Nieuws Personeel

Werkloze in grensstreek krijgt buitenlandse baan

Tobias den Hartog 25 januari 2016

Baantypen1065

800 Nederlandse werkzoekenden die in de grensstreek wonen, krijgen vanaf volgende maand via een banenplan een nieuwe job in Duitsland en België. Dat meldt het AD maandag.

"Over de grens blijken er veel banen te zijn, terwijl we in ons land een aanbod hebben van gemotiveerde mensen die bijvoorbeeld door de crisis hun baan hebben verloren,'' zegt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA).

Ascher hoopt dat op deze manier in de toekomst 'enkele duizenden mensen' in de grensregio aan een baan in onze buurlanden geholpen kunnen worden.

Het FNV trekt de komende 2 jaar samen met het kabinet 9,8 miljoen euro uit om de eerste 800 werkzoekenden naar een baan in België en Duitsland te begeleiden. Ze gaan aan de slag in onder meer de landbouwsector, het onderwijs, de zorg en de horeca. ,,Dit zijn mensen die ontzettend graag kunnen en willen werken, terwijl er even verderop banen zijn.''

Het geld wordt gebruikt om de Nederlandse bijscholing te geven op taalgebied, maar ook over de regels die gelden op de werkvloer in het buitenland. Vooral in Zuid-Limburg is al ervaring opgedaan met het begeleiden van werkzoekenden naar banen in Duitsland. Ook in Brabant en Zeeland zijn er al langer contacten met België.

In onze buurlanden is volop werk in de elektrotechniek, bijvoorbeeld in de sector windenergie. Ook zijn er legio banen in fabrieken, zoals bij de autoproductie.

Vakbond FNV, initiatiefnemer van het project, is erg blij met de lancering van het plan.