Nieuws Personeel
Werkgevers wél enthousiast over langere proeftijd voor vaste baan
De harde kritiek op het kabinetsplan om de proeftijd voorafgaand aan een vast arbeidscontract op te schroeven naar vijf maanden, heeft regeringspartijen aan het twijfelen gebracht. Dit schrijft het AD. MKB Nederland-voorzitter Jacco Vonhof is echter wél enthousiast.

De fracties willen minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken vragen in hoeverre de maatregel bijdraagt aan meer vaste banen. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer lieten wetenschappers, arbeidsmarktjuristen en kantonrechters geen spaan heel van de proeftijdverlenging. Achtereenvolgens noemen zij het voornemen onder meer een 'slecht idee', 'ernstig en onnodig' en een 'proefballon die nergens op gebaseerd is'.
Hoogleraar arbeidsrecht Saskia Peters waarschuwt zelfs dat het plan werkgevers eerder huiverig maakt om mensen een vast contract aan te bieden dan andersom: ,,Onbedoeld zeg je tegen werkgevers: zo'n vast contract is eigenlijk een heel ding, weet je zeker dat je dit wilt doen?"
Lees ook: Dit is de manier waarop biergigant Grolsch zichzelf van goed personeel voorziet
Periode van onzekerheid
Kantonrechter Monetta Ulrici sluit zich aan bij de harde kritiek van arbeidsjuristen. ,,Een periode van vijf maanden geeft een heel lang periode van onzekerheid, niet doen dus", adviseert zij de Kamerleden. SP-Kamerlid Bart van Kent laat er geen gras over groeien: hij dient een voorstel in om de proeftijdverlenging te schrappen. Maar zover zijn de regeringspartijen VVD, CDA en D66 niet. Zij willen eerst opheldering van Koolmees en benadrukken dat het doel - meer vaste contracten - voorop staat.
Vonhof
De enige die wél enthousiast is over een langere proeftijd zijn de werkgevers. Voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof (foto) stelt, mede namens VNO-NCW, dat een proeftijd van vijf maanden 'eigenlijk wel essentieel' is als je iemand een contract voor onbepaalde tijd aanbiedt. ,,Je wilt als werkgever wel weten wat voor vlees je in de kuip hebt." Tegelijkertijd benadrukt hij dat de langere proeftijd voor hem niet de grootste prioriteit heeft.
Veel meer belang hechten werkgevers aan de mogelijkheid om via de rechter iemand te mogen ontslaan op basis van een combinatie van redenen voor ontslag. Nu mag zo'n stapeling van ontslaggronden niet, waardoor relatief veel ontslagzaken nu nog vastlopen bij de rechter.
Cumulatieve ontslaggrond
Ook experts uit de wetenschap en uit de juridische praktijk zien in grote meerderheid toegevoegde waarde in de 'cumulatieve ontslaggrond', die net als de proeftijdverlenging deel uitmaakt van de veel bredere Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Zij zijn het dan ook oneens met de vakbonden, die vinden dat de voorgestelde versoepeling van het ontslagrecht werknemers 'vogelvrij' maakt.
Lees ook: Dit is het marketinggeheim achter de plotselinge opmars van de Fjällräven-tas
Veel kritiek
Arbeidsjurist Max Keulaerds vindt die term 'ongenuanceerd' en stelt dat de ontslagwetgeving ondanks deze aanpassing strenger blijft dan voor 2015 het geval was, toen bedrijven al dan niet in ruil voor hoge ontslagvergoedingen relatief makkelijk van personeel konden afkomen. Koolmees' wet kreeg de afgelopen tijd al veel kritiek. Werkgevers vinden het bijvoorbeeld maar niets dat flexwerk duurder wordt gemaakt. Vakbonden vinden juist dat er wordt gemorreld aan het vaste contract.
Meer steun krijgt Koolmees van wetenschappers en juristen. Al benadrukken zij dat de minister voor echt herstel van de balans op de arbeidsmarkt ook een oplossing moet vinden voor slepende dossiers als de loondoorbetaling bij ziekte en de positie van zzp'ers.