Nieuws Personeel
Werkgevers verwachten dit kwartaal weer meer personeel aan te nemen
Nu steeds meer coronamaatregelen versoepeld worden, verwachten werkgevers aanzienlijk meer personeel te werven. Dat blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey, een onderzoek in 43 landen onder ruim 42.000 werkgevers, waarvan 612 in Nederland. Het werkgelegenheidscijfer voor het derde kwartaal komt in Nederland dit jaar uit op +9 procent, een stijging van 6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.

Met name in de logistiek, productie en IT is er behoefte aan personeel, zegt Jeroen Zwinkels, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland.
Het netto werkgelegenheidscijfer van +9 procent betekent een stijging van 13 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2020, het kwartaal waarin de impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt zichtbaar werd. In diezelfde periode kwam het werkgelegenheidscijfer uit op 3 procent.
Lees ook: Monteur of laadpaalexpert: verdubbeling banen in sector elektrisch vervoer
Jeroen Zwinkels, algemeen directeur van ManpowerGroup Nederland, stelt vast dat het de goede kant opgaat met de economie en dat bedrijven daardoor ook meer groei verwachten. ,,We zien een grote stijging van het aantal openstaande vacatures. Er is met name behoefte aan personeel in de logistiek, productie en IT. We kijken met veel vertrouwen uit naar de komende periode voor de Nederlandse arbeidsmarkt.”
Personeelstekorten verwacht
De toenemende vraag zorgt wel voor krapte op de arbeidsmarkt. Bijna driekwart (73 procent) van de Nederlandse werkgevers geeft aan een tekort aan talent te verwachten. Dit is 4 procent hoger in vergelijking met het wereldwijd gemiddelde.
Lees ook: Vacatures in overvloed: er wordt weer volop naar personeel gezocht
Prognoses per sector
In bijna alle sectoren wordt een sterke prognose voor het derde kwartaal afgegeven. De belangrijkste cijfers:
Bouw: werkzoekenden kunnen in het tweede kwartaal van 2021 een rustige arbeidsmarkt verwachten. Werkgevers rapporteren een netto stijging van +3 procent. Dat is een flinke daling van negentien procent in vergelijking met Q2 in 2020, en tevens een flinke afname van 23 procent vergeleken met het eerste kwartaal in 2021.
Productie: Voor het huidige kwartaal verwachten werkgevers met een netto stijging van +6 procent een beter aanwervingstempo dan gemiddeld. Dat is tien procent hoger dan het voorgaande kwartaal en blijft ongewijzigd in vergelijking met Q2 in 2020.
Financiën en zakelijke dienstverlening: werkgevers verwachten gematigde aanwervingsactiviteit in het tweede kwartaal met een netto werkgelegenheidsvooruitzicht van +3 procent. De vooruitzichten dalen met negen procent in vergelijking met zowel het voorgaande kwartaal als Q2 in 2020.
Restaurants en hotels: met een netto werkgelegenheidsvooruitzicht van -1 procent, wat de vierde opeenvolgende negatieve prognose is, verwachten werkgevers dat de inzinking van de arbeidsmarkt dit kwartaal zal aanhouden. Terwijl de vooruitzichten op kwartaalbasis achttien procent hoger zijn, rapporteren werkgevers een daling van tien procent vergeleken met deze tijd een jaar geleden.
Groot-en detailhandel: voor het tweede kwartaal geven werkgevers een netto werkgelegenheidsprognose af van +3 procent. Dit is een daling van zes procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal en elf procent lager dan dezelfde periode vorig jaar.