Nieuws Personeel

Werkervaringsplekken voor vluchtelingen bij Windesheim Zwolle

Hogeschool Windesheim in Zwolle biedt tien tot vijftien hoger opgeleide vluchtelingen, veelal uit Syrië, vanaf volgende maand een werkervaringsplaats aan, vooralsnog tot het einde van dit studiejaar.

Van onze redactie 15 januari 2016

Windesheim Zwolle ANP

Zij worden als 'trainee' drie dagen per week ingezet bij onderzoek en/of onderwijs. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers screent de vluchtelingen en draagt er een aantal voor. Het gaat om mensen die in deze regio verblijven en een tijdelijke status hebben.

'Fun-sfeer'Het plan komt van Emile Schütte, die als accountmanager bij de educatieve opleidingen van Windesheim werkt. "Er wordt veel voor vluchtelingen georganiseerd in de 'fun-sfeer', om hen af te leiden. Daar is niets mis mee. Maar ik wilde graag iets doen, waarmee we mensen hun waardigheid weer terug kunnen geven. De mensen om wie het hier gaat, hebben in hun eigen land een goede opleiding genoten en hadden een goed bestaan. Er is een enorme kloof met het leven als vluchteling. Ik wil helpen dat gat te dichten."

Eigen niveauDoel is de vluchtelingen op hun eigen niveau te laten meedraaien bij de hogeschool, bijvoorbeeld als onderzoeker, bij het geven van gastlessen of het uitvoeren van praktische opdrachten binnen de verschillende opleidingen bij de hogeschool. Schütte: "Het is nadrukkelijk geen baan, het is geen opleiding, maar een eerste opstapje naar integratie in de Nederlandse samenleving. Gezien de taalbarrière zal een deel van het programma wel bestaan uit Nederlandse les."

Een werkervaringsprogramma als dit is er bij Nederlandse hogescholen nog niet, zegt Schütte. Wel zijn er al hogescholen die speciale onderwijsprogramma's aanbieden voor vluchtelingen.

Foto: ANP