Nieuws Personeel
'Wij werken wel graag met onze handen'

Er klinkt geroezemoes in het nieuwe opleidingscentrum van Bouwmensen Zuid-West in Goes, waarvan de ruwbouw klaar is. Straks zitten hier toekomstige installateurs en schilders in de schoolbankjes. Binnen controleren bouwvakkers in spe Sven de Vos (17) en Ernst Hoondert (20) of hun kersverse wandje waterpas staat. Goedkeurend monsteren ze hun werk. Ernst uit 's-Heerenhoek zwaait dit najaar af, op niveau 3. Sven uit Goes zit aan het begin van de vierjarige opleiding en acteert een treetje lager. Als ze hun diploma in ontvangst nemen, zijn ze ' allround timmerman'. Een mooi beroep, vinden ze. "We werken wel graag met onze handen. Je schept iets wat blijft. Je laat zo je eigen sporen na", zegt Sven tegen de PZC.
Maar brengt timmeren wel brood op de plank? De bouw is herstellende van een zware crisis. Hoewel de vooruitzichten nu rooskleuriger zijn en de nieuwbouw ook in Zeeland aantrekt, is bij aannemingsbedrijven van euforie nog niet veel te bespeuren. Eerst zien en dan geloven of de bouw werkelijk uit het dal klimt. Hoewel een flink aantal bouwvakkers tijdens de crisis is ontslagen en noodgedwongen als zzp'er aan de slag ging, denkt Sven dat hij niet leert voor werkloze. "De naoorlogse generatie gaat met pensioen. Ze hebben nieuwe bouwvakkers zoals ik nodig", weet hij zeker.Bij de bouwopleiding zien ze duidelijk signalen dat Sven het bij het rechte eind heeft. De aanmeldingen voor de vierjarige bouwopleiding nemen toe, zegt coördinator Anton Mullié van Bouwmensen Zuid-West. "We hebben nu 115 leerlingen, allen uit het vmbo. Ik verwacht dat er in het nieuwe schooljaar 45 leerlingen instromen. Ik heb daarvoor nu al 11 aanmeldingen. Dat is een positieve ontwikkeling."
BaangarantieIn de topjaren van de bouw leidde Bouwmensen Zuid-West bijna 200 leerlingen op. Daar komen ze nog niet aan. Mullié ziet wel dat het de goede kant opgaat. "Natuurlijk zitten we nog niet op het niveau van voor de crisis. Dat kan ook niet als de vraag afneemt. Maar als we 120 leerlingen hebben, kunnen we aan de vraag van aannemers voldoen. We geven onze afstuderende leerlingen ook een baangarantie. Er zijn gelukkig veel aannemers die willen investeren in verdere scholing van jonge bouwvakkers. Hier word je zeker niet opgeleid voor een uitkering."
Ook bij de HZ University of Applied Sciences zien ze het aantal studenten bouwkunde toenemen. Na de crisis was dat aantal gezakt tot 12, inmiddels studeren er weer 30 tot 40 voor constructeur, tekenaar en architect.
ImagoHet imago van de bouw is lang niet zo slecht als sommigen beweren, zegt Mullié. Voor Ernst al helemaal niet. "Nee joh, ik vind het heerlijk om buiten te werken. Ook het feit dat je in een team werkt, spreekt me aan. En je komt nog eens ergens. Ik heb meegewerkt aan klussen in fabrieken in Zierikzee en Sas van Gent. Het is afwisselend en daardoor interessant. Nee, ik heb nog geen zicht op een baan, maar maak je geen zorgen, ik ga mijn boterham wel verdienen."Anton Mullié, coördinator opleiding : 'Er zijn gelukkig veel aannemers die willen investeren in scholing van jongeren.'
Dit jaar 16.000 banen erbij in de bouwHet gaat trager dan in de Randstad, maar de bouw in Zeeland begint weer op stoom te komen. "We gaan vooruit", vat Pieter van Moort van aannemingsbedrijf Bijkerk in BurghHaamstede de marktsituatie samen. Waarmee het bestuurslid van de afdeling Zeeland van Bouwen Nederland subtiel onderstreept dat er nog geen klinkende winsten worden geboekt.
Toch kan de Nederlandse bouwsector de roze bril opzetten. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voorspelde gisteren dat er dit jaar 16.000 extra banen in de bouw bijkomen. Hoeveel er daarvan in Zeeland ontstaan, kon het EIB gisteren nog niet aangeven. Het zijn er eerder tientallen dan honderden, want de Zeeuwse bouw is op landelijke schaal een bescheiden sector. Het bouwinstituut gaat tot 2021 zelfs uit van een aanwas van 70.000 arbeidsplaatsen.
Het herstel zette vorig jaar in. De bouwproductie groeide met 7 procent. In geld uitgedrukt met 3,8 miljard euro. Daarmee was de bouw de belangrijkste groeisector voor de economie. In Zeeland gaf de bouw vooral in het derde kwartaal de regionale economie een duw. Woningbouw blijft motor van de groei in de bouw. Het vinden van voldoende (leerling-)bouwvakkers wordt dan ook een uitdaging.