Nieuws Personeel

Weer leven in azijnmakerij Zeist

Er is weer leven in de brouwerij - of beter gezegd: de azijnmakerij - in het centrum van Zeist, dat schrijft het AD. Het negentiende eeuwse monumentale pand pal achter het gemeentehuis, wat ooit een azijnmakerij was, heeft jarenlang leeggestaan. Maar met de nieuwe functie van restaurant en delicatessenwinkel met daarboven twee bed-and- breakfastkamers, is er weer reuring.

Jolet Jung-Molenaar 11 maart 2016

Azijnhuisje01

Een eeuw lang heeft azijnfabriek De Ster in het pand gezeten. In de azijnkamer, verwarmd door een porseleinen kachel, werd de azijn bereid. De azijn werd uitgevent met een handkar met azijntonnen erop, zo smal dat deze in de smalle gang naast de fabriek nog net de bocht kon maken om via de schuurdeuren naar binnen te kunnen.

De zoon en opvolger van de oprichter ging begin van de vorige eeuw door het leven als 'Azijn- Hein'. In 1957 ging de azijnmakerij dicht, twee jaar later kwam het pand in handen van de gemeente.

Soephuis De gemeente heeft ruim vier ton uitgegeven om het 300 m2 grote pand op te knappen. Voor Zeist heeft het grote cultuurhistorische waarde, omdat het de plek is waar de eerste bedrijvigheid plaatsvond. Daarom wil de gemeente eigenaar blijven van het pand. In het centrum zijn meer gemeentemonumenten, zoals het Soephuis en het Oude Raadhuis. Ook de straatjes- en steegjesstructuur behoort daartoe. De gemeente Zeist verhuurt vanaf volgende maand ook de monumentale Oude Apotheek aan de 2e Dorpsstraat. Ondernemers gaan er een community starten.

De azijnmakerij is door horecaondernemer Frans Broekhuijsen ingericht als restaurant en bed and breakfast. Aan handgemaakte eettafels, die op de oorspronkelijke klinkervloer staan, kunnen mensen genieten van een kop koffie met gebak, lunch of diner. Met de karakteristieke elementen van het gebouw die intact zijn gebleven, zoals het oude balkenplafond en de originele ophaaltrap naar zolder, krijgen gasten een deel van de historie mee.