Nieuws Personeel

Vrouwen in een mannenwereld

John de Kok | Foto: Lex de Meester 25 januari 2016

Caljouwrademakerverhuizingen1065

Organisatie- en adviesbureaus, persoonlijke verzorging, horeca en de verkoop via internet. Dat zijn de populairste sectoren onder vrouwelijke ondernemers. Maar zij staan zeker ook hun mannetje in de typisch masculiene vakken. Zo werden Ankie Meijer uit Middelburg en Yvonne Harthoorn uit Kapelle in 1999 eigenaar van Caljouw Rademaker Verhuizingen in Middelburg. Op dat moment waren er drie mannen in dienst en had het bedrijf één verhuiswagen en één busje ter beschikking. Nu zijn dat tien mannen, drie verhuiswagens en drie busjes. Een succesvolle overname door twee vrouwen in een wereldje dat al snel een beeld oproept van handige mannen met spierballen.

Overbluffen"Toen we net begonnen liepen we soms tegen vooroordelen aan. Zo van: 'Ach, de wuufjes beginnen een verhuisbedrijf'. Zeker op technisch gebied werden we niet altijd serieus genomen. Op vakbeurzen spraken exposanten de man in ons gezelschap aan. We moesten onszelf echt keihard bewijzen," vertelt Ankie. Het gevolg was dat Ankie in het prille begin zichzelf weleens liet overbluffen, maar de dames verzamelden goede mensen om zich heen en wat ze niet wisten, zochten ze zelf uit.

Doorzettingsvermogen hadden de twee ondernemers wel, ervaring in de verhuisbranche had alleen Yvonne, Ankie nauwelijks. Voor de overname in 1999 werkten de twee in loondienst bij Kees Rademaker. Ankie in de planning voor vrachttransport en Yvonne hield zich bezig met offertes en klantbezoek voor de verhuistak. Bijna zeventien jaar later staat er een gerenommeerd verhuisbedrijf. "Het belangrijkste is dat je goed werk aflevert en je beloftes waarmaakt. We hebben daarom veel geïnvesteerd in de deskundigheid van ons personeel. Wel denk ik dat we als vrouw een iets andere aanpak hebben, met name in de omgang met klanten, meer intuïtief, persoonlijker. We hebben aandacht voor de problemen van de klant en komen met praktische oplossingen vanuit onze ervaring," zegt Yvonne. Ankie: "Bij verhuizingen kunnen emoties meespelen, bijvoorbeeld als je na veertig jaar vanwege je gezondheid weg moet. Wij hebben het vermogen om ons in te leven.'' Incidenteel wordt nog wel vreemd gereageerd als wij met een offerte komen. ,,Maar Zeeland is al best aan ons gewend," stelt Yvonne.

TuttebellenWie denkt dat de vrouwen alleen licht werk doen, heeft het faliekant mis. "Heerlijk om mezelf uit de naad te werken, huisje leeg, huisje vol, 's avonds doodmoe. Misschien zijn wij geen doorsneevrouwen," lacht Yvonne. "We zijn zeker geen tuttebellen", vult Ankie aan. "Af en toe zijn we zelfs harder dan de mannen.''