Nieuws Personeel

Arbeidsmarkt en zorg gelinkt

Wethouder André van der Reest opent in Goes het Werkbedrijf. Een nieuw fenomeen voor Zeeland, zo schrijft PZC.

Willem Adriaansens | Foto: Marcelle Davidse 19 mei 2016

Werkbedrijf goes 1065

Wilt u nog een glaasje drinken?" Gerda Kosten en Judith Gerritsen hebben het er maar druk mee. De twee vrouwen lopen af en aan met blaadjes drank tijdens de feestelijke opening van het Wijkbedrijf Goes. Terwijl de genodigden onder het genot van een natje en een droogje wat met elkaar bijkletsen, lopen de twee deelnemers van het Wijkbedrijf het vuur uit hun sloffen.

"We hebben hier de afgelopen drie weken ook al geklust om alles in orde te krijgen voor de opening", vertelt Kosten. "Ik heb allerlei klusjes gedaan. Witten, poetsen, boodschappen doen, noem maar op. Ook m'n man heeft nog geholpen. Hij heeft bijvoorbeeld de wc-potten vervangen. Voor hem is dat geen probleem. Hij is toch gepensioneerd, dus die heeft tijd zat."

Vieze handenKosten zelf is nog niet toe aan haar pensioen. Zij heeft nog een aantal jaren te gaan en die zou ze graag werkend doorbrengen. "Het liefst in een magazijn, dat vind ik heel leuk. Maar iets anders kan ook. Ik ben niet bang om vieze handen te krijgen."

De Goese krijgt momenteel een uitkering en hoopt via het nieuwe Wijkbedrijf weer aan een betaalde baan te komen. Net als haar tijdelijke medeserveerster Judith Gerritsen, die sinds 1 augustus vorig jaar thuis zit. "Ik heb elf jaar bij Blokker gewerkt. Maar bij de eerste ontslaggolf lag ik eruit."

Ook Gerritsen is al een tijd aan de gang in het voormalige pand van het kinderdagverblijf Ini-Mini aan de Beukenstraat. "Sinds vorige week ben ik hier aan het schilderen geweest."

OpleidingMet coach Rozemarijne Beatty werkt Gerritsen aan een terugkeer op de arbeidsmarkt. Daarbij zet zij in op twee sporen. "Ik volg op dit moment twee opleidingen. Eén voor administratief medewerker en eentje voor apothekersassistente."

Behalve de begeleiding door haar coach zijn er voor Gerritsen nog meer voordelen te halen uit het Wijkbedrijf. "Ik zou de komende tijd een kamer kunnen gebruiken als studieruimte. Lekker rustig, zonder afleiding. Om dan vervolgens door te kunnen stromen naar een betaalde baan."

Een andere mogelijkheid is volgens projectmanager Clemens de Jager om als zelfstandige aan het werk te gaan. Daarbij zou een deelnemer van het Wijkbedrijf kosteloos een ruimte kunnen gebruiken in het opgeknapte pand. "Want we hebben ruimte genoeg. Ook om ondernemerschap te organiseren."

ZorgGoesenaren met een gemeentelijke uitkering kunnen in het Wijkbedrijf aan de slag. Daarbij wordt een verbinding gelegd met de zorg. Want de deelnemers helpen de bewoners van Goes-Zuid die hulp of zorg nodig hebben. Als voorbeeld noemt De Jager de boodschappendienst die inmiddels al 17 mensen bedient. Maar ook huishoudelijk werk of begeleiding bij doktersbezoek behoort tot de mogelijkheden.

Maar daar zijn de dames Kosten en Gerritsen niet mee bezig tijdens de opening. Zij doen al die tijd als ervaren serveersters hun rondjes. "Wilt u nog een glaasje drinken?", klinkt hun vriendelijk verzoek. Zou de horeca misschien wat voor ze zijn?