Nieuws Personeel

Zo kun je als werkgever het beste omgaan met millennials

Voor veel werkgevers is het een grote vraag: hoe kunnen ze het beste omgaan met millennials? Gewoon, door ze net zo te behandelen als thuis, ontdekte organisatiepsycholoog Aart Bontekoning. Dat meldt het AD.

Marloe van der Schrier | Foto: Thinkstock 5 maart 2018

Thinkstock Photos 908231380

Hij gaf een aantal lezingen over verschillende generaties op de arbeidsmarkt en dacht toen: verrek, de ouders van de millennials zitten hier gewoon in de zaal. Laten we eens gaan praten over wat ze zélf opvalt aan hun kinderen en laat ze maar vertellen over wat je wel en niet moet doen om ze optimaal te ondersteunen in hun ontwikkeling. Bontekoning: ,,Binnen twee minuten hadden ze dat scherp."

Organisatie van de vorige eeuw

,,Thuis coachen ouders hun kinderen, zijn ze open, bespreken ze van alles en leggen ze veel verantwoordelijkheid bij de kinderen neer. Ouders van deze generatie zitten vaak op leidinggevende posities en doen dat op kantoor anders dan thuis.” Verouderde omgangsvormen, lang vergaderen en een hiërarchische inrichting: dat zijn precies de dingen die jongeren afstoten, zegt Bontekoning. Hij noemt een voorbeeld. ,,'Ik wil dat je het zo aanpakt’ klinkt heel anders dan ‘Wat mij betreft pak je het zo aan, wat vind je daarvan?’ De tweede manier past veel beter bij de millennials”, aldus Bontekoning, die erover schrijft op de site Mannenzaken.

Lees ook: Millennials: verwend, ongeïnteresseerd en overconsumerend?

En dat is aantrekkelijk voor zowel medewerkers als klanten, meent de organisatiepsycholoog die een column schreef over het onderwerp voor de website Mannenzaken. ,,Als je binnenkomt bij een bedrijf, voel je het direct. Is de sfeer levendig en open of juist formeel en hiërarchisch? Dat laatste duidt op een ouderwetse cultuur. Sommige bedrijven weten zelf niet eens waar het aan ligt.”

Vorige eeuw

Wel weet hij, uit eigen onderzoek bij negentig bedrijven, dat zowel de oudere als de jongere generatie een open, moderne cultuur prettig vindt. ,,Beide groepen gaven aan dat ze de meeste energie verliezen bij top-down vergaderen en 'polderachtig' vergaderen. Dingen uit de vorige eeuw”, zegt hij.

Jonge generatie is de kleinste

Dat nog niet overal die open cultuur heerst, schrijft Bontekoning in zijn column, komt doordat de jongere generatie de kleinste is. De ‘verbindende generatie’, geboren tussen 1955 en 1970, is de motor van de economische, sociale en ecologische ontwikkeling. ,,De oudere generatie moet jongeren ondersteunen om dingen te doen waar ze energie van krijgen. Daarnaast moeten de ouders net zo met de millennials omgaan als ze thuis doen. Als je dat een half jaar volhoudt, ben je als organisatie hartstikke bij de tijd”, aldus Bontekoning.