Nieuws Personeel
Werknemers DuPont Kerkrade niet beschermd tegen gif
DuPont-werknemers van de lycrafabriek in Kerkrade zijn decennialang blootgesteld aan het gevaarlijke oplosmiddel DMAc, dat schrijft de Volkskrant. De gezondheidsrisico's van de chemische stof, gebruikt voor de lycra in wielerbroeken, leggings en lingerie, waren zeker sinds 1986 bekend bij DuPont en de vorige eigenaar Ornatex. Toch lieten ze het personeel onbeschermd de lycragarens scheren en spoelen, blijkt uit gesprekken met onder meer 25 (ex-)werknemers.

Justitie doet onderzoek naar DuPonts lycra- en teflonfabrieken in Dordrecht. Zeker 33 vrouwelijke werknemers van de Dordtse fabriek kregen doodgeboren baby's, miskramen, baarmoederhalskanker of kinderen met afwijkingen door DMAc, ontdekte actualiteitenrubriek EenVandaag. DMAc staat sinds 2011 op de zogeheten Lijst van zeer zorgwekkende stoffen van de EU.
De lycrafabriek in Kerkrade liet al in 1986 onderzoek doen naar de gezondheidsrisico's van DMAc, nadat een DuPont-medewerker de ammoniakachtige geur van het oplosmiddel had geroken. De toenmalige fabriek Ornatex werkte in opdracht van DuPont, dat de fabriek in 1992 helemaal overnam. De binnenlucht van de fabriek bleek bijna twee keer de maximaal aanvaardbare DMAc-concentratie te bevatten, zo kwam uit het onderzoek van de Heerlense arbodienst BGD en de toxicoloog Paul Borm. De bron van de DMAc bleken natte lycraspoelen uit de DuPont-fabriek in Dordrecht te zijn, die de spoelen ter bewerking naar Kerkrade stuurde. Het onderzoek toonde indirect ook aan dat de gezondheidsproblemen in Dordrecht nog veel groter geweest moeten zijn.
Gerelateerd nieuws:Dordtse fabriek stoot giftige stof uitDuPont ging al vaker over de scheefFNV stelt DuPont aansprakelijk voor zieke werknemersAsscher: diepgravend onderzoek naar DuPont