemen met de arbeidsomstandigheden of huisvesting van hun vaak uit het buitenland afkomstige werknemers.

Geen vertrouwen in zelfregulering

Voor SP en PvdA is de maat vol. Zij zeggen niet langer vertrouwen te hebben in de zelfregulering van de uitzendbranche. ,,Na ruim twintig jaar kunnen we rustig concluderen dat die mislukt is", stelt Bart van Kent van de SP. ,,Cowboys zorgen voor oneerlijke concurrentie voor uitzenders die zich wel netjes aan de regels houden", meent zijn collega Gijs van Dijk van de PvdA.

Lees ook: Personeelstekort? Dit kun jij leren van disrupter YoungCapital

De Kamerleden wijzen erop dat ook uitzendorganisaties zelf vragen om strengere regels. Zo pleitte Otto Work Force, een van de grootste spelers in de branche, recentelijk voor herinvoering van de vergunningplicht. ,,We moeten constateren dat de zelfregulering is mislukt'', zegt Otto-ceo Frank van Gool. Volgens de uitzender heeft de wildgroei geleid tot misstanden als onderbetaling, concurrentievervalsing en belastingontwijking doordat het merendeel niet NEN-gecertificeerd is. Zonder dit kwaliteitsstempel nemen bedrijven het niet zo nauw met de regels.

Deposito voor achterstallig loon en belastingschuld

De Tweede Kamer debatteert vandaag met minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees over de arbeidsmarkt. SP en PvdA zullen daarin gezamenlijk voorstellen doen om misstanden tegen te gaan. Naast een vergunningplicht zouden uitzendbureaus ook verplicht moeten worden een deposito van 100.000 euro te storten op een geblokkeerde rekening. Als een bureau geen salarissen uitkeert of fraudeert, kunnen werknemers of de overheid dat geld gebruiken om achterstallig loon te betalen of een belastingschuld te voldoen.

Lees ook: Zo gaat de uitzendbranche om met de concurrentie van Deliveroo en Helpling

Verdienmodel van malafide bureaus

De twee partijen verwachten dat dit het verdienmodel van malafide uitzendbureaus onderuithaalt en faillissementsfraude voorkomt. Zij pleiten ook voor een systeem waarin de boetes op overtreding hoger worden en het als ultieme sanctie mogelijk wordt om een vergunning in te trekken.

Vooralsnog wil minister Koolmees niets weten van herinvoering van de vergunningplicht. Volgens hem werd die in 1998 afgeschaft omdat het misstanden niet kon voorkomen. Bovendien zorgt een vergunningplicht voor een toename van administratieve lasten voor bedrijven en de overheid.