Nieuws Personeel

Thuiswerkvergoedingen voor personeel: logisch, of niet?

Theezakjes, elektriciteit, printjes. Thuiswerken is voor de komende tijd hét devies, maar brengt wel extra kosten met zich mee. De vakbonden pleiten daarom voor een vergoeding. Maar: niet iedereen staat te springen.

Jamaica Vink (AD) 2 november 2020

Thuiswerkvergoeding laptop bureau ondernemers

Quillermo Pellicaan belde een aantal weken geleden zijn financieel adviseur op, schrijft AD. Of hij zijn tien medewerkers een thuiswerkvergoeding kon geven? ,,Alles wat ze op kantoor gewend zijn te gebruiken, gebruiken ze nu immers thuis”, zegt Pellicaan (45), mede-eigenaar van software-consultancybureau Giant Fox in Geertruidenberg. ,,Ik zie het ook als een stukje waardering: we zijn je niet vergeten, al zit je nu op een zolderkamer achter de computer.”

Wie betaalt de extra koffie, hogere energierekening en het extra wc-papier?

De verwarming staat aan, je zet kopjes koffie en het wc-papier gaat harder. Nu thuiswerken voor veel kantoormedewerkers langer gaat duren, dringt de vraag zich op: wie betaalt dat? De grootste vakbonden van Nederland pleiten voor een vergoeding voor iedereen die veel vanuit huis moeten werken. Deze zou dan vastgelegd moeten worden in de cao’s. Recent gebeurde dat al voor rijksambtenaren: zij krijgen 363 euro netto.

Tot die tijd ziet Pellicaan weinig mogelijkheden. ,,Het valt vies tegen”, zo ontdekte hij. ,,Ik kan alleen terugvallen op de werkkostenregeling.” Hiermee kunnen werkgevers belastingvrij vergoedingen geven, bijvoorbeeld voor personeelsfeesten en cadeaus. Wel met een maximum: 1,2 tot 1,7 procent van de totale loonkosten. ,,Dat is belachelijk laag. Geef ik meer uit? Dan wordt het zwaar belast en is de rekening dubbel en dwars voor mij.”

Tekst gaat verder onder de foto van Quillermo Pellicaan (rechts) en zijn compagnon Niels de Vos (foto: Pix4Profs/Johan Wouters).

Lees ook: Dit bedrijf laat collega’s ‘thuiswerken’ in vakantiehuisje in de natuur

Toch zijn er al bedrijven in Nederland die werken met een structurele thuiswerkbijdrage, zoals PricewaterhouseCoopers. Bij het internationale accountantsbedrijf werd thuiswerken voor de coronacrisis al gestimuleerd. Volgens een woordvoerder kunnen collega’s hun internetabonnement deels declareren en ontvangen ze een maandelijkse onkostenvergoeding.

,,Aan het begin van de uitbraak hebben we collega’s de mogelijkheid geboden een ergonomisch goed in te stellen bureaustoel van onze kantoren te lenen.” Ook kwam er voor iedereen een ‘wellbeing’-budget van 750 euro. ,,Bijvoorbeeld voor advies van een online-fysiotherapeut of een workshop ‘werkstress en thuiswerken’.” Met het oog op de veranderende situatie bekijkt het bedrijf ‘momenteel de arbeidsvoorwaarden’.

'Geef het geld aan de zorgverleners.'

Volgens vakbond FNV is er veel behoefte aan een thuiswerkvergoeding; uit een recente enquête onder zo'n 9.400 leden blijkt dat 86 procent wil dat de vakbond hierover onderhandelt. Op sociale media klinkt vooral verontwaardiging. ,,Ik vind het ronduit belachelijk dat we dit durven te vragen in deze tijd”, zegt ook Maria Claassens (39) uit Breda, zelf commercieel planontwikkelaar. ,,Een paar dagen per week thuiswerken is juist erg fijn. Geen reistijd en stoorzenders, goede concentratie. Geef het geld dan aan de zorgverleners.”

"Als het zo doorgaat, is elk dubbeltje nodig om overeind te blijven en überhaupt de salarissen van medewerkers te kunnen betalen. Dáár zou het over moeten gaan bij de overheid"

Marcel Deryckere, regiomanager VNO-NCW

Een 42-jarige thuiswerker uit Geertruidenberg is evenmin enthousiast: ,,Ik heb meer tijd voor mijn gezin, geen reistijd naar mijn werk.” Hij wijst op zijn auto van de zaak, met tankpas. ,,We houden eerder geld over. Veel andere mensen krijgen een vergoeding voor woon-werkverkeer. Deze kun je gebruiken voor die extra koffie.” Hij vindt dat ‘mensen doorslaan in dit soort zaken’. ,,Vreselijk dat ze het bij de ambtenaren al hebben ingevoerd.”

Scheve gezichten bij extra bijdrage voor rijksambtenaren

Werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant Zeeland merkt dat ook ondernemers niet staan te springen bij het woord ‘thuiswerkvergoeding’. ,,Veel bedrijven zijn financieel zwaar getroffen door de coronacrisis”, zegt regiomanager Marcel Deryckere. De extra bijdrage voor rijksambtenaren leverde dan ook ‘scheve gezichten’ op.

Tekst gaat verder onder de foto van Marcel Deryckere (foto: Pix4Profs/marcel Otterspeer).

Lees ook: Conflict tussen leidinggevende en werknemer vaker op de loer door thuiswerken

,,Vooral vanwege het signaal dat de overheid daarmee geeft”, legt Deryckere uit. ,,In deze onzekere tijd moeten de ondernemers op de centjes letten. Als het zo doorgaat, is elk dubbeltje nodig om overeind te blijven en überhaupt de salarissen van medewerkers te kunnen betalen. Dáár zou het over moeten gaan.”

Reiskostenvergoeding uitkeren om extra kosten te dekken

Ondertussen hoopt de directeur van Giant Fox – waar het werk 'gewoon’ doorloopt in coronatijd – dat er juist snel meer mogelijk is. De werkplekken zijn al wel ingericht en hij keert de reiskostenvergoeding nog uit, om extra kosten te dekken. ,,Nadeel is wel dat niet iedereen die krijgt, sommige collega’s hebben een leaseauto.”

,,Het is frustrerend”, verzucht hij. ,,In Nederland willen we alles met meer regels oplossen.” De koffie kan hij zelf nog wel ‘fixen’, zegt hij lachend. ,,Dan koop ik een grote doos voor kantoor en breng ik het bij iedereen thuis. Maar ik kan moeilijk met een propaanbus langs de deuren.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.