Nieuws Personeel
Mag je als werkgever 'zomaar' vakantiedagen van je personeel intrekken?
Stel: je hebt door de welbekende reden een mager boekjaar achter de rug en wilt nu doorpakken om de opgelopen schade te herstellen. Daar heb je natuurlijk al jouw medewerkers bij nodig, maar nu de zomervakantie voor de deur staat, is de kans groot dat veel van hen lekker op vakantie willen. Mag je hun verlofdagen dan eigenlijk 'zomaar' intrekken?

Arbeidsrechtadvocaat Mariska Aantjes: ,,Je medewerkers kunnen ook wat korter op vakantie gaan, of misschien ’s avonds of in de weekenden wat werken." Foto: Shutterstock
Arbeidsrechtadvocaat Mariska Aantjes kan zich in elk geval voorstellen dat sommige bedrijven dit nu doen. ,,De werkgever wil nu omzet maken na een slecht jaar en dan is het heel zuur als iedereen op vakantie gaat. Maar ik snap de werknemer ook, zeker als er kinderen in het spel zijn die alleen binnen de schoolvakanties weg kunnen. Daarnaast heb je ook gewoon behoefte aan vakantie.”
Werkgever kan verlof twee weken na aanvraag weigeren
Wat zijn de regels op dit vlak, vraagt AD zich af? Een werkgever kan volgens Aantjes toestemming weigeren binnen twee weken nadat de aanvraag voor verlof is gedaan. Maar wel alleen als de bedrijfsvoering erdoor in gevaar komt. ,,Er moet altijd een hele goede reden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een spoedorder van een grote klant of te veel zieke collega’s.”
Reageer je als werkgever niet binnen twee weken na de aanvraag, dan ligt de vakantie van je personeelslid in principe vast. Maar ook daarna kan het verlof nog steeds worden ingetrokken, zegt Aantjes. Ook als alles al geboekt is. ,,Ook dan geldt weer: alleen bij gewichtige redenen. Je moet als werkgever echt met een goed verhaal komen en dit op tijd aangeven.”
Lees ook: Werkgevers proberen ‘stuwmeer aan vakantiedagen’ in te dammen
Verplicht om eerst het gesprek aan te gaan
Blijkt een werknemer echt onmisbaar en hangt de toekomst van het bedrijf ervan af, dan ben je als werkgever altijd verplicht om eerst het gesprek aan te gaan over de vakantie, zegt Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocaat en auteur van 'Geen gedoe met personeel'. ,,Je kunt het niet zomaar opleggen. Is de werknemer na overleg akkoord, dan mogen er redelijke kosten worden voorgelegd voor het afzeggen van de vakantie, zoals annuleringskosten. Maar die moeten wel allemaal aangetoond worden.”
Werknemers mogen volgens Meijers van de werkgevers verwachten dat ze in elke situatie hun best doen om voor een oplossing te zorgen. Het inhuren van een externe kracht kan voor dit probleem bijvoorbeeld een oplossing zijn. ,,Maar misschien kent alleen de vakantieganger die belangrijke klant door en door en kan een vervanger het niet overnemen. Dan wordt het lastig.”
Meijers raadt aan altijd eerst te proberen er samen uit te komen voor alle dagen worden ingetrokken. ,,Veel mensen met kinderen willen in de schoolvakantie weg, dan moet je dat in alle redelijkheid met elkaar kunnen oplossen. Misschien kun je hun toch een weekje vrij gunnen.”
Een kortere vakantie of werken in de avond is ook een optie
Het is een kwestie van water bij de wijn proberen te doen, zegt Aantjes. Er zijn voor werknemers genoeg mogelijkheden om toch nog een beetje vakantie te kunnen vieren. ,,Ze kunnen ook wat korter gaan, of misschien ’s avonds of in de weekenden wat werken. Voor een loyale werknemer voelt het misschien ook niet goed om twee weken weg te gaan als dat jou helemaal niet uitkomt.”
Want als het bedrijf in de problemen komt door deze vakantie, moet deze medewerker ook liever niet willen gaan. Aantjes: ,,Als het bedrijf ophoudt met bestaan omdat hij of zij op vakantie wil, is dat het natuurlijk niet waard.” Volgens Meijers komt dit de werksfeer vaak ook niet ten goede. ,,Het zorgt misschien ook wel voor scheve gezichten bij collega’s als de persoon in kwestie wel op vakantie kan en de rest niet.”
Lees ook: Twintig procent medewerkers weet niet wat met vakantiedagen te doen
Mensen moeten bij kunnen komen van het werken
Gaat er daadwerkelijk een streep door de vakantie, maak dan wel direct afspraken over het inhalen ervan. Meijers: ,,Dat is wel zo fair. Vakantie heeft namelijk een reden: herstellen van werk.” Het recht op vakantie wordt ook wel recht op recuperatie genoemd. Een ontzettend belangrijk recht, zegt Aantjes. ,,Je mensen moeten bij kunnen komen van het werken. Daarom moeten ze die dagen op kunnen nemen, alleen niet op een moment dat het jou als werkgever niet uitkomt.”