Nieuws Personeel

Waarom iemand ontslaan die prima functioneert?

Susanne Geuze en Koen Voskuil | 5 februari 2016

Kinderombudsmanmarcdullaert1065

Het is de vraag of de opvolger van Marc Dullaert, die tegen zijn zin vertrekt als Kinderombudsman, dezelfde ruimte krijgt om voor kinderrechten op te komen. Bronnen bevestigen dat achter Dullaerts rug om werd gewerkt aan een plan om de positie van Kinderombudsman in te perken. Dat meldt het AD vrijdag.

Marc Dullaert reageerde donderdag voor het eerst op de commotie nadat vorige week bekend werd dat hij aan de kant is geschoven. Het regende steunbetuigingen voor de man die in 2011 aantrad als de eerste Kinderombudsman van Nederland. Al die ophef was niet nodig geweest, vindt Dullaert, als hij niet zo plotseling uit zijn functie zou zijn ontheven. "Maar het is gegaan zoals het is gegaan.''

Impasse doorbrekenOndanks zijn gekrenkte trots zegt hij te willen aanblijven tot een nieuwe Kinderombudsman is gevonden. Per 1 april zit zijn termijn erop, maar het is allerminst zeker dat er dan al een opvolger is. Dullaert: "Ik lees via de media dat er koortsachtig overlegd wordt. Ik wil die impasse doorbreken." Een woordvoerster van de Nationale ombudsman betwijfelt of dat nodig is. "Wij doen er alles aan op 1 april een nieuwe Kinderombudsman te presenteren.''

Het is nog maar 2 weken geleden dat Dullaert te horen kreeg dat de in april 2015 aangetreden Ombudsman Reinier van Zutphen niet met hem door wil. Voor velen onverwacht. Dullaert wilde graag door, al was het maar omdat hij sinds november ook tijdelijk voorzitter is van alle Europese Kinderombudsmannen. Van Zutphen leek hem extra tijd te gunnen, maar herriep op 18 januari zijn besluit.

AlfamanWaarom iemand ontslaan die prima functioneert? Na een overleg in de Tweede Kamer woensdag over de kwestie liet de Ombudsman niets los. Volgens zijn woordvoerster gaat het 'puur om procedures' en is er verder niets aan de hand. "Dullaert is niet ontslagen, zijn contract loopt gewoon af." Ook op het kantoor van de Ombudsman houdt men stijf de lippen op elkaar. Wel laten bronnen los dat Van Zutphen en Dullaert elkaar niet lagen. "Je hebt een klik nodig tussen de Ombudsman en zijn substituut. Die ontbrak.'' Een ander zegt: "Van Zutphen is een type alfaman dat weinig tegenspraak duldt."

Bij Nieuwsuur ontkende Van Zutphen gisteravond dat er sprake is van botsing van ego's. Volgens de Ombudsman heeft het vertrek van Dullaert te maken met 'veranderingen in de samenleving.' "Ik had de kans om te starten met een nieuw team. Die keus heb ik gemaakt."

TandenHet is op zich niet ongewoon dat een nieuwe Ombudsman zijn eigen team kiest. Voorgangers van Van Zutphen deden dat ook. Maar in het geval van Dullaert ligt het afserveren gevoeliger. Hij gaf sinds 2011 met veel elan invulling aan de nieuwe functie van Kinderombudsman. ,,Ik denk dat Van Zutphen hem een beetje té populair vond en daar een bedreiging in zag", zegt een insider. Feit is dat er plannen lagen om de positie van zowel de Kinderombudsman als die van de andere substituut-Ombudsman sterk in te perken. Nieuwsuur onthulde deze week een interne notitie van 30 november 2015, waarin onder meer staat dat de substituten zich moeten richten op de interne organisatie, terwijl de Nationale Ombudsman - Van Zutphen - naar buiten treedt. Deze 'schets van de beoogde situatie' druist in tegen de wettelijke taak van de Kinderombudsman om zelfstandig te kunnen opereren.

Dullaert hoopt dat de kwestie snel teruggaat naar de inhoud: een Kinderombudsman die bovenop belangrijke dossiers zit. "Dit gedonder moet maar eens afgelopen zijn." Van Zutphen sluit zich daarbij aan. "Ik vind het echt rot dat dit nu gebeurt."