Nieuws Personeel
Een derde van de werknemers multitaskt tijdens online vergaderingen
Een derde van de Nederlandse werknemers is aan het multitasken tijdens online vergaderingen. Zo blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer, uitgevoerd door onderzoeksbureau Memo2. Hoe ga je daar als werkgever effectief mee om?

Afbeelding ter illustratie. Foto: Shutterstock
De aandacht vasthouden tijdens een online meeting, dat is volgens de meeste werknemers lastig. Daarnaast worden de lange vergaderduur en een ontbrekende agenda als grootste struikelblokken genoemd. Martine Bolhuis, business partner Duurzame Inzetbaarheid bij Centraal Beheer, ligt het onderzoek toe: ,,We kennen het allemaal: de afleiding van een mail, een prangende to-do of een whatsappje. Afleiding ligt op de loer. Effectief online vergaderen lijkt simpel, maar het vraagt nog best wat oefening en discipline.”
,,Maak met je team afspraken over wanneer en hoe je online vergadert. Zorg voor een agenda vooraf met doelstelling, onderwerpen en wie daar bij moet zijn. Denk ook aan de nodige check-in en afrondingstijd. Zorg ervoor dat je tussen de online meetings ruimte houdt voor herstel en ontspanning. Plan dus online in plaats van een uur, maximaal 50 minuten of zorg voor een pauze voor de nodige beweging. Of nog beter: stimuleer een cultuur waarin het gebruikelijk is om online vergaderingen ook wandelend bij te wonen."
"Jongere generaties zijn gewend in kantoortuinen of open ruimtes te werken. Na een dag online vergaderen geven jongeren aan het echte contact met collega’s te missen"
Jongeren werken liever op kantoor
Een wellicht verrassende conclusie uit het onderzoek is dat jongeren het minder belangrijk vinden om thuis te werken dan oudere werknemers. Bolhuis: ,,Uit ons onderzoek blijkt dat jongeren het vaakst nadelen ervaren van online vergaderen en ook de minste behoefte hebben aan frequent thuiswerken. Jongere generaties zijn gewend in kantoortuinen of open ruimtes te werken. Ze staan altijd in contact met hun collega’s. Na een dag online vergaderen geven jongeren aan het echte contact met collega’s te missen.”
,,Jongeren missen de sociale banden op de werkvloer, waardoor ze mensen leren kennen en kunnen onboarden. Het werken op kantoor, waar mensen samenwerken aan de resultaten, geeft ze meer energie. ‘Erbij horen’ en ‘ergens aan bijdragen’ zijn belangrijke facetten van werkgeluk."
Lees ook: Ondernemers blijven flexibel met thuiswerken personeel
Bolhuis kan zich daar wel iets bij voorstellen. ,,Samenwerken op locatie werkt effectief bij innovatie, brainstorm, teamontwikkeling en persoonlijke aandacht. Dat weten we al lang. Maar ook bij live ontmoeten ligt multitasking op de loer. Met de laptop en mobiel op schoot, hebben veel mensen het idee direct te moeten reageren op teams en whatsappberichten. Maar ook bij een vergadering (moeten) zitten die niet over je onderwerp gaat, werkt negatief. Afhaken kost veel energie, levert stress op en vermindert het werkplezier.”
‘Elke generatie optimaal faciliteren’
Volgens Centraal Beheer is de periode na de zomer een mooi moment om met je team in gesprek te gaan over hoe de samenwerking prettig verloopt. ,,Wat hebben we daarin nodig? Denk aan het maken van het jaarplan, ontwerpen, creëren, samenwerken, (team)ontwikkeling. Die ontmoetingen kunnen worden georganiseerd in een vergadering of sessie. Maar wordt ook gestimuleerd door het plannen van een dag waarop het hele team aanwezig is. Ook het naast elkaar werken, helpt elkaar te ontmoeten en versterkt creativiteit, verbinding en werkplezier."
"Kijk naar wat de verschillende generaties op de werkvloer nodig hebben. De jongeren hebben heel andere wensen als het gaat om thuiswerken en de frequentie van online vergaderen"
Tot slot wil Bolhuis nog een belangrijke boodschap meegeven aan werkgevers. ,,Goed om te weten dat multitasking bij de meeste mensen tot meer stress en minder productie leidt. Alle reden dus om hier als werkgever aandacht aan te geven. Kijk naar wat de verschillende generaties op de werkvloer nodig hebben. De jongeren hebben heel andere wensen als het gaat om thuiswerken en de frequentie van online vergaderen. Bekijk hoe je elke generatie optimaal kunt faciliteren."
Lees ook: Hoe ga jij als leidinggevende om met introverte (en extraverte) werknemers?