Nieuws Personeel

Waarom VDL Nedcar werknemers verplicht laat overwerken

VDL Nedcar laat ongeveer zesduizend medewerkers op twee zaterdagen verplicht overwerken. Door staking en vakanties zijn er minder auto’s geproduceerd dan gepland, zo meldt AD.

Miel Immers | Foto: VDL Nedcar 21 augustus 2018

VDL Nedcar overwerk verplicht

De overwerk-verplichting geldt voor twee zaterdagen: 8 en 15 september. Zo wil het bedrijf de achterstand in de productie wegwerken. Het gaat om diensten van 15.30 tot 01.05 uur. VDL Nedcar-directeur Paul van Vuuren maakte het nieuws in een interne memo bekend aan de werknemers. Hij vraagt hen 'in het belang van ons aller toekomst nu gezamenlijk verantwoording te nemen zodat we de gemaakte leverafspraken kunnen nakomen'.

Nedcar liep volgens hem door verschillende oorzaken achterstand op. ,,Om jullie te ontlasten is BMW al gevraagd 2.250 auto’s terug te nemen'', schrijft hij. Het gaat volgens de directeur om een eenmalige zaak. ,,Want de impact voor zowel BMW als ons eigen bedrijf is groot. Voor ons gaat het onder meer om tachtig manjaren werk.”

Lees ook: Hoe Wim van der Leegte met boerenslimheid een miljardenbedrijf uit de grond stampte

Onhoudbare situatie

Ondanks deze maatregel kampt de autoproducent nog altijd met een achterstand. Mede als gevolg van vakanties en de stakingen van de afgelopen maanden. Volgens Van Vuuren is daardoor een onhoudbare situatie ontstaan in een tijd waarin Nedcar met BMW over de toekomst van het bedrijf praat.

,,We hebben met de ondernemingsraad de mogelijkheden besproken en bijvoorbeeld ook overwogen om elke dag een uur langer te werken”, zegt VDL Nedcar-woordvoerder Miel Timmers. ,,Maar dat gaat lang duren. We zijn daarom overeen gekomen om de achterstanden op twee zaterdagen weg te werken.”

Lees ook: VDL Groep ziet omzet, resultaat en aantal medewerkers groeien

Conform de regels

Medewerkers krijgen conform de regels betaald voor het overwerk. Wie verhinderd is moet volgens de woordvoerder een goede reden, 'bijvoorbeeld een trouwerij' hebben en bovendien verlof aanvragen. ,,Want zoals werknemers recht hebben om te staken, kan een werkgever hen verplichten te komen werken”, aldus Timmers.

Directeur Van Vuuren schrijft aan de medewerkers niet anders te kunnen. ,,Neem van ons aan dat we dit graag hadden voorkomen.''