Personeel

Warm Bad: TSN-hulpen stappen over

beeld deondernemer
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Claudia van Zon-Wind (36) is wel wat gewend. BTKzorg wordt haar zesde werkgever in vijftien jaar. "Ik doe nog hetzelfde werk, en bij sommige klanten al negen jaar", zegt de Hengelose. "Elke keer als ik ergens één of twee jaar in dienst was, werd de organisatie overgenomen door een ander. Ik ben geen afwachtend type, dus ik neem nu zelf het initiatief om over te stappen. Mijn klanten vinden het prima, zolang ik maar bij hen blijf komen."

Claudia is één van de huishoudelijke hulpen van het in nood verkerende TSN Thuiszorg die gisteren op sollicitatie gingen bij BTKzorg. Het bedrijf verricht in alle Twentse gemeenten huishoudelijke hulp en zet de deuren wagenwijd open voor TSN-hulpen die samen met hun klanten willen overstappen.

Oude vlagWanneer de hulpen voor het eerst in een BTK-uniform bij dezelfde klanten hetzelfde werk voor hetzelfde salaris gaan uitvoeren, hangt volgens directeur Marloes Ottenhof van BTKzorg af van het moment waarop TSN failliet wordt verklaard. Vanaf dat moment zouden de hulpen nog maximaal zes weken, met doorbetaling door het UWV, hun werk kunnen blijven verrichten onder de oude vlag.

Lees verder onder de advertentie

"In principe zijn de medewerkers echter vrij om nu al over te stappen. Hun klanten beslissen per slot van rekening bij welke organisatie ze de zorg willen inkopen", zegt Ottenhof. "We overleggen vanmiddag met dertien van de veertien Twentse gemeenten hoe zij dat het liefst zien. Mocht men liever hebben dat de hulpen nog even via het UWV doorwerken, dan heeft dat ook voordelen voor ons. Dan hebben we zes weken de tijd om alles goed voor te bereiden. Maar hulpen die per se nu willen overstappen, staat dat vrij."

Enschede was gisteren niet bij het overleg aanwezig, omdat deze gemeente in principe in zee wil met ondernemer Jos de Blok, die met zijn Buurtzorg TSN-delen voortzet.

Snel overstappenWat Claudia van Zon betreft, stapt ze zo snel mogelijk over, na alle onzekerheid van de afgelopen maanden. "Ik ben iemand van eigen initiatief en zelfstandigheid. Ook in mijn werk. Dat vinden klanten over het algemeen ook het prettigst. Die hebben het liefst een hulp die zelf ziet wat er moet gebeuren en niet steeds hoeft te vragen wat ze moet doen."

Lees verder onder de advertentie

Dat is het overheersende geluid bij de overstapgesprekken in Operatie Warm Bad, zoals BTKzorg de overname van klanten en personeel heeft gedoopt. De een zal het een jacht op extra omzet noemen, maar Ottenhof rept over'een grote inspanning van ons en andere Twentse zorgorganisaties om de zorg voor duizenden cliënten te continueren en de banen van honderden hulpen te behouden'.

WarmAnna (44), die liever niet met haar echte naam in de krant wil, heeft het overstapgesprek in elk geval als warm ervaren. De Hengelose maakt haar tweede overstap in negentien jaar. Ze neemt zes klanten mee, bij wie ze in totaal dertien uur per week werkt. "Het is een beetje dubbel allemaal. Ik moet nu voor de tweede keer ergens weg en neem afscheid van prettige collega's", zegt Anna. "Maar ik ben ook heel blij dat ik hier zo verder kan en dat geldt ook voor mijn klanten. Je bouwt een heel hechte band met elkaar op, het gaat veel verder dan alleen schoonmaken. Het begint al met een kopje koffie en het eindigt soms met een knuffel."

Op de foto: Directeur Marloes Ottenhof van BTKzorg heeft een sollicitatiegesprek met 'Anna'.

Lees verder onder de advertentie