Aangeboden door WeesVaardig

Branded Content Personeel

WeesVaardig laat organisaties groeien door medewerkers te laten bloeien

Volgens Annemarie en Freek van der Wees zetten we 90 procent van al het opleidingsbudget inefficiënt in. Met de webapplicatie ‘Hallo!’ brengen zij daar verandering in. „De app maakt gebruik van de collectieve intelligentie van medewerkers. Oftewel: deze app laat jouw organisatie groeien, door je medewerkers te laten bloeien."

Crissy Mulder 10 september 2021

Wees Vaardig Freek Annemarie van Wees Vaardig header

Freek en Annemarie van der Wees: ,,Medewerkers die bevlogen zijn, hebben hart voor hun werk.” Foto: WeesVaardig

Annemarie en Freek van der Wees zijn doorgewinterde ondernemers. Freek had jarenlang een watersportbedrijf en Annemarie een eigen outplacement-bureau. „In de afgelopen jaren leerde ik veel over duurzame inzetbaarheid”, vertelt Annemarie. ,,Over het effect van (werk)geluk en gezondheid op de productiviteit en kostenbesparing bij HR. En over het belang van zelfontwikkeling van de medewerker in dit alles. Een leven lang ontwikkelen helpt de medewerker het beste uit zichzelf en zijn werk te halen. Maar hoe pak je dat efficiënt aan, ontwikkeling? Uit onderzoek blijkt dat we onszelf vooral ontwikkelen door te doen (70 procent). Twintig procent van onze ontwikkeling halen we op bij onze collega’s, klanten en leveranciers. En slechts tien procent bij externe partijen, zoals opleidingsinstituten. Toen dacht ik: waarom besteedt HR dan 90 procent van het opleidingsbudget aan die 10 procent? Dat moet echt anders!”

'Maak gebruik van de kennis in jouw organisatie'

Volgens Annemarie gaat er op dit moment té veel kennis verloren in organisaties. Waarom? Omdat er té weinig wordt gedeeld en geborgd. „We kopen volop externe opleidingen en trainingen in, maar intern kennis delen, ho maar. En dat is zonde, want de kennis die op de werkvloer wordt gedeeld, blijft beter plakken en is enorm waardevol. Dat idee vormde de basis voor onze hybride app voor een leven lang ontwikkelen, oftewel: Hallo!”

“Kennis die op de werkvloer gedeeld wordt, blijft beter plakken”

Annemarie en Freek van der Wees

Hallo! stelt de medewerker twee vragen: welke kennis kun jij met anderen delen? En naar welke kennis ben jij zelf op zoek? Op basis van die antwoorden zoekt de app intern naar een match. Zo wordt er onderling kennis uitgewisseld. Is de specifieke kennis (nog) niet in de organisatie aanwezig? Dan kan de medewerker terecht bij het externe ontwikkelaanbod in de applicatie, met daarin 55.000 opleidingen, cursussen en trainingen.

Extra motivatie door gamificatie

Ook over de motivatie om intern kennis op te halen, is nagedacht. „Is de juiste kennis in huis? Dan moet de medewerker nog wel gemotiveerd raken om die op te doen of te delen. In mijn vakgebied zie ik vaak dat het ontbreekt aan de juiste motivatie. Een training of cursus moet in de eigen tijd gedaan worden. Een groot deel van de aangeboden kennis is niet relevant. En als de waardering dan ook nog eens ontbreekt, loop het spaak. De app voegt daarom een extra motivatie-trigger toe.”

“De werknemer ontvangt punten voor elke stap in zijn ontwikkeling. Vijfhonderd punten is een extra vrije dag!”

Annemarie en Freek van der Wees

Haar inspiratie deed Annemarie op bij Strava. „Deze app past gamificatie toe op het sporten. Als ik extra veel kilometers loop, word ik beloond met punten en medailles. Dat concept kopieerden mijn man en ik naar ‘Hallo!’. De werknemer ontvangt punten voor verdiende medailles of trofeeën voor elke stap in zijn ontwikkeling. En de werkgever hangt daar een beloning aan. Bijvoorbeeld: vijfhonderd punten is een extra vrije dag. Daarmee zetten wij in op positieve motivatie.”

Bevlogen en betrokken medewerkers zijn productiever

Het droomdoel? Over drie jaar tienduizend gebruikers in de app, zegt Freek. „De ontwikkeling van medewerkers is natuurlijk geen doel op zich. Daar zit een gedachte achter: bevlogen- en betrokkenheid. Want medewerkers die bevlogen zijn, hebben hart voor hun werk, zetten zichzelf in om te verbeteren en te ontwikkelen, dragen graag hun steentje bij en staan klaar voor hun collega’s. Kortom, betrokken en bevlogen medewerkers zetten een stapje extra voor het succes van de organisatie. En dat werpt zijn vruchten af. Denk daarbij aan meer productiviteit, loyaler gedrag en minder ziekteverzuim. En dat zorgt uiteindelijk voor kostenbesparing én meer winst.”

"HR zet 90 procent van opleidingsbudget verkeerd in"

Annemarie en Freek van der Wees

Ondernemen als echtpaar: lastig?

Tot slot, een laatste (brandende) vraag: ondernemen als echtpaar, hoe is dat eigenlijk? „Dat gaat boven verwachting goed”, zegt Freek. „Wij ondernamen jarenlang apart van elkaar, maar toen Annemarie me vertelde over de app, dacht ik: waarom gaan we het niet samen doen? Annemarie vanuit haar achtergrond in personeelsontwikkeling en ik vanuit mijn expertise in het inrichten van processen. Daarin vullen wij elkaar bijzonder goed aan.” Of het nooit bonje is? „Oh, jawel hoor. Wij kunnen elkaar ook heel goed de waarheid zeggen, als het nodig is. Maar tegelijkertijd maakt dat deze samenwerking ook zo fijn. We kunnen alles bij elkaar kwijt.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met WeesVaardig. Meer info: weesvaardig.nl