Nieuws Personeel

Voor een prikkie de oceaan over dankzij IJslandse topondernemer

Voor 99 euro van Schiphol naar Amerika of Azië vliegen: onmogelijk denkt u? Nou nee, de intercontinentale budgetvliegers staan te trappelen om aan de slag te gaan, schrijft het AD.

Herman Stil | Foto: wow air 3 november 2016

Mogensen wow air

,,Vliegreizigers willen de beste prijs. Alleen de goedkoopste telt voor de consument, als nummer twee ben je nergens."

Skúli Mogensen wist tot vier jaar geleden niets van vliegtuigen. De IJslandse multimiljonair zat in de telecom, in de software en in het internet. Tot één van zijn webbedrijven aan de slag moest voor Icelandair en hij het gevoel kreeg dat hij het veel beter zou kunnen dan de nationale luchtvaartmaatschappij van IJsland.

Nu vliegt Mogensens Wow Airlines binnenkort met zeventien pimpelpaarse Airbussen tussen Europa en de VS, sinds de zomer van vorig jaar ook vanaf Schiphol. Vanaf 150 euro kan de passagier de oceaan over. Wel met een overstap in IJsland, wel met bijkomende kosten voor ruimbagage en eten aan boord.

SuccesvolHet is zo succesvol, zegt Mogensen tijdens het jaarlijkse CAPA-luchtvaartcongres dat deze week in Amsterdam plaatsvindt, dat er vanaf maart een tweede dagelijkse vlucht van Schiphol naar Keflavik bij komt. ,,En we hebben in de tussentijd onze bestemmingen in Noord-Amerika flink uitgebreid naar elf locaties."

Binnenkort worden New York en Miami toegevoegd en verdubbelt het aantal vluchten naar Los Angeles en San Francisco.

AfbraakprijzenDe nieuwkomer mag de eerste trans-Atlantische budgetvlieger in Nederland zijn, Wow Airlines zal niet lang de enige blijven. Norwegian Airlines voert al voor enkelereisprijzen vanaf 160 euro budgetvluchten uit naar New York vanuit Londen, Parijs en Oslo en wil zich alleen niet op de termijn vastleggen waarbinnen het ook op Schiphol neerstrijkt.

RendabelGisteren liet de grootste budgetvlieger ter wereld, het Maleisische Air Asia, op het CAPA-congres weten dat het naar Europa komt, zodra het volgend jaar de eerste van 76 nieuw bestelde langeafstands-Airbussen heeft ontvangen.

,,We hebben het eerder een tijdje geprobeerd naar Londen en Parijs" , zegt topman Tony Fernandes. ,,Maar met de vliegtuigen die we toen gebruikten, was dat niet rendabel te krijgen, zeker niet met de hoge kerosineprijs toen. Dat is allemaal anders geworden. We vliegen nu al tussen Maleisië en Australië, vluchten van twaalf uur. Dat kan ook naar Europa."

Toeristische hotspots De opmars van de budgetvliegers heeft ook de bestaande maatschappijen wakkergeschud. Lufthansa bouwt sinds dit voorjaar dochter Eurowings uit met trans-Atlantisch bestemmingsverkeer naar toeristische hotspots tegen afbraakprijzen. Ook Air France-KLM overweegt nu een eigen budgetdochter voor trans-Atlantisch verkeer op te zetten, naast KLM en Air France. Anderen, onder wie KLM-partner Delta Air Lines, willen een deel van de stoelen op reguliere lijnvluchten tegen dumpprijzen gaan verkopen.

,,Dat zal ze nog tegenvallen", zegt Fernandes. ,,Iedereen kan een lage prijs vragen, maar de truc is om een lage prijs winstgevend aan te bieden. Het gaat niet om een paar goedkope stoelen, het gaat om alleen maar goedkope stoelen, altijd."

ActieprijzenVolgens Mogensen zullen intercontinentale budgetvliegers zeker twintig procent van de langeafstandsmarkt pakken. En intercontinentale budgetvliegers zullen de luchtvaart laten groeien. ,,Door met lage prijzen mensen te trekken die normaal niet zouden vliegen, of in plaats van alleen reizen, nu met een gezin of groep gaan."

Naarmate er meer kemphanen bij komen, zullen volgens de IJslander ook de prijzen dalen. ,,Prijzen van 99 euro, of actieprijzen tot onder de tien euro. Wie weet? We rekenen er op dat de onderhandelingen tussen Europa en de Golfstaten over vrij luchtverkeer op een eerlijke manier plaatsvinden."

ConcurrentieTopman Akbar al-Baker van Qatar Airlines staat er toch al niet om bekend een blad voor de mond te nemen, maar gisteren op het CAPA-congres, uitte hij nauwelijks verholen dreigementen aan het adres van de Europese Commissie. Die moet niet denken eenzijdige eisen te kunnen stellen over 'eerlijke concurrentie' tussen Golfmaatschappijen en hun Europese tegenhangers, terwijl zulke voorstellen alleen maar tot doel hebben de Golfconcurrentie uit Europa weg te houden.

Maatschappijen als Qatar, Emirates en Etihad zouden allerlei voordeeltjes genieten die in Europa als ongeoorloofde staatssteun gelden. Voor een continent dat zijn luchtvaartstatus heeft opgebouwd op staatssteun - waarmee hij onder meer op Air France-KLM doelde - geeft dat geen pas, betoogde hij. Overigens had al-Baker ook nog een complimentje over voor KLM en Schiphol: ,,We hebben veel van jullie geleerd."