Nieuws Personeel

Waarom je een stelende werknemer niet altijd mag ontslaan

Als ondernemer is je zaak je vanzelfsprekend veel waard. Wanneer een werknemer van het bedrijf steelt is het denkbaar dat je niet meer met diegene als werknemer verder wilt. Toch is diefstal niet altijd reden voor ontslag. Hier moet je op letten als je iemand voor diefstal wil ontslaan.

Stef Zuyderhoudt | Foto: ANP 14 juni 2018

Stelen ontslaan werknemer ondernemer rechten plichten rechter dief diefstal

Het spreekt voor zich dat je iemand die van het bedrijf gestolen heeft wil ontslaan. Je moet alleen met meer zaken rekening houden dan alleen dat je werknemer van je gestolen heeft. Dat doet de rechter ook als hij gaat beoordelen of het ontslag gegrond was. De rechter moet een aantal dingen meenemen als hij bepaalt of een werknemer ontslagen mag worden. Dit komt doordat het effect van ontslag voor de werknemer groot is. Niet alleen omdat deze plotseling thuis komt te zitten maar ook omdat hij of zij van de ene dag op de andere zijn of haar inkomen verliest.

Verschillende factoren

De rechter kijkt naar veel verschillende dingen als hij een ontslag beoordeelt. Zo kijkt hij naar de aard van wat er gestolen is. Was dit geld, of goederen? Hoeveel waarde had het? En hoe belangrijk was het voor het bedrijf?

Lees ook: Werkgevers worstelen met oudere werknemers

Dienstverband

Ook kijkt de rechter naar de aard van het dienstverband. Dit betekent dat hij gaat kijken naar wat voor contract de werknemer had en hoe lang hij of zij al in dienst is. Dit omdat het, heel bruut gezegd, makkelijker is om iemand op een jaar- of een flexcontract te ontslaan dan iemand die al dertig jaar naar volle tevredenheid voor je werkt. Of de werknemer zijn werk goed gedaan heeft in die periode is ook nog van belang.

Persoonlijke omstandigheden

Als laatste spelen de persoonlijke omstandigheden van de werknemer nog een rol. Soms kan er iets aan de hand zijn waarmee de diefstal min of meer gerechtvaardigd wordt, of in ieder geval uitgelegd kan worden.

Lees ook: Slimme tips om je personeel langer te kunnen behouden

Wel of geen ontslag

De grens tussen wanneer de rechter het ontslag wel of niet toekent is niet glashelder te definiëren. Niet alleen is ieder geval anders, ook is iedere rechter anders. De ene rechter zal zwaarder wegen aan een bepaald detail dan een andere rechter.

Stempel

In het geval van een postbode die een stempel stal om enkele brieven zelf af te kunnen stempelen oordeelde de rechter dat het ontslag terecht was. Ondanks dat de financiële schade vrij klein was, was de relatie tussen werkgever en werknemer zo verstoord dat de rechter niet vond dat van de werkgever kon worden verwacht dat het contract werd voortgezet.

Lees ook: Zo krijg jij betrokken medewerkers bij je bedrijf

Doorverkopen

Aan de andere kant zien we het geval van het ontslag van een man die al zestien jaar als magazijnmedewerker werkte. In het bedrijf was het gebruikelijk dat oud ijzer en koper zelfstandig werd verkocht zonder dat de werkgever daar toestemming voor had gegeven. Strikt genomen diefstal, maar omdat het zo vaak gebeurde en de werkgever niet eerder actie had ondernomen vond de rechter dat het ontslag onterecht was.

Ontslagadvocaat

Kort gezegd is diefstal wel een reden om iemand te ontslaan maar kunnen de omstandigheden eromheen roet in het eten gooien. Pas dus goed op voordat je iemand de laan uit stuurt en neem bij voorkeur een ontslagadvocaat in de arm om er zo zeker mogelijk van te zijn dat het ontslag stand houdt.

Pas dus goed op voordat je iemand de laan uit stuurt en neem bij voorkeur een ontslagadvocaat in de arm om er zo zeker mogelijk van te zijn dat het ontslag stand houdt